Röda korset

Svenskar dåligt förberedda på kris visar sifo-undersökning från Svenska Röda Korset

Dela

En ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset visar att svenskar är dåligt förberedda på en kris. Tre av fyra har gjort få förberedelser i sina hem och majoriteten är än mindre förberedda under semestern. En kris kommer utan förvarning. Därför informerar nu Röda Korset om hur fler personer enkelt kan höja sin krisberedskap.

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus

73 procent av svenskarna har i liten utsträckning eller inte alls gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris. Medan bara 26 procent uppger att de har gjort förberedelser i stor eller ganska stor utsträckning, detta visar en ny undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Röda Korset.

– Jag skulle gärna se en högre krisberedskap, både hemma och när man reser under semestern. Det handlar om miljontals människor som kan ta ett större ansvar genom enkla förberedelser. Krisberedskap är en medmänsklig handling och om fler är förberedda så gör det att myndigheter och organisationer som Röda Korset kan fokusera på de människor som är mest utsatta vid en kris, Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Röda Korset.

I undersökningen kartlades även hur svenskarnas krisberedskap skiljer sig åt under sommaren då många är ute och reser eller befinner sig på annan plats än hemmet, till exempel sommarstugan. Hela 68 procent, svarade att de är bättre förberedda i hemmet än på resa. Detta ska sättas i relation till att krisberedskapen redan är låg i hemmet.

För att få fler svenskar att vara förberedda under semestern har Röda Korset tagit fram en checklista med enkla förberedelser som alla kan göra, oavsett om man är i sommarstugan, på resande fot eller hemma. Checklistan innehåller till exempel tips på bra att ha-saker, men även hur man håller sig informerad på vad som sker i närområdet. 

Utdrag från undersökningen:

  • Krisberedskapen är låg i alla åldersgrupper med små variationer. Detsamma gäller uppdelningen mellan män och kvinnor.
  • 26 procent av svenskarna har i stor eller ganska stor utsträckning gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris. 73 procent har förberett sig i liten utsträckningen eller inte alls.
  • 68 procent uppger att de är mycket mer eller mer förberedda för en eventuell kris när de reser eller uppehåller sig på annan ort, medan 4 procent uppger att de är mer förberedda på resa än i hemmet.
*Frågorna har ställts genom 1 134 intervjuer till Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. Fältperioden var 14–16 juni 2021.  

Utdrag från checklistan:

1. Håll kontakten

Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern.

2. Bra att ha-saker

Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.

3. Väderkoll

Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort.

4. Första hjälpen

Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris.

5. Följ nyhetsrapporteringen

Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen.

6. Viktiga nummer

Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.

Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Ladda ned bild
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Den nya migrationslagstiftningen kommer att göra det svårare att behandla trauman från krig och flykt19.7.2021 07:09:40 CEST | Pressmeddelande

Imorgon träder Sveriges nya migrationslagstiftning i kraft. Den nya lagstiftningen innebär att korta, tidsbegränsade uppehållstillstånd blir norm och att begränsningarna i rätten till familjeåterförening permanentas. För den som vill återförenas med sin familj kommer det även fortsättningsvis att ställas höga krav på jobb och bostad – så kallade försörjningskrav – för att beviljas familjeåterförening.

Röda Korset kraftsamlar för medmänsklighet och ökad krisberedskap31.5.2021 12:33:13 CEST | Pressmeddelande

I går söndag avslutades Svenska Röda Korsets Riksstämma. Stämman valde Anna Hägg-Sjöquist till ny ordförande. Svenska Röda Korset ser med växande oro på att miljö- och klimatförändringar leder till att samhällen och människor drabbas av kriser och katastrofer. Svenska Röda Korset Riksstämma antog därför ett uttalande för att belysa människors ökande utsatthet, särskild de som befinner sig på flykt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum