Göteborgs stift

Susanne Rappmann och Erik Johansson vidare i biskopsvalet

Dela

Susanne Rappmann och Erik Johansson är de två kandidater som går vidare till andra valomgången i biskopsvalet i Göteborgs stift. Susanne Rappmann fick 36,9 % och Erik Johansson 21,0 % av rösterna då de röstande samlades till val. I och med att ingen av de sju kandidaterna fick mer en 50 % av rösterna avgörs biskopsvalet den onsdagen 8 november 2017.

Processen att välja en ny biskop är lång. I Göteborgs stift började det med en öppen förslagslåda under våren 2017 där stiftsbor kunde skicka in sina förslag. I augusti samma år var alla ca 1250 röstberättigade kallade till nomineringsval där de röstade fram 7 kandidater. Dessa kandidater presenterade sig på webben och utfrågades vid en offentlig hearing i Göteborgs domkyrka den 11 oktober 2017.

Den 18 oktober var de dags för valomgång I i biskopsvalet. För att redan i första valomgången ha en biskop electa/electus krävdes att en utav kandidaterna fick mer än 50 % av rösterna. Eftersom ingen kandidat fick egen majoritet går de två med flest röster vidare till valomgång II som hålls den 8 november 2017. 

Följande två kandidater har (enligt det preliminära resultat) gått vidare till valomgång II den 8 november 2017:

Susanne Rappmann (född 1965) 422 röster - 36,9 %
Kyrkoherde i Mölndals pastorat och kontraktsprost, teologie doktor, Göteborgs stift.

Erik Johansson (född 1972) 240 röster - 21 %
Präst, internationell missionssekreterare EFS, Uppsala. Chef för EFS internationella mission, inklusive ansvar för kontakter med samarbetspartners och för EFS utlandsmissionärer

Rösterna i valomgång I fördelade sig (enligt det preliminära resultat) enligt följande:

Susanne Rappmann, 422 röster (36,9 %)
Erik Johansson, 240 röster (21,0 %)
Jonas Eek, 223 röster (19,5 %)
Cristina Grenholm, 187 röster (16,3 %)
Maria Klasson Sundin, 33 röster (2,9 %)
Sven Hillert, 21 röster (1,8 %)
Esbjörn Särdquist, 15 röster (1,3 %)
Ogiltiga 4 röster (0,3 %)
Summa avgivna röster 1145

För mer informationLäs mer om biskopsvalet på Göteborgs stifts webbplats
Allt om biskopsvalet
Kandidaterna presenterar sig
Filmer från hearingen med kandidaterna

Torgny Lindén, pressekreterare, 0706-33 12 87

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Prata med en teolog – Nyhet på Bokmässan25.9.2018 08:05Pressmeddelande

När Bokmässan i Göteborg på torsdag slår upp portarna finns Svenska kyrkan med som vanligt. På Se människan-scenen avlöser samtalen med författare varandra under dagarna fyra. Nyhet för året är Teologiska hörnan. Där finns namnkunniga teologer till hands för att samtal om det som mässbesökarna vill tala om, bland andra biskop Susanne Rappmann som gör sin första Bokmässa som biskop i Göteborgs stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum