Göteborgs stift

Svenska kyrkan på Bokmässan

Dela
Se människan-scenen är en uppskattat plats på Bokmässan. Här sker många goda samtal om aktuella frågor. (Foto: Mikael Ringlander)
 

På torsdag inleds Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg. Svenska kyrkan är Bokmässans största samarbetspartner och för Svenska kyrkan är Bokmässan det största årliga publika arrangemanget. I år är Svenska kyrkan huvudansvarig för Bokmässans tema ”Bildning”. Detta får genomslag på de scener som Svenska kyrkan ansvarar för: Se människan, Om:bildningsscenen, Fredagsscenen samt i seminarier.

Temat bildning knyter an till Reformationsåret 2017, och att det i år är 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg.

I seminarier och på en särskild temascen, med namnet ”Om: bildning”, kommer begreppet bildning att belysas ur många vinklar. Svenska kyrkan har i år också ett särskilt samarbete med Utbildningsradion på det som kallas Fredagsscenen. Där kommer 14 seminarier på temat ”Bildning, mod och motstånd” att bandas av UR Samtiden och sändas i SVT:s Kunskapskanalen under hösten.

- För oss är det viktigt att finnas med på den största kulturella mötesplatsen för att diskutera angelägna frågor som människor har, säger prästen Mikael Ringlander som under många år arbetat med Svenska kyrkans program på Bokmässan.

På sin vanliga plats finns som vanligt Se människan-scenen där människovärdet är i centrum. Här sker samtal med aktuella författare om livsfrågor, tro och vad det egentligen innebär att vara människa.

Se människan-scenen
Årets scenprogram med många intressanta gäster ingår i entrébiljetten. Se människan-scenen bjuder i år på ett 70-tal möten med svenska och internationella författare. Bland dem finns Anita Goldman, Theodor Kallifatides, Kitty Crowther, Owe Wikström, Lo Kauppi, Mikael Niemi och många fler.
Scenprogram Se människan

Om:bildningsscenen
Svenska kyrkan är ansvarig för årets temascen Bildning, med anledning av reformationen. Här belyses begreppet bildning ur en mängd vinklar: historiskt, ur rättviseperspektiv, genom personliga berättelser och i förhållande till aktuella fenomen som filterbubblor, "post truth".
Scenprogram Om:bildning

Fredagsscenen 
Fredagsscenen på Bokmässan 2017 fokuserar på Bildning, mod och motstånd. Programmet är öppet för alla, inget seminariekort krävs, och filmas av UR med syfte att lärare och andra intresserade ska kunna använda filmerna i utbildningshänseende.
Scenprogram Fredagsscenen

Seminarier
Svenska kyrkan är med och arrangerar arton stora 45-minutersseminarier under de fyra mässdagarna.
Seminarier på Bokmässan

Svenska kyrkan och människovärdet
- Vi bedömer att det har stor betydelse att stå upp för och ge röst åt människovärde och medmänsklighet i det debattforum Bokmässan är, säger biskop Per Eckerdal. När människovärdet undergrävs eller hotas kommer Svenska kyrkan att vara än mer engagerad i den debatten, i våra seminarier och på vår scen. Vårt ärende sammanfattas kort och koncentrerat i namnet på vår debattscen Se människan!
Svenska kyrkan fortsätter att lyfta frågor om människosyn och människovärde på Bokmässan

Läs mer om Svenska kyrkan på Bokmässan på Svenska kyrkans webbplats

Kontakt:
Mikael Ringlander, projektledare för Svenska kyrkan på Bokmässan, 0705-18 19 95
Torgny Lindén, pressekreterare, 0706-33 12 87

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum