Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige

Dela

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Rapporten inleds med krönikan: Har vi glömt bort konsumenten på vägen? Där Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, ställer sig frågande till de bristande kommunikationsinsatserna i skiftet från engångs till flergångs. 

Hela rapporten finns från och med i dag tillgänglig i Håll Sverige Rents pressrum, på hsr.se och bifogad i det här pressmeddelandet. Citera gärna, men ange källan.  

Ladda ner Skräprapporten 2024 »

Välkommen att lyssna till höjdpunkterna i rapporten under en digital presentation, 13 maj kl. 12.30–13.10.

Registrera dig här »

________________________________________

Här är några höjdpunkter ur rapporten

Trenden pekar på att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det 

Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet i stadsmiljö, och även i de flesta andra miljöer där Håll Sverige Rent gör skräpmätningar. Som ett led i att implementera EU:s engångsplastdirektiv har Sverige satt mål om att nedskräpningen av fimpar ska ha minskat med 50 % 2030 jämfört med 2023. Redan nu ser vi en minskande trend i våra skräpmätningar när det kommer till fimpar.  

2023 var det 28 större tätorter som mätte skräpet med Håll Sverige Rent. Diagrammet nedan visar hur utvecklingen för antal fimpar respektive för övrigt skräp per 10 kvm har sett ut 2018–2023 i tätorterna. Det är viktigt att ha med sig att det kan vara olika kommuner som mäter skräpet olika år, men trenden att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det är ganska tydlig.   

null
Trenden pekar på att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det. Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist


Varför minskar fimparna som skräp då?  

Det är förstås svårt att veta säkert, men vi tror att olika saker kan ha spelat in: 

  • Andelen som röker dagligen har minskat i Sverige sedan 2004 

  • Möjligen går en del av rökarna över till vape och snus 

  • Sociala normer kring både rökning och kring att fimpa på gatan har börjat förändras 

  • Förbudet att röka på offentlig plats kom i juli 2019

  • Sedan den 1 januari 2022 omfattas fimpar av böter för nedskräpningsförseelse

  • Medvetenheten om att det är förbjudet att slänga sin fimp på allmän plats har ökat 

Ta del av mer statistik och analyser kring trenden om fimpar på sida 6–9 i Skräprapporten 2024.  

Rekordmånga bötfälls för nedskräpning  

Under 2023 bötfälldes 339 personer för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan, en tredubbling jämfört med fem år sen och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011. 

Läs mer om skräpboten på sida 39 i Skräprapporten 2024.  

Nationella skräpmätningen visar att det finns skräp nästan överallt 

2023 fick Håll Sverige Rent i uppdrag av Naturvårdsverket att genomföra en nationell skräpmätning. Den nationella mätningen ska genomföras vartannat år och ligga till grund för uträkningen av hur mycket pengar som vissa producenter ska ersätta kommunerna med för att de städar upp produkterna. Skräpmätningarna ska även användas för att följa upp målet om att nedskräpningen av vissa engångsplastprodukter ska ha minskat med 50 % från och med år 2030 jämfört med år 2023. 

Av alla utslumpade koordinatpunkter där skräpet mättes i stadskärnorna, totalt 2376 punkter, var det bara 2,6 % som var skräpfria. Skräpet består till 90 % av engångsprodukter och det absolut vanligaste skräpet är cigarettfimpar. 

För att förstå hur mycket skräp det handlar om har vi räknat om det till ett fiktivt exempel.  

Så många skräp passerar du på väg till jobbet 

Tänk dig att du har 1 km till jobbet och att du går den sträckan längs med en trottoar eller gångbana som är cirka 2 meter bred. Längs den sträckan skulle du baserat på resultaten från den nationella mätningen passera nästan 1000 (973) skräpföremål, alltså ungefär ett skräpföremål per meter.  

Vilket typ av skräp skulle du se då? Jo, du skulle du passera 466 fimpar, 170 snusprillor, 84 godispapper eller andra mjuka omslag av plast, 14 lösa korkar eller kapsyler, 8 sugrör, 7 engångsmatlådor och lock till dessa, 3 engångsmuggar och lock till dessa, 2 plastpåsar, 2 pantburkar och 2 våtservetter. Av de nästan 1000 skräp du passerar skulle över 600 av dem vara engångsplastprodukter. 

Läs mer om resultatet från den nationella skräpmätningen på sida 20–24 i Skräprapporten 2024.

null
På väg till jobbet passerar du nästan 1000 skräpföremål, det mesta är plast. Håll Sverige Rent

Vad har hänt med det förbjudna och reglerade skräpet? 

I Sverige har ett tiotal plastprodukter förbjudits de senaste åren, bland annat plastmuggar, bomullspinnar och sugrör i plast. 

Skräpmätningar på ett par platser visar att exempelvis plastsugrör verkar ha minskat de senaste åren. Däremot hittar Håll Sverige Rent fortfarande en del sugrör, av både plast och papper, i de skräpmätningar som görs.  

I skräpmätningar som gjorts i Sälen, Åre och Vemdalen kan vi se en stor skillnad mellan 2022 och 2023 då sugrör/omslag till sugrör av plast minskat med 87 %. Papperssugrören har inte ökat i motsvarande grad som plastsugrören har minskat, de har snarare blivit färre. Vad det beror på kan vi bara gissa. Kanske hinner papperssugrören upplösas i snön innan vårstädningen? Används sugrör i mindre utsträckning nu? Eller har folk blivit bättre på att slänga sugrören i papperskorgen? Det är svårt att veta, men det är i alla fall glädjande att sugrören av plast har minskat så mycket. 

null
Skräpmätningar på ett par platser visar att plastsugrör verkar ha minskat de senaste åren. Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist


Att byta ut plast mot papper löser inte nedskräpningsproblemet 

Papper bryts ner lättare än plast i naturen, men det är fortfarande en miljökostnad att tillverka något som bara ska användas några minuter för att sedan slängas. Dessutom har nedskräpning inte bara miljömässiga konsekvenser, utan även sociala och ekonomiska. Att byta ut plastprodukter mot ett annat material men fortsätta med samma beteende är inte hållbart. 

Läs mer om de förbjudna och reglerade skräpet – sugrör, konfetti, bomullspinnar, korkar, muggar, matlådor och plastpåsar – på sida 12–19 i Skräprapporten 2024.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På väg till jobbet passerar du nästan 1000 skräpföremål, det mesta är plast.
På väg till jobbet passerar du nästan 1000 skräpföremål, det mesta är plast.
Ladda ned bild
90 procent av nedskräpningen i stadskärnor och parker består av engångsprodukter.
90 procent av nedskräpningen i stadskärnor och parker består av engångsprodukter.
Ladda ned bild
Skräpmätningar på ett par platser visar att plastsugrör verkar ha minskat de senaste åren.
Skräpmätningar på ett par platser visar att plastsugrör verkar ha minskat de senaste åren.
Ladda ned bild
Trenden pekar på att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det.
Trenden pekar på att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Skräpplockardagarna avslutas med Framtidshopp den 31 maj – 582 852 barn är redan med21.5.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Sverige Rents skräpplockardagar närmar sig sitt slut för i år. Hittills har nästan 600 000 barn och unga i landet plockat skräp med sina förskolor, skolor och föreningar. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda varje kommun. Den 31 maj avslutas kampanjen med ett gemensamt Framtidshopp och en digital konsert av bandet Smash Into Pieces.

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye