Håll Sverige Rent

Sverige rensat från 43 ton skräp - här var de bäst

Dela
På Världshavsdagen den 8 juni plockade 18 646 personer skräp runt om i landet, som en del av kampanjen Kusträddarna. Totalt plockades 43 ton skräp upp. Och nu finns statistik över vilka kommuner som lockade flest deltagare och hur mycket skräp de plockade upp.
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent

Den 8 juni, på Världshavsdagen, bjöd Håll Sverige Rent in till en stor gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Kampanjen Kusträddarna genomfördes för sjunde året i rad. I år plockades 43 ton skräp upp och hindrades från att skada naturen.

På vissa stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål. Det mesta är plast. Genom Kusträddarna sätter vi strålkastarljuset på det här enorma miljöproblemet.

Nu har vi samlat deltagarstatistiken i en excelfil, där man kan se vilken kommun som lockade flest deltagare per capita och hur mycket skräp som har plockats upp. LADDA HEM STATISTIKEN HÄR

Fakta om skräp i haven

Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten. Det är ett av Europas mest nedskräpade kustområden.

Bohuskusten får ta emot mer fiske- och industrirelaterat skräp än syd- och ostkusten där det är vanligare med konsumentrelaterat skräp. På alla stränder är det vanligt med oidentifierbara bitar av plast från större föremål som håller på att vittra sönder.

Marin nedskräpning är ett globalt problem som inte känner några nationella gränser. Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer 5–13 miljoner ton plast. Och det växer snabbt: på sextio år har plastproduktionen i världen ökat lavinartat, och det märks i våra hav, där gigantiska mängder ansamlas.

94 procent av all plast i haven syns inte, utan ligger på havsbotten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Pressbild. Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Dokument

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye