Stora mängder döda granar i skogarna

En första bedömning av årets granbarkborreskador visar att vi även i år har mycket stora skador i Svealand och Götaland. Skadorna har visserligen minskat på de flesta håll jämfört med förra året, men den preliminära siffran visar ändå på närmare 5 miljoner kubikmeter dödad gran. Störst skador är det i Svealand där minst 3 miljoner kubikmeter gran har angripits. I Götaland når vi upp till cirka 1,7 miljoner kubikmeter.
– Vi kan konstatera att Sverige har ännu ett år med väldigt stora skador i skogarna efter angrepp från granbarkborrar, vilket innebär miljardförluster för drabbade skogsägare, säger Kerstin Ström, projektledare på Skogsstyrelsen.
Rödbruna granar längs vägarna
Den som färdats genom landskapet i framförallt Svealand under sensommaren har kunnat se stora områden med rödbruna granar utmed vägarna. Intrycket är att en stor andel av de angripna granarna fortfarande står i kvar i skogen. Den nu genomförda inventeringen indikerar att så är fallet.
– Vi gör bedömningen att över hälften av de granar som angripits i år fortfarande står kvar. Det är allvarligt, eftersom en av de viktigaste åtgärderna för att bekämpa granbarkborrarna och rädda så mycket virkesvärde som möjligt, är att avverka träden medan angreppen är färska. Problemet är att det är svårt att hinna med, säger Tomas Blom, skogsförvaltningschef på BillerudKorsnäs.
Kan finnas virkesvärde kvar att rädda
Det är stora skillnader mellan olika län hur mycket som avverkats och Skogsstyrelsen kommer nu tillsammans med de andra aktörerna inom Stoppa borrarna att se över vad det kan bero på att inte skadad produktionsskog tas omhand i högre utsträckning.
– De granar som börjat bli roströda kan fortfarande ha ett visst virkesvärde kvar. Det är också möjligt att man får med sig en del granbarkborrar ut ur skogen om barken sitter kvar vid avverkningen. Men både bekämpningseffekten och det ekonomiska värdet minskar ju längre tid man väntar, säger Kerstin Ström.
Den preliminära bedömningen av årets skadenivåer bygger på inventeringar som Skogsstyrelsen, Södra Skogsägarna, BillerudKorsnäs och Skogssällskapet gjort i slutet av augusti och början av september. Den slutgiltiga uppskattningen av årets barkborreskador kommer att ske senare i år och baseras på en objektiv skadeinventering på landsdelsnivå som görs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Läs mer på www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
Mer information:
Kerstin Ström, projektledare, Skogsstyrelsen, Telefon: 0470-72 61 12
E-post: kerstin.strom@skogsstyrelsen.se
Tomas Blom, skogsförvaltningschef, BillerudKorsnäs, Telefon: 0295-24 44 70
E-post: tomas.blom@billerudkorsnas.com
Skogsstyrelsens pressjour: pressjour@skogsstyrelsen.se, 036-35 94 91
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsens kontor i Nordmaling stängs från årsskiftet22.3.2023 14:06:57 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att stänga kontoret i Nordmaling från och med årsskiftet. De tre personer som berörs kommer istället att flytta till kontoret i Umeå.
Gratis webbinarier: så klimatanpassar du skogen20.3.2023 08:07:21 CET | Pressmeddelande
Klimatfrågorna får allt större betydelse för skogsbruket och påverkar enskilda och stora skogsägare. Därför möter nu Skogsstyrelsen kunskapsbehovet med satsningen Klimatveckan för skogen under vecka 13. Hela veckan blir det dagliga webbinarier och frågestunder med experter, gratis för skogsägare, yrkesverksamma och andra intresserade.
Ny webb-utbildning för skogsägare ska öka hänsyn till renskötsel13.3.2023 11:17:38 CET | Pressmeddelande
Skogsbruk kan ha stor påverkan på rennäringen och inte sällan behöver markägare och samebyar ta hänsyn till varandra. Därför har nu Skogsstyrelsen tagit fram en ny webb-utbildning, gratis för alla aktörer, för att öka kunskapen om hur skogsbruk och skogsskötsel kan främja renskötseln.
Stor konferens: är det för mycket eller för lite älg i skogen?10.3.2023 09:14:34 CET | Pressmeddelande
Hur stor älgstam kan vi ha utan att få för mycket skador på skogen? 15 mars samlas forskare, Skogsstyrelsens experter, jägarorganisationer och andra intressenter, till årets stora Skog- och viltkonferens i Östersund. Syfte: öka kunskap och samsyn för en mer hållbar förvaltning av skog och klövvilt.
Skogsstyrelsen vill att systemet med avverkningsanmälningar utreds28.2.2023 08:11:44 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen vill att systemet med att skogsägare behöver skicka in en avverkningsanmälan när de vill avverka utreds. Istället för att granska varje enskild avverkning skulle det kunna ersättas med en övergripande systemtillsyn. Utredningen föreslås i det budgetunderlag som Skogsstyrelsens styrelse beslutat om. Motivet är den pågående rättsutvecklingen men även kommande EU-initiativ.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum