Film i Väst

Svenska storstjärnor till Lars von Triers Riket Exodus

Dela

När den sista säsongen av Lars von Triers Riket har premiär på Viaplay är den full av svenska stjärnskådespelare, däribland Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, David Dencik, Asta August och Anders Mossling. Dessutom spelar världsstjärnan Alexander Skarsgård en mindre biroll. Riket Exodus produceras av Zentropa, Viaplay och DR i samproduktion med Film i Väst. Premiär under 2022. Delar av postproduktionen sker i Västra Götaland.

Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny. Bilder: Christian Geisnæs
Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny. Bilder: Christian Geisnæs

”Danskjävlar” blev den bittre svenske överläkaren Stig Helmers mantra i de två första säsongerna av Riket i mitten av 1990-talet. Nu kan vi förvänta oss fler svenska eder då Viaplay, tillsammans med Zentropa och DR, i dag kan offentliggöra flera ovanligt prominenta svenska skådespelarnamn i Riket Exodus, den tredje och oåterkalleligt sista säsongen av den legendariska serien om det goda och onda på Rigshospitalet i Köpenhamn. De nya namnen på rollistan är Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Alexander SkarsgårdIda EngvollAnders Mossling, David Dencik och Asta August

Tuva Novotny spelar läkaren Anna, Mikael Persbrandt överläkaren Helmer Jr., Alexander Skarsgård spelar advokat på Rigshospitalet, David Dencik spelar Bosse, ledare för Swedish Anonymous, Ida Engvoll spelar hackaren Kalle medan Alba August är medicinstuderande och Anders Mossling är vakt i Swedish Anonymous.

Sedan tidigare är det redan känt att Bodil JørgensenGhita NørbyNikolaj Lie KaasLars MikkelsenNicolas BroSøren PilmarkPeter MygindUdo Kier och Laura Christensen medverkar i Riket Exodus.

Handlingen i korthet:
Starkt påverkad av spökandet i tv-serien Riket söker sömngångaren Karen efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat att öppna sig.

Med Riket Exodus fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda. 

Riket Exodus produceras för Nordic Entertainment Group och DR av Zentropa Entertainment (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och med stöd av Nordisk Film & TV Fond, Creative Europe Media Programme of European Union. International sales av Trustnoridsk.

I samband med produktionen av Riket Exodus har Riket I och Riket IIgenomgått en omfattande restauration, så att alla säsonger kan sändas tillsammans i högsta kvalitet till både gamla och nya fans. Alla säsonger blir tillgängliga på Viaplay.

Riket Exodus  lanseras som ett Viaplay-original och förväntas ha premiär på Viaplay under 2022, innan den en kort tid senare har TV-premiär på DR.

Bilder: Christian Geisnæs

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny. Bilder: Christian Geisnæs
Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny. Bilder: Christian Geisnæs
Ladda ned bild
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsbård, Tuva Novotny, Lars von Trier. Bilder: Christian Geisnæs
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsbård, Tuva Novotny, Lars von Trier. Bilder: Christian Geisnæs
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Efter Sunes succéer – nu får Håkan Bråkan en egen film13.9.2021 15:30:41 CEST | Pressmeddelande

Unlimited Stories senaste långfilmer om Sune - Sune vs Sune, Sune Best Man och Sune Uppdrag Midsommar - och som också samproducerats med Film i Väst, har blivit en stor succé i såväl Sverige som resten av världen (i tävlan på Berlin filmfestival två år i rad). Nu närmar sig inspelningen av familjefilmen Håkan Bråkan, som beräknas få biopremiär julen 2022. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film och SVT och spelas delvis in i Västra Götaland.

Inspelningsstart av Bränn alla mina brev med stjärnensemble24.8.2021 10:01:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är filminspelningen av Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev igång. SF Studios producerar filmen i samproduktion med Film i Väst och delar av inspelningen kommer att ske i Västra Götaland. För regi står den internationellt hyllade regissören Björn Runge och huvudrollerna spelas av Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh. Marika Lindström och Sten Ljunggren medverkar som Karin Stolpe (d.ä.) och Sven Stolpe (d.ä.). Sverrir Gudnason gestaltar Alex Schulman och Sonja Richter spelar Amanda Schulman.

Michel Francos film Sundown slåss om ett Guldlejon i Venedig28.7.2021 10:38:12 CEST | Pressmeddelande

Den mexikanske regissören och manusförfattaren Michel Francos film Sundown har tagits ut till huvudtävlan vid filmfestivalen i Venedig. Därmed slåss den om ett av filmvärldens finaste priser, ett Guldlejon. I huvudrollerna ser vi bland andra Charlotte Gainsbourg och Tim Roth. Filmen är postproducerad av Göteborgsbolaget Cloudberry Post och samproducerad med Göteborgsbolaget CommonGround Pictures, Jonas Kellagher, och Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum