Stockholms stad

Stockholms stad miljöbilsbästa kommun – för åttonde året i rad

Dela

Det är projektet Miljöfordonsdiagnos som årligen granskar hur miljöanpassad och energieffektiv bilparken är hos alla landets kommuner och regioner. Stockholms stad tar hem segern för åttonde året i rad. Stockholms arbete med utbyte av lätta transportfordon är särskilt imponerande, och att staden totalt sett har en mycket hög andel elbilar.

Elisabeth John och Johan Seuffert, fleetmanagers i Stockholms stad. Foto: Johan Pontén
Elisabeth John och Johan Seuffert, fleetmanagers i Stockholms stad. Foto: Johan Pontén

– Genom att vara pionjärer skaffar vi oss egen erfarenhet. Det gör oss trovärdiga som inspiratör och föregångare, säger Johan Seuffert, fleetmanager i Stockholms stad.

Stockholms stad driver sedan över 25 år ett aktivt miljöbilsarbete genom satsningen Miljöbilar i Stockholm. Då gäller det att själva ligga i framkant i val av fordon och drivmedel till de egna förvaltningarna och bolagen.

–  Vi ser att eldrivet kan fungera utmärkt för många hantverkare, serviceföretag, hemtjänst och distributionsföretag som jobbar lokalt, säger Elisabeth John, fleetmanager i Stockholms stad.  

Fossilbränslefri 2030

Stockholms stad har som mål att vara en fossilbränslefri organisation till år 2030. För att nå dit är strategin att i första hand välja elbilar när fordon köps eller leasas till verksamheten. I stadens egen for­dons­­flotta finns nu 348 personbilar och lätta lastbilar som drivs på el (37 procent av fordonen).

Som ett komplement till de egna fordonen använder Stockholms stad sedan några år tillbaka även bilpool. Det är eldrivna poolbilar som även är tillgängliga att boka för stockholmare, om de som väljer att teckna medlemsskap i bilpoolen.

Cykel- elcykel och lastcykel är andra sätt att miljöanpassa fordonsparken. Därför erbjuder stadens fleetfunktion alla förvaltningar och bolag att låna eldriven lastcykel för att prova hur det skulle fungera i den egna verksamheten.

Om Miljöfordonsdiagnos

Miljöfordonsdiagnos är ett webbverktyg som hjälper till att granska kommuners och regioners fordonsflottor. Miljöfordonsdiagnos är också en årlig tävling där resultaten i de olika kategorierna betygssätts och vinnare utses. Årets vinnare uppmärksammas vanligtvis under Miljöfordonsdagen.

Kontakter

Johan Seuffert, fleet manager Stockholms stad
Tel: 0761-228945, E-post: johan.seuffert@stockholm.se

Bilder

Elisabeth John och Johan Seuffert, fleetmanagers i Stockholms stad. Foto: Johan Pontén
Elisabeth John och Johan Seuffert, fleetmanagers i Stockholms stad. Foto: Johan Pontén
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum