Naturvetarna

Stockholmare vill hellre jobba hemma än på kontoret

Dela
När rekommendationen om hemarbete tas bort vill många fortsätta arbeta hemifrån. Det visar en studie från fackförbundet Naturvetarna. Men intresset varierar – de som är mest sugna på att fortsätta jobba hemma är de som är äldre samt stockholmare.

Under coronapandemin har merparten av medlemmarna i Naturvetarna haft möjlighet att arbeta hemifrån hel- eller deltid. Av dessa säger 9 av 10 att de vill fortsätta arbeta hemifrån minst en dag i veckan och 4 av 10 vill arbeta hemifrån omkring hälften av dagarna.

Men intresset varierar, både mellan olika åldersgrupper och beroende på var medlemmarna bor. Äldre vill jobba hemifrån i större utsträckning än de yngre. I den yngsta åldersgruppen 21-30 år, svarar bara 16 procent att de vill jobba hemifrån mer än hälften av veckodagarna när pandemin är över. Denna siffra ligger på 24 procent i åldersgruppen 51-60 år, och 31 procent bland de som är över 61 år.

Viljan att ta sig tillbaka till arbetsplatsen tenderar att vara lägre i Stockholm jämfört med övriga landet. Bland stockholmare svarar 73 procent att de vill arbeta hälften, eller mer, av dagarna hemifrån, samma siffra ligger på 58 procent i övriga landet.

-          Det som är allra tydligast i vår studie är att det inte finns någon one size fits all för akademiker. Det är tydligt att vi måste arbeta för en större flexibilitet i arbetslivet framöver, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna.

Oavsett hur man hanterar och i vilken grad man erbjuder distansarbete framåt, bör man väga in och ta hänsyn till individers och verksamheters olika behov. I den studie Naturvetarna gjort framkommer det att vissa tycker att hemarbete möjliggör ett lättare livspussel. Men andra har i stället mått dåligt av att sitta hemma, och har haft svårt att separera jobb och fritid, vilket lett till sömnsvårigheter och oro.

-          Varje medarbetare och chef bör ha en dialog och nå en överenskommelse som fungerar så optimalt som möjligt för såväl individ som verksamhet, säger Per Klingbjer.

Ladda ner vår Hemarbetsrapport här:

Hemarbete 2021 (naturvetarna.se)

För mer information:

Petra Malm, Chef Marknad och Samhällspolitisk påverkan

Tfn: 073-366 24 10, mejl: petra.malm@naturvetarna.se

Per Klingbjer, Förbundsdirektör

Tfn: 073-366 24 38, mejl: per.klingbjer@naturvetarna.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye