Solna Stad

Solna stad lämnar ägandet i Friends Arena

Dela
Foto: Casper Hedberg
 

År 2014 beslutade Solna stad och övriga ägare att överlåta driftverksamheten på Friends Arena till den internationella driftoperatören Lagardère. Nu tas det sista steget i att avveckla Solna stads engagemang i Friends Arena genom att staden överlämnar sitt ägande i arenafastigheten till fastighetsbolaget Fabege.

- Det är inte en kommunal uppgift att driva eller äga arenor, utan det ska kommersiella aktörer göra. Vi har varit med i starten för att få till en utveckling av Arenastaden med tiotusentals nya jobb, ny tunnelbana och nya bostäder, men nu är det dags att lämna arenan. Vi lämnar över till en ägare, som är expert på fastigheter och därmed bättre på att äga arenafastigheten, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Överenskommelsen innebär att Fabege tar över Solna stads andelar och aktier i fastighetsbolaget Arenabolaget i Solna och det vilande driftbolaget Sweden Arena Management. Staden skjuter till 120 mkr för att täcka framtida förluster i Arenabolaget. Dessutom skjuter staden till drygt 58 mkr för att bolaget ska kunna förvärva hela ArenaGate-fastigheten (entrébyggnaden till arenan). I och med uppgörelsen upphör stadens borgensåtagande om 297,26 mkr.

- Överlåtelsen innebär att Solna stads engagemang i Friends Arena avslutas. Arenan är därmed ett stängt kapitel för oss. Vår roll blir istället att fokusera på utvecklingen av Arenastaden, ett av Sveriges främsta tillväxtområden, avslutar Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Förutom överlåtelsen av Solna stads ägande i Arenabolagen tar Fabege över Jernhusens och PEABs ägande i Arenabolagen. Efter överlåtelsen kommer Fabege och Svenska Fotbollförbundet att äga Friends Arena.

Kommunfullmäktige förväntas fatta beslut om överlåtelsen av Solna stads aktier och andelar till Fabege den 19 december 2016.

Faktaruta 
Friends Arena invigdes den 27 oktober 2012 och är Skandinaviens största multifunktionsarena med plats för 75 000 åskådare. Friends Arena ligger i Arenastaden, som är ett av Sveriges främsta tillväxtområden. Här utvecklas en attraktiv stadsdel med Friends Arena, Mall of Scandinavia, 30 000 arbetsplatser, 2 000 bostäder och hotell. Dessutom byggs infrastrukturen ut med tvärbana, pendeltågsförbindelse till Arlanda flygplats och tunnelbana till T-centralen och vidare söderut. Totalt beräknas 
Arenastaden ha skapat totalt 46 000 årsarbeten och 18 miljarder kronor i samhällsekonomiska värden/skatter år 2020. Solna stad äger 16,7 procent av Friends Arena och övriga delägare är Svenska Fotbollsförbundet, Fabege, Peab och Jernhusen.

Nyckelord

Bilder

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum