Tanum – exempel på Svenska kyrkans bidrag till kulturlivet i Sverige
Svenska kyrkan har ett rikt och omfattande kulturliv, både på egna och andras arenor. I en rapport presenteras nu Svenska kyrkans bidrag till kulturen i samhället, också ur ett ekonomiskt perspektiv. Ett av exemplen som lyfts i rapporten är Tanums församling i Göteborgs stift.

Svenska kyrkan bedriver kulturverksamhet på en mängd arenor och inom de flesta genrer. Det är ett arbete som engagerar ett stort antal människor, såväl professionella utövare som deltagare i det breda utbudet av aktiviteter. Svenska kyrkan förvaltar och tillgängliggör också landets största sammanhängande kulturarv i form av kyrkobyggnaderna med inventarier.
Går det att värdera detta arbete i samhällsekonomiska termer? Den frågan har analysföretaget Ramboll fått i uppdrag av Svenska kyrkan att utreda. Resultatet presenteras i rapporten Svenska kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv. Tanums pastorat i Bohuslän är ett exempel på Svenska kyrkans engagemang för kulturarv och kulturliv som lyfts i rapporten.
I Tanums pastorat lägger de anställda uppskattningsvis en tredjedel av sin arbetstid på den kulturrelaterade verksamheten. Fyra personer arbetar som kyrkomusiker i pastoratet. Bland annat finns det flera olika körer och man anordnar kulturaftnar, konserter, lovverksamhet för barn och mycket mer.
De sociala värden som pastoratet bidrar med är framförallt gemenskap. Genom kyrkans kulturverksamhet får många som lever ensamma ett sammanhang och kan vara med och bidra till bygdens kulturliv. Kyrkans samverkan med lokala konstnärer bidrar till ett levande kulturliv som skapar ett värde för många i bygden, och för de besökare som kommer dit.
Kommunens kulturchef Birgitta Sparre beskriver kyrkans kulturverksamhet som bred och att den träffar en stor målgrupp. Bland annat nämner hon barnverksamheten, körerna, kulturarvet och att kyrkan även är en plats för de många konstnärerna i området att nå ut med sina verk och uttryck.
De flesta arrangemangen som kyrkan arrangerar är gratis och man vill att det ska vara så, för att kulturverksamheten ska kunna nå ut till alla i bygden.
I samband med restaureringen av Svenneby gamla kyrka samverkade pastoratet med lokala hantverkare och konstnärer, samt med akademin för att tillgodogöra sig och sprida kunskap om det unika projektet. Det var viktigt att det skulle bli så bra som möjligt. Därför lades stor vikt vid att de metoder som användes i restaureringen skulle vara så lika de ursprungliga metoder som möjligt, som användes när kyrkan först byggdes. Detta resulterade bland annat i att man brände egen kalk till kyrkans puts.
Restaureringen blev även internationellt uppmärksammat och representanter från en ortodox kyrka i Etiopien besökte Svenneby för att lära sig mer om hur arbetet hade gått till.
Fem miljarder kronor beräknas det sammanlagda värdet av Svenska kyrkans kulturverksamhet inom olika områden uppgå till varje år. Enligt de beräkningar som presenteras i rapporten är det samlade värdet av Svenska kyrkans kulturverksamhet 2,3 miljarder kronor årligen. Till det kommer ekonomiska spridningseffekter på ytterligare 2,7 miljarder kronor.
Totalt skapas drygt 6 300 arbetstillfällen varje år genom Svenska kyrkans kulturella verksamheter, för bl a frilansmusiker m fl.
Det är första gången en så omfattande kartläggning gjorts av Svenska kyrkans kulturverksamhet. En bakgrund är att verksamheten inom kulturens område till största delen finansieras av medlemsavgifter. Det finns alltså ett direkt samband mellan Svenska kyrkans medlemstal och dess bidrag till svenskt kulturliv. Med ett krympande medlemsantal finns risk att Svenska kyrkan i framtiden inte kommer att kunna erbjuda samma utbud som hittills.
– Värdet av kultur är så klart mycket större än det vi kan mäta i pengar. Men med rapporten har vi nu ett värdefullt kunskapsunderlag om Svenska kyrkans kulturgärning på en mängd områden. Den bekräftar att Svenska kyrkan är en av landets största kulturaktörer, på landsbygden till och med vissa gånger den bärande kraften i kulturlivet. Samtidigt blir det tydligt att detta är inget som samhället kan ta för givet, sade ärkebiskop Antje Jackelén i samband med en pressträff då rapporten presenterades.
Rapporten har gjorts på uppdrag av Svenska kyrkan av Ramboll. Syftet var att genomföra en studie av Svenska kyrkans kulturverksamhets samhällsekonomiska bidrag. Studien av Svenska kyrkans kulturverksamheter innefattar en kartläggning av det arbete som bedrivs av Svenska kyrkan inom kultur- och kulturarvsområdet. Uppdraget innebar att kartlägga och beräkna samhällskonsekvenser av Svenska kyrkans samlade verksamhet inom kultur.
Kontakt:
Tanums pastorat, kyrkoherde Madeleine Myrström Kamb, 070-570 04 18
Göteborgs stift, pressekreterare Torgny Lindén, 070-633 12 87
Nyckelord
Kontakter
Torgny LindénPressekreterare
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)
Bilder



Dokument
Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift
Biskop Susanne viger två präster för tjänst i Svenska kyrkan17.1.2021 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Söndagen den 24 januari viger biskop Susanne Rappmann två kandidater till präster för tjänst i Svenska kyrkan och Göteborgs stift. Med rådande pandemi-restriktioner, att max åtta deltagare får samlas, kommer ingen församling att vara närvarande vid gudstjänsten. Gudstjänsterna sänds därför digitalt.
Göteborgs domkyrka ringer med alla domkyrkor28.12.2020 07:52:30 CET | Pressmeddelande
Med anledning av pandemin blir det en särskild klockringning i landets domkyrkor på nyårsafton. Klockorna ringer för att hedra dem som dött under detta pandemiår och för att samla tankar och känslor kring det som förenar oss. Det känns viktigt att stanna upp inför alla människor som lämnat oss, och alla som lämnats kvar i sorg, säger biskop Susanne Rappmann.
Digital julkonsert från Göteborgs domkyrka27.11.2020 06:28:37 CET | Pressmeddelande
På julaftons morgon sänds en digital julkonsert från Göteborgs domkyrka – Vi sjunger in julen med ensembler ur Gustavi Ungdomskör och barn ur goss- och flickkörerna. Det är en av många digitala konserter som sänds från hela landet i Svenska kyrkans hittills största satsning på digitalt sända konserter, med start Första Advent den 29 november.
Uttalande med anledning av kränkningar av synagogor, kyrkor och moskéer20.11.2020 09:26:35 CET | Pressmeddelande
Biskop Susanne Rappmann, rabbin Peter Borenstein, och imam Ahmed Ghanem, ledare för tre religiösa traditioner i Göteborg säger i ett uttalande: Det är tillsammans vi, människor av olika tradition, bygger ett gott och rättfärdigt samhälle.
Göteborgs stift 400 år firas den 21 november16.11.2020 09:41:39 CET | Pressmeddelande
2020 är ett jubileumsår för Göteborgs stift, då stiftet fyller 400 år. Det firas med utställning samt konsert och jubileumsgudstjänst den 21 november.
20 kyrkor byggda under 20 år med insamlade medel27.10.2020 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Göteborgs småkyrkofond bildades 1946 och under en expansiv tid i Göteborgs stads historia finansierade, byggde eller stod fonden bakom drygt 20 talet småkyrkor. Nu har samtliga kyrkor överlämnats till respektive församling. De sista att lämnas över var Skårs kyrka och Buråskyrkan som i oktober överlämnades till Örgryte pastorat resp. Domkyrkopastoratet.
Svenska kyrkan rustar inför allhelgonahelgen23.10.2020 10:08:58 CEST | Pressmeddelande
Under den pågående pandemin är det många som inte kunnat finnas fysiskt nära, när anhöriga har dött. Och vi har inte kunnat resa och vara med på begravningar på grund av restriktioner och risk för smitta. Den fysiska distanseringen har orsakat ett uppdämt sorgebehov. Därför tror Svenska kyrkan att fler kommer att söka sig till kyrkogårdar och minnesgudstjänster under kommande allhelgonahelg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum