Svenskarna har två miljoner mobiltelefoner på hög

Dela

En ny undersökning från Halebop visar att det finns upp emot två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner i svenskarnas ägo som inte används.


Ungefär en och en halv miljon svenskar har en eller fler fungerande mobiltelefoner som är mindre än fyra år gamla som de inte använder, visar en ny undersökning Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Halebop. Det handlar om upp emot två miljoner fungerande mobiltelefoner som fortfarande går att använda och har ett andrahandsvärde.  

–  En fjärdedel av svenskarna har mobiltelefoner hemma som de inte använder. Omvandlar man det till hur många mobiltelefoner det faktiskt är höjer nog de flesta på ögonbrynen. Vi behöver bli bättre på att dumpa våra gamla välfungerande lurar så att någon annan kan få användning av dem istället. Det är inte bara bra för miljön, utan ger också ett välkommet klirr i kassen vilket jag tror få känner till, säger Johanna Sahlman, Head of Halebop.

Undersökningen visar även att sex av tio känner sig osäkra på vad de ska göra med sin gamla mobiltelefon när de köper en ny. Osäkerheten handlar bland annat om att man inte vet att den har ett andrahandsvärde, att man inte tänkt på det eller att man inte känner till hur man går tillväga för att återvinna den.

Majoriteten av svenskarna äger endast en mobiltelefon, men bland de som har flera gamla mobiltelefoner är män och ungdomar i åldern 18–29 överrepresenterade.


Utdrag från undersökningen:

  • Totalt en av fyra svenskar (22%) äger mer än en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år gammal som de inte använder.
  • Fler män (26%) än kvinnor (17%) har mer än en fungerande mobil hemma som inte används.
  • Ungdomar i åldern 18–25 år (28%) är den grupp som har flest fungerande mobiltelefoner hemma som inte används.
  • Flest bland de som har fungerande mobiltelefoner hemma menar att det som hindrar dem från att sälja är att den/de inte har ett andrahandsvärde (38%), följt av att man vill spara den (22%) och att man inte tänkt på det (18%). 6% vet inte hur man går tillväga för att sälja.

Frågorna har ställts genom tusen intervjuer till Kantar Sifos webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. Fältperioden var 29 maj – 2 juni 2020.

Nyckelord

Kontakter

Canan Yasar, presskontakt Halebop, canan.yasar@obeyapr.se, 070 383 07 48
Johanna Sahlman, Head of Halebop, johanna.sahlman@halebop.se

Bilder

Om

Halebop
Halebop
Stjärntorget 1
16979 Solna

http://www.halebop.se

Halebop är ett varumärke inom TeliaCompany och vänder sig till unga, digitala och prismedvetna kunder. Vi är en av de största mobiloperatörerna på Svenska marknaden och använder Telias nät för våra tjänster.

Följ Halebop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Halebop

Hög tid för större återanvändande av gamla mobiler6.5.2021 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Intresset för begagnat är stort och ungefär hälften av alla svenskar känner till att det även går att återsälja sin gamla men fungerande mobil till företag. Trots det är det bara tre procent som bytt in sin gamla mobil, när de köpt ny de senaste 12 månaderna. Det visar en ny undersökning från Halebop, som vill se en beteendeförändring där fler ser det som en självklarhet att lämna in sin gamla mobil.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum