TrafikverketTrafikverketTrafikverket

Spårarbete stänger del Södra stambanan

Dela

Trafikverket gör stora satsningar på att modernisera och rusta upp järnvägen i södra Sverige. Nu byts växlar på Södra stambanan ut på sträckan Eneryda-Hässleholm. Sträckan stängs därför för all tågtrafik i två omgångar under vecka 20, 13-19 maj. Tågen ersätts med bussar.

Växelbytena kommer att minska risken för framtida störningar i tågtrafiken och dessutom öka punktligheten på sträckan för såväl lokal som för regional tågtrafik. Det innebär att du som resenär också i fortsättningen kommer att kunna ta dig fram smidigt och tryggt på ett miljövänligt vis. Bytena genomförs i Osby, Diö Norra, Tunneby, Hästveda och Mosselund.

Att rusta upp järnvägen utan att det påverkar resenärer och närboende är inte möjligt men avstängningen mellan Eneryda och Hässleholm är noga planerad med målet att skapa så lite resandepåverkan som möjligt. Arbetet görs i två etapper och Trafikverkets entreprenörer kommer att arbeta dygnet runt för att minimera tiden för avstängningen.

För- och efterarbeten påverkar

Två veckor innan och två veckor efter avstängningen genomförs för- och efterarbeten nattetid. Arbetet kan innebära en del buller för närboende i orterna och Trafikverket hoppas att de som drabbas kan ha överseende med detta.

Under för- och efterarbete gäller nedsatt hastighet för järnvägstrafiken på sträckan mellan Eneryda och Hässleholm. Hastigheten sänks för att skapa en säker arbetsmiljö för dem som arbetar i spåren. Sänkningen kan orsaka mindre förseningar i tågtrafiken.

Längre restid

Trafikverket, Skånetrafiken och Länstrafiken Kronoberg uppmanar resenärer att vara ute i god tid eftersom de bussar som kommer att ersätta tågtrafiken tar längre tid än ordinarie resa. För resor med Öresundstågen, sök din resa i Skånetrafikens app eller på skanetrafiken.se. För resor med Krösatågen sök din resa i Länstrafiken Kronobergs reseapp eller på lanstrafikenkron.se. Om du reser med X2000 hittar du mer information om hur din resa påverkas på sj.se.

Så stänger vi av :

  • Måndag till torsdag, 13-16 maj stängs sträckan Hässleholm – Älmhult.
  • Fredag till söndag, 17-19 maj stängs sträckan Eneryda – Älmhult.

För detaljerad information om avstängningen och Trafikverkets arbete på sträckan:

trafikverket.se/eneryda-hassleholm

Kontakter

Henrik Andersson, projektledare Trafikverket, 010-123 60 85 (Hästveda och Mosselund)

Stefan Källberg, projektledare Trafikverket, 010 - 123 19 97 (Osby, Diö Norra och Tunneby)

Mats Ohlsson, affärsutvecklare Skånetrafiken, 0451-28 85 96

Rolf Andersson, chef kundservice Länstrafiken Kronoberg, 0470-58 30 99

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum