Trafikverket

Trafikverket manar till ökad uppmärksamhet när risken för viltolyckor ökar under hösten

Dela

Under hösten rör sig vilda djur mer under gryning och skymning. Detta ökar risken för viltolyckor och Trafikverket manar därför till ökad uppmärksamhet ute på vägarna.

Både djur och växter påverkas av vägar och järnvägar, som bland annat blir barriärer för djuren när de förflyttar sig från ett område till ett annat. Detta blir extra tydligt under hösten då fler viltolyckor inträffar jämfört med under vår och sommar. Det är för att hösten är en period då djuren är mer rörliga samtidigt som trafiken är som störst, i gryning och skymning då många åker till och från jobbet. Trafikverket vill därför mana trafikanterna att vara uppmärksamma när de är ute kör.

Trafikverket arbetar aktivt med att förebygga viltolyckor. Bland annat genom att sätta upp viltstängsel och bygga ekodukter och faunapassager som minskar de ekologiska barriärerna och underlättar för djuren att förflytta sig utan att behöva korsa trafiken.

-          I västra Sverige, Värmland och Halland har vi under senare år byggt flera större faunapassager, till exempel har vi byggt en ny ekodukt i Sandsjöbacka. Vi anlägger också, eller planerar att anlägga, ytterligare ett antal passager på vägarna E20, E18 och väg 26. Vi arbetar även kontinuerligt på att effektivisera befintliga viltstängsel med så kallade faunastängsel och viltuthopp. Det har vi sett att det kan ge goda resultat och har potential att reducera antalet viltolyckor på vägarna, säger Mats Lindqvist, ekolog och miljöspecialist på Trafikverket.

Trafikverket följer också den tekniska utvecklingen och testar hur ny teknik kan bidra till att minska viltolyckorna, bland annat har man sett lovande resultat i tester av olika viltvarningssystem.

Hur kan man minska risken för viltolycka?

  • Hastigheten påverkar upptäcktsrisken. Att hålla hastigheten ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och att hinna reagera i tid.
  • Var vaksam. Håll ögonen på vägområdet och sök av vägkanterna med blicken. Var särskilt vaksam i skymning och gryning och när landskapet ändras, till exempel i övergångar mellan skog och öppen mark. Fokus på vägen och sidoområdet, inte på telefonen.
  • Respektera viltvarningsskyltar, de finns där av en anledning.

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för en viltolycka med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är du skyldig att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen. Man larmar polisen genom att ringa nödnumret 112. Polisen kan då ta hjälp av eftersöksjägare som söker efter och vid behov avlivar viltet så att det slipper lida.

Ta del av information om Trafikverkets arbete med viltolyckor, samt länsvisa viltolyckskartor, på trafikverket.se

Viltolyckor, barriärer och säkra passager för djur - Bransch (trafikverket.se)

Viltolyckskartor - Bransch (trafikverket.se)

Nyckelord

Kontakter

För mer information
Mats Lindqvist
Miljöspecialist/ekolog på Trafikverket
mats.lindqvist@trafikverket.se
010-123 73 82

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum