Stor kompetensbrist i Sverige – trots hög arbetslöshet

– Trots att arbetslösheten är historiskt hög upplever tyvärr svenska företag en anmärkningsvärt stor brist på kompetens. Kompetensgapet, som är skillnaden mellan de kompetenser som företagen behöver och de som finns på marknaden, har inte förändrats till det bättre under krisen. När arbetsmarknaden återhämtar sig kommer det att finnas en tydlig konkurrens om de bästa talangerna, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.
Rekordstor kompetensbrist globalt
Enligt undersökningen är bristande kompetens ett växande problem. Totalt tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, uppger att de har svårt att hitta rätt kompetens. 69 procent säger att de har vissa svårigheter att hitta kompetenta medarbetare, medan 7 procent säger att de har stora svårigheter. Det visar Talent Shortage, en global undersökning som genomförs på initiativ av ManpowerGroup och baseras på intervjuer med mer än 45 000 arbetsgivare i 43 länder.
På global nivå uppger 69 procent av arbetsgivarna att de lider av kompetensbrist, vilket är den högsta siffran sedan undersökningen startade år 2006. Värst drabbade är europeiska storföretag med över 250 anställda. Bara 14 länder upplever en högre kompetensbrist än Sverige. I Frankrike är kompetensbristen 88 procent, följt av Rumänien och Italien med 86 respektive 85 procent.
– Det finns i dag en alltför stor skillnad mellan arbetskraftens kompetens och arbetsgivarnas behov. För att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, på både kort och lång sikt, måste svenska företag satsa på att ge medarbetarna möjlighet att utveckla sina förmågor. I rekryteringar är det klokt att inte bara se på tidigare meriter utan satsa på personer som har rätt förutsättningar och förmåga att lära sig nytt, säger Mikael Jansson.
Mjuka förmågor – svårast att hitta
Redan före covid-19 var arbetsmarknaden i stor förändring, och med pandemin som katalysator innebar 2020 det största skiftet i arbetsmarknadens kompetensbehov sedan andra världskriget, internationellt sett. Digitaliseringen medför att branscher som IT och data lider ständig brist på relevant kompetens, medan mjuka förmågor som initiativtagande, relationsbyggande och stresstålighet blir mer eftertraktade när många förväntas jobba på distans.
– Internationellt ser vi att konkurrensen om framtidens talanger hårdnar. Genom att prioritera hälsa, välmående och flexibilitet som möjliggör balans i livet kan svenska arbetsgivare bli bättre på att attrahera, engagera och behålla kompetens, säger Mikael Jansson.
Bilagor:
• Länderna med störst kompetensbrist 2021
• Branscherna med störst kompetensbrist globalt 2021
• De mest attraktiva egenskaperna globalt 2021
• Om undersökningen Talent Shortage
För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se
Länderna med störst kompetensbrist 2021:
1. Frankrike, 88 %
2. Rumänien, 86 %
3. Italien, 85 %
4. Schweiz, 83 %
5. Belgien, 83 %
Branscherna med störst kompetensbrist globalt 2021:
1. Logistik
2. Tillverkning och produktion
3. IT och data
4. Försäljning och marknadsföring
5. Administration
De mest attraktiva mänskliga förmågorna (sk. Soft skills) bland arbetsgivare globalt 2021:
1. Pålitlighet och ansvarstagande
2. Stresstålighet
3. Initiativtagande
4. Problemlösningsförmåga
5. Ledarskap
Om undersökningen Talent Shortage
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 45 000 arbetsgivare i 43 länder. I Sverige har 1 000 intervjuer genomförts. I år är det 14 år sedan undersökningen startade.
Nyckelord
Kontakter
Hélène BelinKommunikationschef ManpowerGroup
Tel:0703 77 45 43helene.belin@manpowergroup.seBilder
Länkar
Om
Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2021 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för tolfte året i rad. I Sverige har vi omkring 7 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 15 000 personer i jobb i Sverige.
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
ManpowerGroup utses till ett av världens mest etiska företag för 16:e året17.3.2025 15:56:07 CET | Pressmeddelande
Ethisphere har tilldelat ManpowerGroup utmärkelsen World's Most Ethical Companies för 16:e året. Utvärderingen görs inom kategorierna bolagsstyrning, etik och efterlevnad, ledarskap och rykte, kultur, miljö och social påverkan.
IT-branschens sysselsättning halkar efter den globala utvecklingen under andra kvartalet11.3.2025 08:12:04 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivarna inom den svenska IT-branschen förväntar sig en fortsatt stabil rekryteringstakt på +23 procent inför det andra kvartalet 2025. Det är dock långt under det globala genomsnittet, och 16 procentenheter lägre än motsvarande period i fjol. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer.
Hoppfullt på arbetsmarknaden – men blandade branschsignaler inför andra kvartalet11.3.2025 07:58:28 CET | Pressmeddelande
Den svenska arbetsmarknaden visar en försiktig optimism inför andra kvartalet, med en sysselsättningsprognos på +19 procent. Samtidigt är skillnaderna på branschnivå stora – i transport, logistik och fordonsindustrin ökar rekryteringsviljan skarpt, medan energi- och samhällsservice tror på en minskad arbetsstyrka under kvartalet. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
Var fjärde arbetsgivare tror att arbetsplatsen aldrig kommer bli jämställd5.3.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde arbetsgivare i Sverige, 25 procent, tror inte att arbetsplatsen någonsin kommer att bli fullt jämställd. Samtidigt anser drygt 6 av 10 svenska arbetsgivare, 62 procent, att arbetsplatsen redan är helt eller nästan helt jämställd. Det visar en ny undersökning bland 788 svenska arbetsgivare, genomförd av Manpower.
Bristande kommunikation är svenska chefers sämsta egenskap6.2.2025 08:03:00 CET | Pressmeddelande
Svenska chefer är dåliga kommunikatörer – var fjärde arbetande svensk anser att deras närmaste chef kommunicerar ineffektivt, och 21 procent tycker att chefen ger otydliga instruktioner. Det visar ManpowerGroups undersökning Global Talent Barometer, som tillfrågat 532 svenskar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum