Riksteatern

Svenskt teckenspråk 40 år – Rätten till ett språk och scenkonst

Dela
Den 14 maj 1981 erkändes svenskt teckenspråk som döva personers modersmål i Sverige. Innan dess har svenskt teckenspråk haft en lång historia av stigmatisering och språket var länge förbjudet i skolvärlden. Redan ett decennium tidigare, 1970, grundades den teckenspråkiga teatern Riksteatern Crea (tidigare Tyst Teater). Riksteatern Creas nuvarande konstnärliga ledare, Mindy Drapsa, berättar om vad ett erkännande av svenskt teckenspråk har betytt för svensk kultur och scenkonst.
Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg

- I grunden handlar rätten till svenskt teckenspråk om rätten att vara en hel och fri människa, det är en mänsklig rättighet. Att förnekas sitt språk är att förnekas sin kultur och identitet. Det har inneburit en enorm skillnad för oss döva och hörselskadade att på vårt eget språk fritt kunna formulera oss om världen och skapa konst, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för den teckenspråkiga teatern Riksteatern Crea. Teckenspråk var länge ett förbjudet språk. På den så kallade Milanokongressen 1880, för dövlärare från olika länder, beslutade man att förbjuda teckenspråk i skolorna och införa talmetoden. Teckenspråk ansågs vara primitivt och kongressen ledde till att elever som var döva skulle lära sig tala och läsa på läpparna. En stor del av undervisningen fokuserade på att försöka justera döva elever efter hörandes normer vilket försummade övrig undervisning. Döva personers utbildningsnivå sjönk och döva förbjöds att jobba på offentliga platser inom kommun, landsting och stat. - Jag hade turen som föddes 1981, samma år då teckenspråket erkändes och kunde använda mitt eget språk och idag är jag konstnärlig ledare. Därför är det extra viktig för mig att belysa vår historia och teckenspråk i scenkonsten. Svenskt teckenspråk är ett fullvärdigt språk som bör utforskas i sitt uttryck som andra språk, dessutom influerar teckenspråket scenkonsten genom att ha förhöjda visuella perspektiv, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare på Riksteatern Crea. Rätten till att erkänna svenskt teckenspråk var en kamp som pågick i flera decennier. Genom dövföreningar samlades döva i hela landet för att träffas, kommunicera och organisera sig. Riksteatern Crea grundades 1970, då under namnet Tyst Teater, av en grupp studenter vid Västanviks Folkhögskola. De satte upp produktioner på teckenspråk och vann en trogen publik. Sju år efter starten blev Riksteatern Crea en del av Riksteatern vilket innebar att berättelser, scenkonst och kännedom om svenskt teckenspråk kunde nå människor över hela Sverige. - Även om vi firar att svenskt teckenspråk erkändes för 40 år sedan finns mycket kvar att kämpa för. Teckenspråk är ett eget språk som varit förtryck i många år vilket satt sina avtryck, det finns mer plats för döva att ta i samhället och kulturvärlden. Inom scenkonsten är min önskan att teckenspråket behandlas med respekt och att konstnärer som kan teckenspråk anlitas för att kunna ge en publik tillgång till stor konst för alla. Det handlar om rätten till språk, konst, fantasi och i förlängningen utveckling, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. Just nu spelar Riksteatern Crea familjeföreställningen Trollstigen, ett interaktivt sagoäventyr för hela familjen som tar plats ute i naturen. Trollstigen är en samproduktion mellan Riksteatern Crea och Örebro Teater i samarbete med SIMA Folkhögskola och Kristinaskolan.

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild
Mindy Drapsa Fotograf: Sören Vilks
Mindy Drapsa Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye