Svenska verksamheter sårbara för cyberattacker enligt cheferna
– I och med pandemin har vi sett en ökad användning och ett ökat beroende av digitala verktyg. Det har också gjort oss mer sårbara för cyberangrepp. Dessvärre visar vår undersökning att säkerhetsarbetet inte har följt med i utvecklingen. För att åtgärda det måste vi få med chefer på alla nivåer i arbetet. Det behövs ett strategiskt cybersäkerhetsarbete som genomsyrar hela organisationen, det är ett löpande ansvar som måste utövas av alla i organisationen varje dag, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Dessutom måste säkerhetsarbetet vara på plats redan innan verksamheter implementerar nya digitala verktyg, menar Andreas Miller. Cheferna måste också rustas för att känna sig trygga med hur de ska använda sina verktyg och vad de bör tänka på.
Kriget i Ukraina har förändrat det säkerhetspolitiska läget i grunden. Cyberangrepp är en betydelsefull del av såväl den moderna krigföringen som internationell brottslighet. Den här typen av angrepp blir allt vanligare och har redan drabbat såväl företag som kommuner. Att förstå och hantera riskerna kommer bli allt viktigare för chefer på alla nivåer, inte minst med tanke på de påverkansaktioner som kan komma som en följd av den svenska Nato-ansökan.
– Att arbeta aktivt med cybersäkerhet förutsätter löpande kompetensutveckling, både för chefer och medarbetare. I flera av Ledarnas studier kan vi se att chefer inte får samma möjligheter till kompetensutveckling som andra medarbetare. Det saknas tid och det prioriteras inte. Chefer innehar ansvarsfulla och strategiskt viktiga roller, deras beslut och prioriteringar påverkar i hög grad verksamheten, säger Andreas Miller.
Knappt tre av tio chefer uppger att deras medarbetare har fått utbildning specifikt inom cybersäkerhet i samband med distansarbete och mindre än en femtedel rapporterar att det genomförts övningar i hanteringen av cybersäkerhetsincidenter de senaste 12 månaderna.
– Den goda nyheten är att vi kan se att det finns en högre grad av medvetenhet om cybersäkerhet bland cheferna inom data/IT och mediebranscherna, energibranschen, finans- och försäkringsbranschen, tillverkningsindustrin samt inom utvinning. Däremot ser vi stora brister inom byggsektorn, kulturella näringar, utbildning samt vård och omsorg. Det är en varningsklocka, säger Andreas Miller.
Bland chefer på organisationsledningsnivå – de som kan antas ha en överblick av hela verksamheten – svarar 34 procent att det saknas tydliga regler och strategier samt att det inte genomförs utbildningar eller övningar i cybersäkerhet.
– Den samlade bilden är med andra ord att många verksamheter ligger efter i sitt cybersäkerhetsarbete och det är viktigt att få med chefer på alla nivåer i det arbetet och ge cheferna rätt förutsättningar för att klara denna viktiga uppgift , säger Andreas Miller.
För mer information kontakta Ledarnas pressjour på telefonnummer 08-598 99 333.
Om
Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 96 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.
Följ Ledarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ledarna
Pressinbjudan till livesänt webbinarium: Vägen ut – är nyckeln till frihet ett jobb?2.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett jobb är en viktig nyckel för att kunna bryta sig loss från kriminalitet, men vem är det som ska låsa upp dörren in till arbetsmarknaden? Den 21 februari klockan 9 sänder Ledarna ett webbinarium med fokus på hur chefer och ledare kan spela en viktig roll som dörröppnare och vad som krävs för att de ska lyckas.
Gabriel Modéus är ny förbundssekreterare på Ledarna30.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gabriel Modéus är Sveriges chefsorganisation Ledarnas nya förbundssekreterare. Gabriel kommer närmast från Teknikföretagens Branschgrupper AB där han bland annat varit generalsekreterare i Swedtrain.
Så var chefsåret 202210.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
När Sveriges chefsorganisation Ledarna sammanställer årets ärenden hamnar frågor om lön och anställningar i topp. Redan i september började ärenden om arbetsbrist komma in.
Äldre chefer mår toppen på jobbet20.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I Sverige är bara var fjärde chef under 40 år. Jämfört med andra europeiska länder är svenska chefer äldre. Men det verkar vara goda nyheter för arbetsgivare, eftersom äldre chefer mår toppen på jobbet, det visar en undersökning från Sveriges chefsorganisation Ledarna.
Unga chefer får inte nödvändig introduktion7.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den svenska chefskåren börjar bli gammal. Jämfört med andra europeiska länder är svenska chefer äldre, bara var fjärde chef är under 40 år. Stora pensionsavgångar gör att behovet av att både nyrekrytera och behålla chefer är stort, såväl inom privat som offentlig sektor. Men 36 procent av de unga cheferna har övervägt att lämna sitt chefsuppdrag den senaste månaden och nästan hälften av dessa har övervägt att helt sluta som chef.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum