Svenskar dåligt förberedda på kris visar sifo-undersökning från Svenska Röda Korset
73 procent av svenskarna har i liten utsträckning eller inte alls gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris. Medan bara 26 procent uppger att de har gjort förberedelser i stor eller ganska stor utsträckning, detta visar en ny undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Röda Korset.
– Jag skulle gärna se en högre krisberedskap, både hemma och när man reser under semestern. Det handlar om miljontals människor som kan ta ett större ansvar genom enkla förberedelser. Krisberedskap är en medmänsklig handling och om fler är förberedda så gör det att myndigheter och organisationer som Röda Korset kan fokusera på de människor som är mest utsatta vid en kris, Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Röda Korset.
I undersökningen kartlades även hur svenskarnas krisberedskap skiljer sig åt under sommaren då många är ute och reser eller befinner sig på annan plats än hemmet, till exempel sommarstugan. Hela 68 procent, svarade att de är bättre förberedda i hemmet än på resa. Detta ska sättas i relation till att krisberedskapen redan är låg i hemmet.
För att få fler svenskar att vara förberedda under semestern har Röda Korset tagit fram en checklista med enkla förberedelser som alla kan göra, oavsett om man är i sommarstugan, på resande fot eller hemma. Checklistan innehåller till exempel tips på bra att ha-saker, men även hur man håller sig informerad på vad som sker i närområdet.
Utdrag från undersökningen:
- Krisberedskapen är låg i alla åldersgrupper med små variationer. Detsamma gäller uppdelningen mellan män och kvinnor.
- 26 procent av svenskarna har i stor eller ganska stor utsträckning gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris. 73 procent har förberett sig i liten utsträckningen eller inte alls.
- 68 procent uppger att de är mycket mer eller mer förberedda för en eventuell kris när de reser eller uppehåller sig på annan ort, medan 4 procent uppger att de är mer förberedda på resa än i hemmet.
*Frågorna har ställts genom 1 134 intervjuer till Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. Fältperioden var 14–16 juni 2021.
Utdrag från checklistan:
1. Håll kontakten
Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern.
2. Bra att ha-saker
Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.
3. Väderkoll
Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort.
4. Första hjälpen
Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris.
5. Följ nyhetsrapporteringen
Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen.
6. Viktiga nummer
Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.
Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se.
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Dokument
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Syrien: Tillträde till hjälpbehövande måste säkras9.12.2024 10:04:57 CET | Pressmeddelande
Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen följer den snabba utvecklingen i Syrien noga. I fokus står säkerhet och humanitära behov.
Röda Korset: Ny rapport visar de humanitära konsekvenserna av en utökad informationsplikt25.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför att regeringens utredning om informationsplikten presenteras, släpper Röda Korset en rapport som belyser vad de humanitära konsekvenserna kan bli om sådan lagstiftning införs. Rapporten visar på ett ökat lidande, särskilt bland kvinnor och barn.
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum