Statens medieråd satsar på sociala medier på föräldriska
Hur talar man om sociala medier med barn och unga som ofta har bättre kunskaper än föräldrarna? Statens medieråd lanserar nu ett antal snabbguider om sociala medier riktade till vuxna för att kunna undvika en cringe stämning vid middagsbordet.
Med syfte att höja vuxnas kunskaper om de mest använda sociala medierna lanserar Statens medieråd nu ett antal snabbguider.
— Vi ser att det finns en klyfta mellan föräldrars insyn i ungas digitala vardag och den ökande medianvändningen bland unga. Förhoppningen är att dessa snabbguider för föräldrar kan hjälpa till att överbrygga den klyftan, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning på Statens medieråd.
”Föräldrar spelar viktig roll”
Snabbguiderna tar upp det viktigaste att känna till om sociala medier och hur ungdomar använder de olika plattformarna för att kommunicera. De tar också upp vilka skyldigheter och rättigheter användarna har juridiskt, vilka personuppgifter som sparas och hur man gör om man vill lämna ett socialt nätverk.
— Föräldrar spelar en viktig roll när det gäller att prata med barn och unga om alltifrån mobbning till kritiskt tänkande på internet. Och det är ganska lätt att bli avfärdad om man inte vet något om vad de unga faktiskt gör på Snapchat, Instagram eller Youtube. Vår förhoppning är att snabbguiderna ska underlätta för dessa samtal, säger Helena Dal.
No hate speech movement
Projektet är en del inom ramen för den internationella kampanjen No Hate Speech Movement i Sverige, med syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Kampanjen ska även syfta till att stärka barns och ungas förmåga att använda sin yttrandefrihet, respektera mänskliga rättigheter och jämställdhet samt stimulera till kritiskt tänkande vid användning av medier.
Nyckelord
Kontakter
Kontakt:
Helena Dal, verksamhetschef Information och vägledning
Tel: 08-665 14 65
E-post: helena.dal@statensmedierad.se
Bilder

Länkar
Om
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Statens medieråd
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd
Publicistguiden – en introduktion i journalistikens värld11.12.2018 09:01:37 | Pressmeddelande
Hur mycket får man egentligen låna av andras texter, bilder och filmer? Hur arbetar en journalist? Nu finns Publicistguiden, ett överskådligt och lätthanterligt verktyg för dig som jobbar med nyheter, medier och journalistik i din undervisning.
Nytt material för att stärka ungas kunskaper om upphovsrätt på nätet3.12.2018 10:14:50 | Pressmeddelande
Idag är vi många som skriver, postar bilder, delar och kommenterar på nätet. För att öka kunskapen om upphovsrätt och förtal har Statens medieråd tagit fram ett nytt lektionsmaterial som bygger på tre dokumentärpoddar – Bungyjump-fallet, Swefilmer-målet och Instagram-målet.
Störst ökning av anmälningar gällande sexism12.6.2018 09:36:37 | Pressmeddelande
I en ny undersökning rörande anmälningar av hat och hot på sociala medietjänster har Statens medieråd genomfört två statistiska datainsamlingar bland unga. — Anmälningar som gäller sexism eller sexuella trakasserier är den kategori som ökat mest. Men fler studier behövs, säger Ulf Dalquist, chef för forskning och omvärldsanalys vid Statens medieråd.
Statens medieråd vill stärka elevers källkritiska förmåga inför valet 20187.5.2018 15:04:27 | Pressmeddelande
Inför höstens riksdagsval har Statens medieråd inom ramen för kampanjen No Hate Speech Movement sammanställt material till alla som arbetar med elever i skolmiljö. Poddar, voddar, lektionsupplägg och informationsbroschyrer på olika språk – valpaketet rymmer ett flertal pedagogiska verktyg med syfte att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare.
Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier13.3.2018 11:46:33 | Pressmeddelande
I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning.
Barn med funktionsnedsättning mer utsatta på nätet31.1.2018 10:39:07 | Pressmeddelande
Unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar spenderar mer tid på nätet än unga utan diagnoser. De utsätts också oftare för mobbning, hot och sexuella inviter på nätet. För att hjälpa dem att utnyttja nätets alla möjligheter och rusta dem med försiktighetsåtgärder har riksförbundet Attention i samverkan med Statens medieråd tagit fram ett nytt webbverktyg: Koll på nätet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum