Håll Sverige Rent

Stort folkligt engagemang mot marin nedskräpning

Dela
Tusentals människor har under våren varit ute och städat den svenska kusten. Och hundratals personer runtom i Sverige har i öppna brev uppmanat regeringen att stoppa den marina nedskräpningen. I dag fredag lämnade Håll Sverige Rent över uppropet till minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin.
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete tar emot upprop mot marin nedskräpning av Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete tar emot upprop mot marin nedskräpning av Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent

– Vi märker att det finns ett enormt engagemang för havet och för att stoppa den marina nedskräpningen bland människor. Syftet med vårt upprop är både att sätta press på beslutfattarna att verkligen vidta åtgärder och samtidigt ge ett stöd till det viktiga initiativ som FN:s stora havskonferens är, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

På måndag startar FN:s första stora havskonferens, där Sverige står värd tillsammans med Fiji i New York. Marin nedskräpning och plast i havet är en av tre prioriterade frågor för Sverige. Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, och den största delen är plast. Plastskräp i havet bryts ner mycket långsamt, kanske försvinner den aldrig.

– Plastskräpet i havet är ett stor miljökatastrof. Tillförseln av plast till haven måste stoppas, och den måste stoppas nu. Vi hoppas att beslutfattarna kommer att ta nödvändiga beslut på havskonferensen i New York, säger Johanna Ragnartz.

Under våren har tusentals frivilliga människor varit ute på den svenska kusten och plockat skräp. Över 800 personer har skrivit brev till minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin med uppmaningen att stoppa den marina nedskräpningen.

Oidentifierbara plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på våra stränder. Förpackningar och material som är gjorda för omedelbar användning dominerar. Det vi använder en kort stund under en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, och som kommer från enskilda konsumenter. Plast är ett material som håller väldigt länge men som ändå används till engångsartiklar.

Här hittar du uppropet och samtliga öppna brev till regeringen: https://signby.me/se/stoppa-den-marina-nedskrapningen

Läs mer om marin nedskräpning på Håll Sverige Rents webbplats, där det också finns infografik: http://www.hsr.se/engagera-dig/stoppa-nedskrapningen-av-vara-hav

Kontakter

Bilder

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete tar emot upprop mot marin nedskräpning av Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete tar emot upprop mot marin nedskräpning av Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Ny statistik: 9 av 10 svenskar tycker man ska säga till den som skräpar ner17.9.2024 08:50:00 CEST | Pressmeddelande

I samband med World Cleanup Day nu på fredag släpper Håll Sverige Rent årets Skräpbarometer, en årlig undersökning om svenskarnas attityd, kunskap och beteende kring nedskräpning. Men redan nu kan vi avslöja några unika siffror ur rapporten, och resultatet är tydligt – svenskarna tycker det är rätt att plocka skräp efter andra och nästan alla tycker man ska säga till den som skräpar ner.

Hela Sverige plockar skräp i samband med World Cleanup Day2.9.2024 09:05:00 CEST | Pressmeddelande

Den 21 september, i samband med den internationella FN-dagen World Cleanup Day, samlas hela Sverige från norr till söder, gammal som ung, för att plocka skräp tillsammans. Förra året var vi 157 000 deltagare som tillsammans plockade 275 000 kg skräp. –I år satsar vi på att bli ännu fler! Så häng med och gör något stort - plocka lite skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Kräftfiske utan skräp – så gör du21.8.2024 11:10:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det högsäsong för kräftfiske i stora delar av landet. Under kommande veckor flockas människor för att fånga kräftor i sjöar och vattendrag. Men med fler fritidsfiskare ute ökar också risken för att fiskeredskap blir till skräp som ligger kvar länge i vattnet och fortsätter fiska utan att någonsin plockas upp. –Därför är det viktigt att alla som fiskar har koll på vad som gäller, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Svenskarna oenade kring beslutet om indragen plastpåseskatt8.8.2024 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Om mindre än tre månader försvinner skatten på plastpåsar och svenskarna kan då vänta sig att spara några kronor vid köp av en plastpåse. Men åsikterna om den indragna skatten är splittrade och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra tidigare i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye