Siemens AB

Studie: Picture of Transformation – hur ser Sverige ut 2030?

Dela
En studie som illustrerar hur Sverige kommer att se ut år 2030 har tagits fram av Siemens efter intervjuer med ett 60-tal svenska företag, organisationer och forskare. Fokus i projektet är vilken teknisk utveckling och vilka hållbarhetsutmaningar som kan förväntas de kommande åtta åren och hur detta kommer att förändra vår ekonomi, industri, infrastruktur och samhälle.

Idag står mänskligheten inför den kanske största utmaningen i historien – en total omvandling av den globala ekonomin. Utvecklingen för att uppnå det som krävs för bli koldioxidneutrala måste påskyndas, men övergången ska också vara rättvis för alla. Projektet grundar sig på övertygelsen om att en global omställning bara kan gå snabbt och lyckas om vi människor gör det med gemensamma krafter. Därför har Siemens genomfört ett projekt i Sverige för att ta fram ett scenario för framtiden – Picture of Transformation.

Studien sammanställer en rad olika forskningsresultat samt kunskapen och erfarenheten hos mer än 100 interna och externa experter från svenska företag, branschorganisationer och den akademiska världen. Den beskriver hur Sverige kan få en mer hållbar och digital framtid, och hur det skulle kunna se ut.

– Jag är övertygad om att vi behöver en heltäckande bild om hur vi kan bli bättre om vi samarbetar. Studien ska ge en tydligare förståelse om att uppmana till en kraftig acceleration till omställningen, säger Mikael Leksell, vd för Siemens i Sverige och Norden.

Experterna förväntar sig stora digitala och hållbara förändringar som påverkar alla delar av det svenska samhället och hur våra städer kommer att se ut. Bilden illustrerar förändringar inom åtta viktiga delar av samhället: mobilitet, energi, industri, samhälle, infrastruktur, ekonomi, digitalisering och säkerhet.

I Sverige 2030 kommer vi att leva i ett samhälle där allt och alla kan vara uppkopplade. Inom industrin ser vi att digitala tvillingar resursoptimerar vår produktion och produkter. Man ser att industri och transportsektorn har drivit på utbyggnaden av fossilfri el och smarta nät. Vi kommer att ha våra möten i metaverse och får hjälp av AI att ta beslut i vår vardag. Det resulterar i ett mer hållbart samhälle med hjälp av digitalisering, där säkerhet och integritet är grundstenar. Siemens kommer att fortsätta sitt arbete att sammanföra intressenter och medverka till en bred och positiv dialog.

Här kan ni läsa mer om projektet Picture of Transformation Sverige 2030 och ladda ner den fullständiga studien: www.siemens.se/2030

Kontakter

Bilder

Om

Siemens AB
Siemens AB
Evenemangsgatan 21
169 79 Solna

08 728 10 00https://new.siemens.com/se/sv.html

Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och hälso- och sjukvård. Från resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leveranskedjor och smartare byggnader och elnät, till renare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik med ett högre syfte för att skapa ett verkligt värde för kunderna.

Genom att kombinera den fysiska och den digitala världen hjälper Siemens sina kunder att förbättra morgondagen för att bidra till en mer hållbar värld. Siemens äger också en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en globalt ledande leverantör av medicinsk teknik som formar framtidens hälso- och sjukvård. Dessutom har Siemens en minoritetsandel i Siemens Energy, en global ledare inom överföring och generering av elkraft.

Under räkenskapsåret 2021, som avslutades den 30 september 2021, genererade Siemens-koncernen intäkter på 62,3 miljarder euro och ett nettoresultat på 6,7 miljarder euro. I slutet av räkenskapsåret 2021 hade företaget cirka 303 000 anställda världen över. Mer information finns på www.siemens.com.

Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893. Från och med den 1 oktober 2020 består Siemens i Sverige av Siemens AB, Siemens Mobility AB, Siemens Financial Services AB, Siemens Healthcare AB, Siemens Industry Software AB och Mentor Graphics AB. Medarbetarantalet uppgår till cirka 1 480 och under räkenskapsåret 2021 var omsättningen drygt 5,9 miljarder kronor. Mer information finns på www.siemens.se.

Följ Siemens AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens AB

Green Cargo leasar fem nya Vectron-lok från Siemens för den skandinaviska korridoren25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Alpha Trains, det ledande leasingbolaget för lok och passagerartåg i Europa, är stolta över att nu kunna erbjuda helt nya Vectron AC-lok från Siemens till den skandinaviska godstransportmarknaden. Green Cargo, Sveriges största godsoperatör, har tecknat ett långsiktigt leasingavtal för fem Vectron-lok för den skandinaviska korridoren. Dessa Vectron-lok är nya på marknaden och Green Cargo är en av de första operatörerna att leasa denna loktyp. Loken är godkända för drift i Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige och Norge och kan köras i en hastighet på upp till 200 kilometer i timmen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum