Stora löneskillnader mellan män och kvinnor i ingenjörskåren - uppåt 8000 kronor
I rapporten Rön om lön och kön har Sveriges Ingenjörer sammanställt och analyserat löneskillnaderna mellan kvinnor och män i ingenjörskåren. Inom flera av teknikområdena som är centrala för klimatomställningen uppgår skillnaden till mellan 4000 och 8000 kronor, ibland ännu mer. Det handlar om utbildningsinriktningar som elektro/energi, kemi och bygg. En förklaring är att män oftare har högre positioner som därmed ger en högre lön. Men även när befattning och ansvar är mer lika återfinns kvinnor i den lägre delen av lönespannet.
– Andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna inom energi- och elektroteknik är bara tjugo procent. Förmågan att attrahera ingenjörer är helt avgörande om företagen ska klara klimatomställningen. Därför är det lika märkligt som beklämmande att kvinnliga ingenjörer med de här kompetenserna värderas lägre. Det borde ligga i varje arbetsgivares intresse att både höja lönen och andelen kvinnor som vill läsa de här inriktningarna, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörers rapport visar även att skillnaderna mellan män och kvinnors ingångslöner befästs, från att några år tillbaka ha minskat. Skillnaden sett till samtliga ingenjörsgrupper uppgår nu till drygt 1100 kronor.
– Många ingenjörsarbetsgivare pratar gärna om att de vill att fler kvinnor ska bli ingenjörer. Om arbetsgivarna menar allvar måste de se till att kvinnor får möjligheter till en bra karriär och löneutveckling, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Så ser löneskillnaderna ut bland ingenjörer - genomsnittlig månadslön
Högskoleingenjörer
KVINNOR, generellt: 43 200:- MÄN, generellt: 47 000:-
KVINNOR, elektro-/energiteknik: 42 300:- MÄN, elektro-/energiteknik: 46 300:-
KVINNOR, bygg: 40 400:- MÄN, bygg: 43 400:-
KVINNOR kemi-/bioteknik: 43 600:- MÄN, kemi-/bioteknik: 48 800:-
Civilingenjörer
KVINNOR, generellt: 50 600:- MÄN, generellt: 56 700:-
KVINNOR, elektro-/energiteknik: 49 700:- MÄN, elektro-/energiteknik: 57 900:-
KVINNOR, bygg: 53 000:- MÄN, bygg: 59 500:-
KVINNOR, kemi-/bioteknik: 51 200:- MÄN, kemi-/bioteknik: 56 200:-
Om Rön om lön och kön
Rapporten har kartlagt skillnaden mellan kvinnliga och manliga ingenjörs löner. Underlaget bygger på lönestatistik från totalt 72 000 yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Snabbutred satsning på vattenkraften för Sveriges elbehov21.11.2024 12:07:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen måste snabbutreda en satsning på vattenkraften. Genom att uppgradera våra vattenkraftsanläggningar kan vi till 2035 öka effekten med 1 300 MW motsvarande 80 procent av Stockholms behov, eller den el som ges av en ny kärnkraftsreaktor. Det visar en rapport som Sveriges Ingenjörer beställt av teknik- och managementkonsultbolaget AFRY.
Ny högsta beredskapsstadga för krig antagen av Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:54:07 CET | Pressmeddelande
På tisdagen beslutade Sveriges Ingenjörers fullmäktige om en högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig. Sveriges Ingenjörer ska också verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning. Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige omvalde presidiet, lett av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Carl-Fredrik Lindberg på ABB i Västerås invald i styrelsen för Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:45:40 CET | Pressmeddelande
Carl-Fredrik Lindberg, som arbetat på ABB i Västerås sedan 1997, valdes på tisdagen in i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Han har länge varit lokalfackligt aktiv och vill nu fortsätta lyfta lönefrågor, hållbarhet på jobbet och hållbarhet klimat och miljö.
Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande
Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.
Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum