Statens medieråd

Statens medieråd vill stärka elevers källkritiska förmåga inför valet 2018

Dela

Inför höstens riksdagsval har Statens medieråd inom ramen för kampanjen No Hate Speech Movement sammanställt material till alla som arbetar med elever i skolmiljö. Poddar, voddar, lektionsupplägg och informationsbroschyrer på olika språk – valpaketet rymmer ett flertal pedagogiska verktyg med syfte att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare.

I dagens digitaliserade mediesamhälle finns en obegränsad mängd information – men också desinformation i form av vinklade budskap, konspirationsteorier och propaganda.

- Det aktuella klimatet ställer krav på oss som medieanvändare. Barn och unga ska få möjlighet att utveckla sin digitala kompetens och bli stärkta i sin källkritiska förmåga. Där kan Statens medieråd bidra med kunskapshöjande material, säger Helena Dal, verksamhetschef Information och vägledning.

Skräddarsytt pedagogiskt paket
Valpaketet består av digitala utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet samt material inom kampanjen No Hate Speech Movement, som bland annat syftar till att stärka barns och ungas förmåga att använda sin yttrandefrihet och respektera mänskliga rättigheter. Här finns exempelvis poddar om konspirationsteorier och metodmaterial som synliggör bilders påverkan relaterat till vinklade budskap och propaganda. 

- Det här är ett skräddarsytt pedagogiskt paket som vi hoppas är användbart för alla som vill förbereda den unga generationen inför de utmaningar som kan tänkas komma i samband med ett val, säger Helena Dal.

Här hittar du valpaketet på statensmedierad.se 


No Hate Speech Movement
Statens medieråd driver den internationella kampanjen No Hate Speech Movement i Sverige, med syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Kampanjen ska även syfta till att stärka barns och ungas förmåga att använda sin yttrandefrihet, respektera mänskliga rättigheter och jämställdhet samt stimulera till kritiskt tänkande vid användning av medier. 

Nyckelord

Kontakter

Kontakt:
Helena Dal, verksamhetschef Information och vägledning
Tel: 08-665 14 65
E-post: helena.dal@statensmedierad.se

Bilder

Länkar

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

 

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år. 

 

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum