Film i Väst

Thomas Vinterbergs En runda till Golden Globe-nominerad

Dela

Thomas Vinterbergs En runda till, aktuell på Göteborg Film Festival och inspelad i Vänersborg och Trollhättan har nominerats till en Golden Globe som Bästa utländska film. Tidigare har filmen kvalitetsstämplats med Cannes 2020 Label och vunnit fyra European Film Awards. En runda till är också Danmarks Oscarsbidrag. Golden Globe avgörs 1 mars. Filmen är samproducerad med Film i Väst.

Thomas Vinterbergs En runda till med Mads Mikkelsen, bild Henrik Ohsten
Thomas Vinterbergs En runda till med Mads Mikkelsen, bild Henrik Ohsten

– Vi gratulerar Thomas Vinterberg och de danska producenterna Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing på Zentropa International och Lizette Jonjic på Zentropa Sweden till de stora framgångarna. Det är en stor glädje och ära att vara med som samproducent på en så fantastisk film och att ha fått en stor del av inspelningen till Västra Götaland, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

En runda till har setts av över 800 000 på dansk bio sedan premiären den 24 september och kvalitetsstämplades med Cannes Label 2020. Den har också visats på en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat London, Toronto och San Sebastian, där den också prisbelönades. En runda till är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön. Nu är den aktuell på Göteborg Film Festival, där den visas torsdag den 4 februari.

En runda till handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

I filmen finns flera av de skådespelare som också medverkat i Thomas Vinterbergs tidigare internationella succéer Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe.  Thomas Vinterberg har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Thomas Vinterbergs En runda till med Mads Mikkelsen, bild Henrik Ohsten
Thomas Vinterbergs En runda till med Mads Mikkelsen, bild Henrik Ohsten
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef på Film iVäst, bild Gus Kaage, Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef på Film iVäst, bild Gus Kaage, Film i Väst
Ladda ned bild

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. . Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Västs samproduktion Nelly Rapp – Monsteragent uttagen till Berlins filmfestival 20218.2.2021 13:16:02 CETPressmeddelande

Barnfilmen Nelly Rapp – Monsteragent har blivit uttagen att tävla om en Kristallbjörn i sektionen Generation Kplus under Berlins filmfestival 2021. Priset hyllar filmprestationer riktat till den yngre publiken. Filmen är regisserad av Amanda Adolfsson och har producerats av SF Studios, Jon Nohrstedt och Niklas Larsson, med stjärnskottet 11-åriga Matilda Gross i huvudrollen som Nelly Rapp. Filmen är inspelad i Kungälv och samproducerad med Film i Väst.

Fem Guldbaggar till Film i Västs samproduktioner25.1.2021 22:03:08 CETPressmeddelande

Vid kvällens direktsända gala för 2020 års bästa filmer fick Film i Västs samproduktioner ta emot fem Guldbaggar. Två var fick Bohusläninspelade Breaking Surface och Kungälvsinspelade Nelly Rapp: Monsteragent. En fick Alingsåsinspelade Min pappa Marianne. - Vi gratulerar vinnarna till sina välförtjänta Guldbaggar. Fem Guldbaggar är en bra utdelning ett mycket märkligt filmår. Vi är stolta som samproducenter och extra glada för att de spelats in i Västra Götalandsregionen, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst huvudpartner till Nordic Film Lab på Göteborg Film Festival21.1.2021 15:59:05 CETPressmeddelande

Sedan 2020 är Film i Väst huvudfinansiär av Nordic Film Lab, en exklusiv mötesplats för nyetablerade, professionella filmskapare i Norden. Utöver det är Film i Väst med och finansierar Discovery, där deltagarna från Nordic Film Lab kan pitcha sina långfilmsprojekt gentemot branschen i samband med Nordic Film Market. - Nordic Film Lab är Nordens främsta talangprogram för nya, tongivande kreatörer inom film, och för Film i Väst är det självklart att vara en del av den satsningen, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang, korta format samt dokumentärfilm på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum