SPF Seniorerna

SPF Seniorernas skriftserie del 2: "Pensionärer söker lån, funkar det?"

Dela

Seniorer nekas banklån och har problem med att byta kreditgivare, trots att de har klarat att betala lån tidigare och har en god betalningshistorik. Om detta skriver Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker för SPF Seniorerna i skriften "Pensionärer söker lån, funkar det? Om lånemöjligheter för den som avslutat sitt yrkesliv och börjat ta ut pension". Med skriften väcks frågan om vilka förändringar som skulle behövas på kreditmarknaden.

Ylva Yngveson (Foto Louise Billgert)
Ylva Yngveson (Foto Louise Billgert)

Skribenten Ylva Yngveson berättar om sina observationer och sin skrift:

- Flera förändringar i år har gjort det lättare att låna, inte minst för seniorer. Det är slopandet av skatt på uppskov vid bostadsförsäljning och det är bankers sänkning av kalkylräntan. Men amortering är knappast den ultimata sparformen i den här åldern. Amorteringskraven kan slopas för 65-plussare.

Det kan vara i detaljerna det sitter om man blir beviljad ett lån eller inte, menar Ylva Yngveson. Små förändringar kan göra stor skillnad.

Seniorer med bolån sedan tidigare kan vara förlorare på förhand i en ränteförhandling. Hotet om att byta bank går inte alltid att använda när inkomsten är lägre.

- Seniorers lånebehov ska respekteras och tas på allvar och inte fastna i en återvändsgränd trots välskött privatekonomi, avslutar Ylva Yngvesson.

Klicka här för att ladda ned skriften

Den aktuella skriften är årets andra skrift i SPF Seniorernas skriftserie som tar upp angelägna frågor för seniorer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ylva Yngveson (Foto Louise Billgert)
Ylva Yngveson (Foto Louise Billgert)
Ladda ned bild

Dokument

Om

SPF Seniorerna
SPF Seniorerna
Box 225 74
104 22 Stockholm

08-692 32 50https://www.spfseniorerna.se/

SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har cirka 250 000 medlemmar i knappt 800 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Eva Eriksson: Alecta blandar bort korten - kunskapen om pensionsfrågorna behöver öka9.4.2021 13:28:00 CEST | Pressmeddelande

- Det borde tydliggöras av Alecta att det som studeras är olika inkomstslag, inklusive arbetsinkomster, således att det handlar om pensionärers samlade ekonomi och inte pensioner enbart. Det gör också att resultatet svårligen kan användas för att säga något om pensionernas nivåer eller hur pensionssystemet fungerar. Dels innan 65 år när annat än heltidsarbete verkar ingå dels efter pensionering då arbetsinkomster förefaller inkluderas, de senare har vi studerat och de ökar glädjande nog. Sådana grepp driver upp kompensationsgraderna men blir missvisande för pensioner i relation till slutlön vid heltidsarbete, vilket ju är det pensionssystemets ambitioner handlar om. Det påminner mer om att lägga ut dimridåer än att göra något åt pensionssystemets brister. - Vi menar också att man bortser från att både korta uttag av tjänstepension och den högre initiala inkomstpensionen driver upp pensionsnivåerna de första åren som pensionär, därefter liknar pensionen ett sluttande plan med en allt sv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum