Stockholms stad

Streetgäris och Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta får Katarina Taikon-priset 2022

Dela

Vid en ceremoni i Stadshuset idag tillkännagavs pristagarna av årets Katarina Taikon-pris, Stockholms stads pris som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. I år går priset till organisationen Streetgäris och föreningen Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta.

Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad. Prissumman, som delas av pristagarna, är 100 000 kronor och ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

– Årets pristagare stärker mänskliga rättigheter i praktiken och bidrar till ett mer jämlikt Stockholm genom att skapa nätverk och mötesplatser där kvinnor tillåts ta plats och stärka makten över sina liv. Det är en glädje att få dela ut priset till Streetgäris och Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta som är viktiga inspirationskällor och fantastiska exempel på ett förebyggande arbete mot isolering och utanförskap, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd och ordförande i Katarina Taikon-prisets jury.

Katarina Taikon-priset tilldelas år 2022 två organisationer som på olika sätt arbetar med att stärka kvinnor och icke-binäras egenmakt och därmed ge dem möjlighet att förändra både sina egna och andras liv. Genom nätverksbyggande av och med medlemmar från alla samhällsskikt, åldrar och ursprung skapas en språngbräda där möjligheten att förverkliga sina mål kan ta fart. Likt Katarina Taikon, som arbetade med folkbildning om bland annat romers rättigheter, arbetar dessa organisationer på olika sätt för att med kunskap ta plats i samhället och bidra till ett mer jämlikt Stockholm.

Juryns motivering: Streetgäris

”I sann Katarina Taikon-anda verkar Streetgäris för att skapa en inkluderande jämställdhetsdiskussion som rymmer många perspektiv och som synliggör feminister med erfarenheter som inte tillhör majoritetssamhället. Genom kunskapsstärkande insatser, såsom utbildningar om antirasism och feminism eller kurser som en Skrivarskola, stärker föreningen unga kvinnor och icke-binäras självkänsla och stödjer dem i förkovringen av sina fri-och rättigheter i vårt samhälle.

Föreningen bidrar till att jämställdhets- och samhällsdebatten med viktiga kunskaper och perspektiv. Genom att synliggöra grupper och individer med erfarenheter som inte brukar uppmärksammas och aktivt verka för en rättvis omfördelning av makten och inflytande är Streetgäris en viktig aktör som stärker demokratin.”

Juryns motivering: Kvinnocenter i Tensta- Hjulsta

”Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta besitter en enorm drivkraft och verkar enträget för att förbättra förutsättningarna för utlandsfödda kvinnors fri- och rättigheter och möjligheter att vara delaktiga i samhället. Kvinnocentret verkar med ett holistiskt perspektiv och erbjuder vägledning om samhället, det svenska språket, om arbetsmarknaden och möjligheterna att studera och även hälsofrämjande insatser. Den starka och varma gemenskapen stödjer kvinnorna mot egenmakt och ger dem en möjlighet till självständighet och inflyttande, inte minst på lokal nivå.

Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta är en viktig inspirationskälla och ett fantastiskt exempel på ett förebyggande arbete mot isolering och utanförskap, för inkludering och delaktighet i samhället.”

Läs mer om priset och tidigare års pristagare

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Fler aktörer satsar på ett tryggare Sergels torg8.12.2022 10:00:05 CET | Pressmeddelande

Samarbetet På Sergels torg fortsätter växa. Från och med nästa år kommer även fastighetsägarna Afa Fastigheter och Stena Fastigheter vara en del av satsningen. Det innebär att alla stora fastighetsägare runt torget nu väljer att bidra till trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder tillsammans med näringsliv och civilsamhälle. Igår signerades det nya avtalet för tre år framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum