Tio nya trafiksäkerhetskameror i Jämtland ska rädda liv
Nu sätter Trafikverket upp nio nya trafiksäkerhetskameror längs väg 87 i Ragunda kommun och ytterligare en kamera på E14 i Gällö. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.
Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.
– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Gabriella Gulliksson, utredare trafiksäkerhet på Trafikverket.
Placeringar
På följande platser sätts tio trafikkameror upp under de kommande två veckorna:
Väg 87 Stadsberget – Skogen:
- Krångede kraftstation, riktad mot östgående trafik
- Krångede, riktad mot västgående trafik
- Döviken, riktad mot östgående trafik
- Ammer, riktad mot västgående trafik
- Gevåg, riktad mot västgående trafik
Korsning väg 87/323/732:
- Pålgård, riktad mot östgående trafik
- Pålgård, riktad mot västgående trafik
Väg 87 Fors – Östra Bispgården:
- Fors, riktad mot östgående trafik
- Östra Bispgården, riktad mot västgående trafik
E14 Gällö:
- Gällö, riktad mot södergående trafik
När kamerorna är på plats finns det 79 kameror i drift i Jämtlands län.
Kamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.
Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheten på en specifik sträcka. Myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor och platser där den största effekten kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.
Fakta om trafiksäkerhetskamerorna
- Cirka 2000 trafiksäkerhetskamerorna finns idag på de statliga vägarna och de räddar ungefär 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
- Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
- Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
- Endast de som kör för fort fotograferas.
- Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
- Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året.
Kontakter
Gabriella Gulliksson, utredare trafiksäkerhet, Trafikverket, 010-123 61 98
Trafikverkets pressjour, 0771- 31 15 00
Bilder




Länkar
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Tåget ska vara på spåret - inte du1.3.2021 15:02:39 CET | Pressmeddelande
Antalet incidenter där obehöriga människor befinner sig på eller i närheten av järnvägsspåren är fortfarande många. Trafikverket vill nu nå ut till allmänheten via sociala medier för att varna för farorna med att befinna sig på spåret – man kan vinna sekunder, men riskerar sitt liv.
Tåget ska vara på spåret - inte du1.3.2021 14:39:44 CET | Pressmeddelande
Antalet incidenter där obehöriga människor befinner sig på eller i närheten av järnvägsspåren är fortfarande många. Trafikverket vill nu nå ut till allmänheten via sociala medier för att varna för farorna med att befinna sig på spåret – man kan vinna sekunder, men riskerar sitt liv.
Trafikverket slutredovisar regeringsuppdrag nya stambanor1.3.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I juni 2020 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att redovisa ett system för nya stambanor utifrån ett kostnadstak om 205 miljarder kronor, samt uppdaterade kostnader för befintligt system.
Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar26.2.2021 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Samtidigt har de icke laddbara bilarna blivit energieffektivare.
Vad hände vid broolyckan - och vad händer framöver?25.2.2021 10:04:49 CET | Pressinbjudan
Trafikverket och entreprenören GRK kommenterar den oberoende konsultrapporten gällande olyckan under brobygget vid Umeå älv i september 2020. Vi kommer också att kunna ge en bild av hur det fortsatta arbete med bron är planerat.
Nära sju miljoner till ökad trafiksäkerhet17.2.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Via Skyltfonden ger Trafikverket 6 675 000 kronor till 21 projekt som kan ge bättre trafiksäkerhet i vägtrafiken. Två gånger om året delar Skyltfonden ut pengar till olika projekt inom trafiksäkerhet, till idéer som kan bidra till ökad trafiksäkerhet på våra vägar.
Svåra markförhållanden försenar ombyggnaden av Ekebykorset8.2.2021 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ombyggnaden av korsningen Ekebykorset på E18 i Karlskoga beräknas bli försenad med cirka 1,5 år. Anledningen är att markförhållandena på platsen är mer komplicerade än vad de tidiga geotekniska undersökningarna visade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum