Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA ska undersöka myggförekomst på Gotland

Dela

Med start nästa vecka kommer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att inleda arbetet med att inventera mygg på framförallt den norra delen av Gotland. Det är i trakterna av Fardume och Bästeträsk som forskarna nu vill följa upp resultaten av 2019 års undersökningar som då visade att den aggressiva vårsvämmyggan fanns på 13 av 14 undersökta platser från Slite till Fårö.

Aedes sticticus, vårsvämmygga. Foto: Anders Lindström/SVA
Aedes sticticus, vårsvämmygga. Foto: Anders Lindström/SVA

Det är SVA som tillsammans med Länsstyrelsen Gotlands län får nära 1,9 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att inventera och analysera förekomsten av framförallt vårsvämmyggan, som är känd från till exempel nedre Dalälven där den orsakat mycket problem. Forskarna kommer även att undersöka var de aggressiva arterna ljusbandad kustmygga och mörkbandad kustmygga finns i området.

– Det är en annorlunda ekologi på ön. Längs Dalälven kommer översvämningsmyggen fram i samband med vårflodens översvämningar, men på Gotland är det istället kraftiga regn på sommaren som tycks ge myggen liknande förutsättningar. Det är märkligt och spännande, säger forskare Anders Lindström, som tillsammans med de båda SVA-kollegorna Tobias Lilja och Disa Eklöf, reser ned till Gotland nästa vecka för en första undersökning.

– Vi vill se om det främst är kanterna på träsken och andra större vattensamlingar som producerar myggen, eller om det är pölar i skogen som ligger bakom förekomsten.

I sommar reser forskarna tillbaka till ön för att placera ut myggfällor. Under sommaren kommer sedan Länsstyrelsen Gotlands län att vittja dessa och fångsterna lämnas till SVA för artbestämning. Slutlig rapport väntas komma från forskarna under hösten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Aedes sticticus, vårsvämmygga. Foto: Anders Lindström/SVA
Aedes sticticus, vårsvämmygga. Foto: Anders Lindström/SVA
Ladda ned bild
Forskare Anders Lindström, SVA.
Forskare Anders Lindström, SVA.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SARS-CoV-2 påvisat hos svensk hund15.7.2021 08:28:31 CEST | Pressmeddelande

SARS-CoV-2, det virus som orsakar Covid-19, har för första gången påvisats hos en svensk hund. Hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom. Prover från hunden analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett led i en smittspårning eftersom de personer som haft hand om hunden en längre tid, samt en ur djursjukhusets personal som vårdade hunden, insjuknat i Covid-19.

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret28.6.2021 09:48:12 CEST | Pressmeddelande

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret och i synnerhet avseende livsmedelsproducerande djur för att säkra livsmedelsförsörjning och människors liv och hälsa. Det finns stora fördelar med samverkan mellan humansjukvården och djurens hälso- och sjukvård. Det är några av de slutsatser som tas upp i den rapport som Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) idag lämnar till regeringen.

Trots utbrott är hälsoläget hos svenska djur gott14.6.2021 18:05:03 CEST | Pressmeddelande

Trots utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar under 2020 är hälsoläget hos svenska djur fortsatt gott. Det visar årets upplaga av rapporten “Surveillance of Infectious Diseases in Animals and Humans in Sweden” som nu är klar. Den presenterar sjukdomsövervakningen på djur och människor i Sverige under 2020. Över 30 sjukdomar och smittämnen behandlas i rapporten, bland annat flera viktiga zoonoser, dvs sjukdomar som sprids mellan djur och människor, men även andra smittsamma sjukdomar som bara förekommer hos djur.

Avhandling: Mastit vanligt hos pastoralisters kameler10.6.2021 07:34:57 CEST | Pressmeddelande

Genom att undersöka vilka bakterier som orsakar osynlig mastit hos kameler, dessa bakteriers känslighet för antibiotika, olika inflammationsmarkörer i kamelmjölken samt analysera DNA hos bakterierna i mjölken kunde tänkbara smittvägar inom kamelhjordar beskrivas. Det behövs en ökad förståelse för hur kamelskötarna uppfattar mastit för att kunna utveckla förebyggande åtgärder som är lokalt acceptabla och genomförbara.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum