Håll Sverige Rent

Nordisk havsräddarturné för att minska plast i havet

Dela

Fredag den 3 maj går den nordiska havsräddarturnén av stapeln. Först ut är organisationen Håll Skärgården Ren som plockar skräp i Finland. Med på turnén finns också Håll Sverige Rent som representerar Sverige. Tillsammans vill organisationerna uppmärksamma och ta gemensamma krafttag mot plast i havet och på stränder.

Kusträddarna engagerar tiotusentals skräpplockare i strandstädning varje år.
Kusträddarna engagerar tiotusentals skräpplockare i strandstädning varje år. Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

Nedskräpningen av havet är ett av vår tids stora globala miljöproblem, så även i Norden. Plast är det vanligaste skräpet i havet och på stränder och det mesta kommer från land. Ofta är skräpet sånt som bara använts en kort stund innan det slängts bort. 

I ett gemensamt nordiskt initiativ drar nu Håll Sverige Rent tillsammans med systerorganisationer i sex andra länder i gång årets havsräddarturné som pågår under våren och sommaren. Med på turnén finns Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, Håll Skärgården Ren (Finland & Åland), World Wide Friends (Island), CSR på Grönland samt Rudda Føroyar på Färöarna.  

Under de senaste åren har organisationerna tillsammans engagerat tiotusentals personer och samlat in över 200 ton skräp under strandstädningar. I Sverige drivs initiativet av Håll Sverige Rent genom kampanjen Kusträddarna där allmänheten uppmuntras att gå ut och plocka skräp i samband med Världshavsdagen den 8 juni. 

–Mycket av skräpet på badplatser och stränder är sånt som vi människor har ätit, druckit eller på annat sätt konsumerat, bland annat fimpar och plastförpackningar. Nu hoppas vi att ännu fler väljer att göra en insats för havet inför sommar och semester. Det räcker att ta med sig en påse till närmsta strand plocka det skräp man ser. Det hjälper både havet, alla djur som lever där och gör dessutom semesterupplevelsen trevligare för fler, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Topp 5 vanligaste skräpmaterialen på nordiska stränder 2023 

  1. Oidentifierad plast, 36 % av allt skräp
  2. Fimpar och snus, 15 % av allt skräp
  3. Matförpackningar, 14 % av allt skräp
  4. Isoleringsmaterial av cellplast (EPS/XPS), 8 % av allt skräp
  5. Rep, 7 % av allt skräp 

Här är stoppen på årets havsräddarturné: 

3 maj - Finland, arrangör Håll Skärgården Ren 

4 maj - Danmark, arrangör Hold Danmark Rent 

4 maj - Norge, arrangör Hold Norge Rent 

19 maj - Åland, arrangör Håll Skärgården Ren 

24 maj - Färöarna, arrangör Rudda Føroyar 

24 maj till 28 september - Grönland, arrangör CSR 

8 juni - Island, arrangör World Wide Friends 

8 juni - Sverige, arrangör Håll Sverige Rent. I år uppmuntrar Håll Sverige Rent allmänheten att plocka skräp på stränder i anslutning till Världshavsdagen den 8 juni. Skräpplockningen arrangeras inom ramen för kampanjen Kusträddarna där alla är välkomna att vara med. Läs mer och anmäl dig på hsr.se/kustraddarna
 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kusträddarna engagerar tiotusentals skräpplockare i strandstädning varje år.
Kusträddarna engagerar tiotusentals skräpplockare i strandstädning varje år.
Ladda ned bild
Plast är det vanligaste skräpet i hav och på stränder runt om i Norden.
Plast är det vanligaste skräpet i hav och på stränder runt om i Norden.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

Så vill partierna angripa nedskräpningsproblemet genom EU30.5.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Många av de stora frågorna kring nedskräpning beslutas i Bryssel. Engångsplastdirektivet, alltså den lag som säger att konsumtion och nedskräpning av bland annat plastpåsar, sugrör, muggar och andra engångsartiklar i plast måste minska är ett exempel på det. I en enkät har Håll Sverige Rent nu ställt frågan till de åtta riksdagspartierna för att få svar på hur de vill angripa nedskräpningsproblemet genom EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye