Röda korset

Svenskar dåligt förberedda på kris visar sifo-undersökning från Svenska Röda Korset

Dela

En ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset visar att svenskar är dåligt förberedda på en kris. Tre av fyra har gjort få förberedelser i sina hem och majoriteten är än mindre förberedda under semestern. En kris kommer utan förvarning. Därför informerar nu Röda Korset om hur fler personer enkelt kan höja sin krisberedskap.

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus

73 procent av svenskarna har i liten utsträckning eller inte alls gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris. Medan bara 26 procent uppger att de har gjort förberedelser i stor eller ganska stor utsträckning, detta visar en ny undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Röda Korset.

– Jag skulle gärna se en högre krisberedskap, både hemma och när man reser under semestern. Det handlar om miljontals människor som kan ta ett större ansvar genom enkla förberedelser. Krisberedskap är en medmänsklig handling och om fler är förberedda så gör det att myndigheter och organisationer som Röda Korset kan fokusera på de människor som är mest utsatta vid en kris, Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Röda Korset.

I undersökningen kartlades även hur svenskarnas krisberedskap skiljer sig åt under sommaren då många är ute och reser eller befinner sig på annan plats än hemmet, till exempel sommarstugan. Hela 68 procent, svarade att de är bättre förberedda i hemmet än på resa. Detta ska sättas i relation till att krisberedskapen redan är låg i hemmet.

För att få fler svenskar att vara förberedda under semestern har Röda Korset tagit fram en checklista med enkla förberedelser som alla kan göra, oavsett om man är i sommarstugan, på resande fot eller hemma. Checklistan innehåller till exempel tips på bra att ha-saker, men även hur man håller sig informerad på vad som sker i närområdet. 

Utdrag från undersökningen:

  • Krisberedskapen är låg i alla åldersgrupper med små variationer. Detsamma gäller uppdelningen mellan män och kvinnor.
  • 26 procent av svenskarna har i stor eller ganska stor utsträckning gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris. 73 procent har förberett sig i liten utsträckningen eller inte alls.
  • 68 procent uppger att de är mycket mer eller mer förberedda för en eventuell kris när de reser eller uppehåller sig på annan ort, medan 4 procent uppger att de är mer förberedda på resa än i hemmet.
*Frågorna har ställts genom 1 134 intervjuer till Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. Fältperioden var 14–16 juni 2021.  

Utdrag från checklistan:

1. Håll kontakten

Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern.

2. Bra att ha-saker

Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.

3. Väderkoll

Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort.

4. Första hjälpen

Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris.

5. Följ nyhetsrapporteringen

Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen.

6. Viktiga nummer

Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.

Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Ladda ned bild
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Pressinbjudan: Möte med Internationella rödakorskommittén (ICRC) om kriser som världen inte kan ignorera 202310.12.2022 11:21:18 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset bjuder in till pressträff med Martin Schüepp, ICRC Director of Operations, som kommer direkt från ukrainska städerna Mykolayiv och Kherson. Vintern för med sig ett oerhört lidande för civilbefolkningen och hjälparbetet har gått in i en krävande fas. Omfattande humanitära insatser pågår och under senaste veckorna har organisationen även fått tillträde av Ryssland respektive Ukraina för besök av krigsfångar.

Röda Korset skickar 1,5 miljoner kronor till Uganda för bekämpning av ebolaviruset14.11.2022 11:20:00 CET | Pressmeddelande

Uganda står inför ännu ett utbrott av den allvarliga virussjukdomen ebola (EVD). Det första fallet av EVD rapporterades den 20 september 2022. Återigen tar Röda Korsets volontärer på sig skyddskläder för att hjälpa till med säkra och värdiga begravningar. Svenska Röda Korset har nu beslutat om att stötta den livsviktiga insatsen med att stoppa spridningen med 1,5 miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum