Svenskt Ambulansflyg öppnar för hela Sverige med operativ start på Arlanda

Svenskt Ambulansflyg är med öppningen av Arlanda redo för uppdrag från samtliga Sveriges regioner. Några regioner har överlappande avtal som löper ut under våren eller senare under året, vilket medför en mjuk uppväxling i antalet beställningar och uppdrag. Ambulansflygplanen bemannas normalt av två piloter och en sjuksköterska.
– En milstolpe är nådd att vi dagtid kan ha fem plan i luften samtidigt. Kompetenta medarbetare, i samarbete, där var och en är expert inom sitt område, är nyckeln till att vi lyckats hålla en tight tidtabell, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
– Jag är stolt över vad Sveriges regioner har lyckats genomföra med gemensamma krafter. Att öppna Arlanda är det sista steget till en verksamhet med fullskalig operativ drift. Nu kan vi fortsätta utvecklingen av ett effektivt ambulansflyg och ett lyft för svensk sjukvård, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
Fakta sjuksköterskor
18 sjuksköterskor är stationerade vid beredskapsbasen på Arlanda med erfarenhet och specialistutbildning inom IVA eller anestesi. Under några veckor har de genomgått utbildning i flygmedicin och praktisk utbildning med avslutande praktik vid beredskapsbasen i Umeå. Sjuksköterskor vid Arlanda är anställda av Region Uppsala med 50 procent tjänst som Flight Nurse vid Svenskt Ambulansflyg. Region Uppsala är även vårdgivare för uppdrag med Arlandas sjuksköterskor. Därutöver utför de minst 25 procent klinisk tjänst inom sin specialisering vid Akademiska Sjukhuset eller sjukhus inom Region Uppsala.
Motsvarande upplägg gäller vid beredskapsbasen i Umeå och Landvetter där Region Västerbotten respektive Västra Götalandsregionen är vårdgivare och huvudarbetsgivare för sjuksköterskor.
Fakta beredskapsbasen Arlanda
Beredskapsbasen på Arlanda består av en delad hangar med andra operatörer. Svenskt Ambulansflyg rymmer två ambulansflygplan, kapacitet att utföra lättare flygplansunderhåll, förråd för medicinteknik och medicinska förbrukningsartiklar. I en byggnad intill finns omklädningsrum, pausutrymmen, kök, mötesrum och kontorsplatser för tekniker, piloter, sjuksköterskor och kanslimedarbetare. Boende för beredskap är på närliggande hotell.
Fakta flygplan i beredskap
Svenskt Ambulansflyg äger sex ambulansflygflygplan av typen PC-24 från tillverkaren Pilatus Aircraft Ltd. Med fem plan i luften utgör det sjätte en växling i ett kontinuerligt serviceprogram, men också en beredskap med möjlighet att kalla in extra besättning. Parallellt med uppstartsarbetet pågår upphandlingsarbete av kapacitet för redundans. Det är något som regionerna tidigare upphandlat var för sig eller haft tillgång till via upphandlad leverantör.
– Vi känner till en uppskattad volym och att efterfrågan kommer variera. Trots fem plan i luften kan det uppstå situationer då vi behöver nytta det sjätte, men också att ta hjälp av privata operatörer, säger Anders Sylvan.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder






Om

c/o Regionens hus
901 89 Umeå
https://www.svenskt-ambulansflyg.se/
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kommer utföra ambulanstransport med flygplan och ha en beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas utifrån Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby21.8.2024 13:13:36 CEST | Pressmeddelande
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen. Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum