Stockholms stad trappar upp arbetet med grönt näringsliv

Klimatpakten har sedan 2007 varit en arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan Stockholms stad och näringslivet. Nätverket har i dag 350 medlemmar, med organisationer och företag från hela Stockholmsregionen. Nu är det dags att ta nästa steg och därför stöps Klimatpakten om och får nytt namn: Miljö- och klimatpakten.
Stärkt samarbete med näringslivet
– Jag är väldigt glad att vi nu trappar upp arbetet inom Miljö- och klimatpakten och stärker samarbetet med näringslivet. Stockholms företagare behövs för att vi ska lyckas ställa om till ett hållbart samhälle. Det känns väldigt positivt att vi breddar pakten till att även inkludera miljöfrågor. En välmående natur är avgörande för att klara klimatkrisen, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen.
Öppnar upp för fler frågor
Förändringen innebär att nätverket öppnas upp för fler frågor än klimatfrågan. Miljöfrågan får ett tydligare fokus med till exempel ett fördjupat arbete med plast och kemikalier. Samtidigt är ambitionen att förstärka dialogen med näringslivet genom att göra aktiva arbetsgrupper till nätverkets nav.
– Signalen vi vill sända till näringslivet är att Stockholms stad vill samarbeta med företagen där de största behoven finns och där vi tillsammans kan skapa störst miljö- och klimatnytta, säger stadens miljödirektör Anna Hadenius.
Tre prioriterade områden
Just nu finns det aktiva arbetsgrupper inom tre för staden prioriterade områden: cirkulärt byggande, plast och transporter. Fler kan tillkomma framöver beroende på stadens och näringslivets intressen och behov.
Om Miljö- och klimatpakten
- Samarbete mellan Stockholms stad och företag samt organisationer verksamma i Stockholmsregionen. Syftet är att staden och näringslivet kraftsamlar för att minska klimat- och miljöpåverkan från oss som lever och verkar i staden.
- Arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan staden, politiken och medlemmarna.
- Ger alla medlemmar en direkt koppling till den lokala politiken och till stadens förvaltning.
- Öppen för alla organisationer och företag (med en postadress i Stockholms län) som har viljan att aktivt jobba för minskad klimat- och miljöpåverkan.
Nyckelord
Kontakter
Charlotta Hedvik, projektledare för Miljö- och klimatpakten
Epost: charlotta.hedvik@stockholm.se
Telefon: 08-508 289 41
Bilder
Länkar
Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Prisregn över Stockholms stads skolor20.3.2023 16:34:45 CET | Pressmeddelande
Årets UF-pristagare skapar, syr och slipar på affärsidéer. Stockholm Science och Innovation School gör skäl för sitt namn. Det stod klart när två av skolans UF-företag utsågs till Årets UF-företag och Årets innovation i Ung Företagsamhets regionala tävling som gick av stapeln nyligen.
Hon är ny rektor på Mariehällsskolan20.3.2023 15:20:43 CET | Nyheter
Johanna Stjernlöf är ny rektor på Mariehällsskolan i Bromma. Hon har bland annat varit biträdande rektor på Bromstensskolan och Mariehällsskolan tidigare.
App visar luftkvaliteten i Stockholm13.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Luftkvaliteten i Stockholm blir allt bättre. Trots det får många problem när pollen- och partikelsäsongen sätter igång på allvar. För att hjälpa stockholmarna i sin vardag har Miljöförvaltningen utvecklat appen ”Luft Stockholm” som visar luftkvaliteten. En ny funktion är att det går att exportera data och koppla ihop med annan information.
Nu får Mälarhöjdens idrottsplats en ny ishall10.3.2023 15:57:37 CET | Pressmeddelande
Stockholms stad satsar nu på ett flertal nya ishallar i staden. Idag togs till exempel det första spadtaget för en ny ishall i Mälarhöjden. Den blir ett viktigt tillskott för skridskosporter i hela Söderort. Hallen möjliggör också bygget av fler ishallar, då den ska fungera som evakueringshall när det byggs nya ishallar i Sätra.
Ny rektor på Höglandsskolan8.3.2023 10:15:16 CET | Nyheter
Kenneth Wielinder är ny rektor på Höglandsskolan i Bromma. Han är en erfaren ledare som arbetat både i idrottens och skolans värld.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum