Stort missnöje bland akademikerna på NFC

Undersökningen visar på stora skillnader i trivsel och arbetsmiljö mellan myndighetens avdelningar och regioner. Minst nöjda är medlemmarna som arbetar på Nationellt forensiskt centrum, NFC, där det genomförs kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och undersökningar av bevismaterial. 45 procent av medlemmarna på NFC uppger att man vill lämna myndigheten.
– Det är oroväckande att det är så många som vill lämna myndigheten. Polismyndigheten behöver anställa fler och då är det viktigt att man ser över arbetsmiljön på NFC, dels så att man får behålla personalen, dels bemanna upp med den akademiska kompetensen så att inte NFC blir en flaskhals. Det är viktigt att ledningen säkerställer en trygg och sund arbetsmiljö. säger Lena Amorøe, nationellt huvudskyddsombud vid Polismyndigheten.
När det gäller den egna arbetssituationen är bara 44 procent av medlemmarna på NFC nöjda med den egna arbetssituationen. Mest nöjda är medlemmarna i polisregion Mitt där 77 procent uppger att de är nöjda med sin egen arbetssituation. NFC utmärker sig negativt även när det handlar om möjlighet att utvecklas och göra karriär inom Polismyndigheten, där endast 17 procent av medlemmarna är positiva.
– Undersökningen visar att det finns ett missnöje bland akademikerna inom NFC. Det är inte bara ett bekymmer för de individer som inte trivs med sin arbetssituation utan också för Polismyndighetens verksamhet och rättsväsendet i övrigt som behöver kvalificerade medarbetare. Ledningen behöver arbeta för en mer hållbar arbetssituation där medarbetarna trivs med att gå till jobbet, säger Anna Nitzelius, rättspolitisk talesperson på Akavia.
Akavia och Saco-S vill se:
- Fler karriärvägar för akademiker
- Fler chefer inom myndigheten med akademisk utbildning
- Individuella och konkurrenskraftiga löner
- Nolltolerans mot kränkningar
- Trygga och kompetenta ledare
Läs mer om kortrapporten om NFC här.
Fakta:
Fackförbundet Akavia har tillsammans med Saco-S-föreningen vid Polismyndigheten (akademiker inom staten) i en enkät frågat medlemmarna inom Sacoförbunden hur de trivs.
Undersökningen genomfördes som en enkätundersökning via e-post under februari 2021 till totalt 2930 medlemmar inom Polismyndigheten. Svarsfrekvensen var 53 procent för myndigheten som helhet och 38 procent för NFC.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum