Göteborgs stift

Svenska kyrkan medverkar i Filmisk Salong under Göteborg Filmfestival 30-31 januari

Dela

Svenska kyrkan medverkar under två kvällar i årets nyhet på Göteborgs Filmfestival Filmisk Salong på Aftonstjärnan. Medverkar gör bl a journalisten Mark Levengood och författaren och Augustprisvinnaren Marit Kapla. Göteborg Film Festival 2020 pågår från 24 januari till 3 februari.

Journalisten Mark Levengood och författaren och Augustprisvinnaren Marit Kapla medverkar i Filmisk Salong under Göteborg Film Festival 2020.
Journalisten Mark Levengood och författaren och Augustprisvinnaren Marit Kapla medverkar i Filmisk Salong under Göteborg Film Festival 2020.

Festivalens programkommitté bjuder in till ett nytt koncept: fyra kvällar med film och fördjupande samtal om konsten, livet och samhället på en av stadens charmigaste biografer, Aftonstjärnan.

Varje kväll har ett eget tema och innehåller en filmvisning, paus med dryck, tilltugg och mingel och ett scensamtal där högprofilerade gäster diskuterar kvällens ämne. Det blir tankeväckande, festligt och inspirerande och bjuder på nya insikter och perspektiv. Alltihopa liveströmmas dessutom ut till ett antal biografer runt om i Västra Götalandsregionen, i samarbete med Kulturakademin.

I följande två kvällar med Filmisk Salong är Svenska kyrkan medarrangör. 

Mansrollen - Mark Levengood, Ludvig Linderlöf och Nathan Hamelberg
Torsdag 30 januari kl 18:00-22:00, Biograf Aftonstjärnan
Diskussionen om mansrollen fick ny fart i samband med metoo och överallt höjs nu röster att det är männens tur att på riktigt engagera sig i jämställdhetsarbetet. Hur kan vi utveckla mansrollen och samtidigt undvika marginalisering av unga män? Mark Levengood, som ofta behandlat mansrollen i sitt arbete och som är röst i tv-serien Sällskapet, möter Ludvig Lindelöf, präst och feminist, samt Nathan Hamelberg, skribent och metodutvecklare på Machofabriken, som arbetar med unga för att förändra normerna runt manlighet. Kvällens film är den animerade tv-serien Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt. 
Salongsvärd: Maja Kekonius

Glesbygd - Marit Kapla och PO Tidholm
Fredag 31 januari kl 8:00-22:00, Biograf Aftonstjärnan
Konflikten mellan stad och landsbygd håller på att skärpas och skillnaderna mellan det urbana och det rurala Sverige växer sig större. Vad beror det på och vad kan man göra för att vända utvecklingen? Författaren och journalisten Po Tidholm har ofta återkommit till landsbygden som tema i sitt arbete och föreläser runt glesbygd, global ekonomi och stadsutveckling. Här möter han författaren och journalisten Marit Kapla, som 2019 tilldelades Augustpriset för sin debutbok Osebol, till vilken hon intervjuat hela sin gamla hemby. Kvällens film är den isländska dramakomedin Mjölkkriget. 
Salongsvärd: Tobias Åkesson

De filmiska salongerna streamas live och kan upplevas på ett antal biografer
Mansrollen 30 januari

Borås: Röda Kvarn
Götene: Göta Lejon
Lerum: Tollereds bio 
Lerum: Bio Vågen
Åmål: Saga bio
Glesbygd 31 januari
Götene: Göta Lejon
Lerum: Tollereds bio 
Lerum: Bio Vågen
Åmål: Saga bio

Kontakt: Charlotte Wells 0705-43 71 22, Charlotte.Wells@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Journalisten Mark Levengood och författaren och Augustprisvinnaren Marit Kapla medverkar i Filmisk Salong under Göteborg Film Festival 2020.
Journalisten Mark Levengood och författaren och Augustprisvinnaren Marit Kapla medverkar i Filmisk Salong under Göteborg Film Festival 2020.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Dubbla vigningar i coronatider8.6.2020 07:37:11 CESTPressmeddelande

Söndagen den 14 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, fem till präster och två till diakoner. Med rådande restriktioner om max 50 personer delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda sju personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. En av prästkandidaterna är döv och teckenspråkig. Därför kommer en av gudstjänsterna att teckenspråkstolkas.

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum