Stockholms stad

Stadshuset fyller 100 år

Dela

Den 23 juni 2023 är det 100 år sedan Stockholms stadshus invigdes – det ska vi fira!

Foto: Mikael Stenberg. Får ej återpubliceras.
Foto: Mikael Stenberg. Får ej återpubliceras.

Stockholms stadshus är ett hus för glädje, sorg, fest och allvar. Arkitekten Ragnar Östbergs mästerverk byggdes i en tid då den svenska moderna demokratin föddes. I hundra år har viktiga beslut fattats här, idéer har formats och kärlek har flödat. Här skapas också förutsättningar för Stockholms framtid. Stadshuset är stockholmarnas hus – därför bjuder vi in till jubileum med olika aktiviteter under 2023.

– Stadshuset uppfördes i en brytningstid när allmän och lika rösträtt infördes i Sverige och demokratin fick sitt genombrott. Huset är inte bara ett landmärke för Stockholm, det är framför allt en symbol och en plats för demokratin i vår stad. Min förhoppning under jubileumsåret är att fler stockholmare – oavsett bakgrund och ålder – besöker Stadshuset och lär sig hur lokalpolitik och demokrati fungerar i praktiken, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Ett hus med många skepnader

Under jubileumsåret hyllas de många olika skepnader och funktioner huset har. Det blir en mängd olika aktiviteter under året, och extra mycket firande under födelsedagsveckan i juni. Programmet uppdateras löpande på webbplatsen stadshuset.stockholm. Här är ett axplock:

  • kostnadsfria skolvisningar för elever födda 2008 med möjlighet till skolmaterial i ämnena historia, svenska, bild och samhällskunskap
  • utställning ”Vi som byggde Stadshuset” på Stadsmuseet hela året
  • seminarier och samtal på Stadsarkivet och Kulturhuset Stadsteatern
  • jubileumsvisningar om Stadshuset, arkitekturen, konsten, demokratin och den 100-åriga historien
  • jubileumsvecka i juni med bland annat Stadshusregatta på Riddarfjärden tillsammans med Kungliga Svenska Segel Sällskapet och Gaff Yacht Society Racing Club, och på midsommarafton firar vi kärleken då hundratals par vigs från morgon till kväll.

– Hela veckan fram till födelsedagen ska Stadshuset lyftas fram som en fantastisk plats värd att fira, och många inom staden är med och bidrar med aktiviteter både i och utanför byggnaden för att det ska bli just så, säger Stadshusets protokollchef Svante Hådell som håller ihop jubileumsplaneringen.

Material

Information om Stadshusets 100-årsjubileum finns på Stadshusets webbplats: https://stadshuset.stockholm/ 

Här finns bilder på Stadshuset för nedladdning: https://share.mediaflow.com/se/?KACCW37E7H

Historiskt material finns hos Stockholmskällan: https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/Stockholmsplatser/stadshuset/ 

Kontakt

Kajsa Loord, presskontakt för Karin Wanngård

E-post: kajsa.loord@stockholm.se

Telefon: 076-122 92 47­­

Emilia Geijer, kommunikatör, stadsledningskontoret

E-post: emilia.geijer@stockholm.se

Telefon: 08-508 293 81

Bilder

Foto: Mikael Stenberg. Får ej återpubliceras.
Foto: Mikael Stenberg. Får ej återpubliceras.
Ladda ned bild
Foto: Henrik Trygg
Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild
Blå Hallen. Foto: Yanan Li
Blå Hallen. Foto: Yanan Li
Ladda ned bild
Gyllene salen. Foto: Henrik Trygg
Gyllene salen. Foto: Henrik Trygg
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum