Siemens AB

Traineebloggen: Min resa till Siemens

Dela
Här är vi traineer på studiebesök i Finspång för att höra mer om verksamheten där och för att träffa våra traineekollegor som sitter i just Finspång.
Här är vi traineer på studiebesök i Finspång för att höra mer om verksamheten där och för att träffa våra traineekollegor som sitter i just Finspång.

Hej, jag heter Annica och är en av årets traineer på Siemens AB. I det här inlägget tänkte jag presentera mig själv och berätta lite om min resa till Siemens, och om mina traineeupplevelser på Siemens. I dagarna är det faktiskt hela fyra månader sen jag startade traineeprogrammet på Siemens AB i Solna.

Jag är uppvuxen i norduppland, i ett litet brukssamhälle som heter Österbybruk. Efter ett sabbatsår i Schweiz flyttade jag till Stockholm och började mina studier på KTH, där jag har läst till civilingenjör i maskinteknik med en master i hållbar energiteknik. Jag har läst en mängd olika kurser med en bred bas i just maskinteknik, t.ex. hållfasthetslära, tribologi, elektroteknik, etc.,samtidigt som jag läst flera kurser i energiteknik.

 

Exjobbstankar – vad kommer efter KTH?
För ungefär ett år sedan, hösten 2018, började jag skriva mitt exjobb - och tänkte samtidigt allt mer på framtiden efter KTH. Under samma höst läste jag en kurs i turbomaskiner som jag tyckte var superintressant. Kursen hade många exempel från verkligheten, bland annat från Siemens turbinverksamhet i Finspång. Det tyckte jag lät så spännande att jag kollade runt på Siemens hemsida en kväll. Jag insåg då att Siemens arbetade med så mycket mer än turbiner och att de dessutom snart skulle öppna ansökningsperioden för traineeprogrammet. Men varför sökte jag just denna tjänst? Jo, jag hade fyra tydliga värderingar i huvudet när jag letade jobb, och som jag tyckte stämde bra in på Siemens. De var:

  • Företaget satsar på unga och det finns en bra blandning mellan åldrarna på de anställda. Jag skulle tycka att det var tråkigt att arbeta med bara seniora eller juniora personer.
  • Företaget är stort och globalt. Det finns många olika tjänster och avdelningar över hela världen som jag kan testa på om jag vill det.
  • Företaget gör viktiga saker som känns meningsfulla för samhället.
  • Som trainee på Siemens får jag ta del av verkliga uppgifter och projekt som ger mig kunskap om företaget. 

 

WOW! Jag fick jobbet 😊!
Bara någon vecka efter jag skickat in min ansökan hörde Siemens av sig och berättade att jag hade gått vidare i ansökningsprocessen. Jag fick göra några tester hemifrån och skicka in, och veckan därefter ringde Siemens och bjöd in mig på den så kallade assessmentdagen, dagen då den slutliga uttagningen till traineeprogrammet sker (min tanke då: WOW VAD KUL! Vad ska jag göra nu? Vad ska jag göra där? Vad är ens en assessment-dag?). Sedan kom dagen och med lite darriga ben gick jag in genom svängdörrarna till Siemens kontor. Dagen innehöll ett antal moment, och på eftermiddagen kunde jag gå hem och fortsätta hålla tummarna. Några dagar sedan ringde Siemens och berättade att jag fått en plats på traineeprogrammet, med hemavdelning på affärsområdet Mobility. WOW!!

 

Fyra månader in på programmet
Nu efter fyra månader på Siemens så känns det fortfarande väldigt bra. Jag trivs bra på Siemens då jag känner att jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv, organisationen och det dagliga arbetet.

Traineeåret innehåller flertalet så kallade rotationer, dvs. placeringar på olika avdelningar i organisationen. Hittills har jag roterat två gånger och fått ta del av de projekt som avdelningarna arbetar med, lärt mig hur de arbetar och fått en massa nya arbetskollegor.

Att vara trainee är lyxigt då jag får chansen att göra projekt på flera olika avdelningar, lära känna en massa personer och att gå på givande utbildningar. Det ger mig en massa insikter om vad jag faktiskt tycker är intressant och kul, vilket är en massa ämnen som jag aldrig hade tänkt på innan jag hamnade här. Jag får dessutom mycket stöttning av företaget att testa på nya saker, och i och med det så lär jag känna företaget mer och mer för varje dag. Att jag dessutom ska få tillbringa en rotation utomlands tror jag kommer ge mig mer perspektiv på företaget ur ett globalt perspektiv. Hur lyxigt är det inte att få testa på att arbeta och bo utomlands en period?!

 

Projekt, kurser, nya kollegor och studieresor
Just nu arbetar jag med en marknads- och kundanalys på affärsenheten Digital Industries, och driver samtidigt ett hållbarhetsprojekt tillsammans med mina traineekollegor. Mina dagar ser väldigt olika ut, men utöver att arbeta med mina projekt sitter jag med på möten, deltar i introduktionsmöten med mina kollegor (där vi traineer sitter och lyssnar på vad de jobbar med), och åker på studieresor. Dessutom ska vi traineer påbörja två nya gemensamma projekt i januari, vilket ska bli superkul. Som trainee ska vi också resa runt och lära känna Siemens globalt. Därför åker vi i februari till Island för att besöka företag som använder Siemensprodukter och -lösningar. Det ser vi väldigt mycket fram emot.

Vi traineer kommer återkomma under året med fler berättelser. Så tills vi hörs igen önskar jag ett gott nytt år och om du har möjlighet: glöm inte att ansöka till Siemens traineeprogram!

/ Annica

Nyckelord

Bilder

Här är vi traineer på studiebesök i Finspång för att höra mer om verksamheten där och för att träffa våra traineekollegor som sitter i just Finspång.
Här är vi traineer på studiebesök i Finspång för att höra mer om verksamheten där och för att träffa våra traineekollegor som sitter i just Finspång.
Ladda ned bild

Om

Siemens AB
Siemens AB
Evenemangsgatan 21
169 79 Solna

08 728 10 00https://new.siemens.com/se/sv.html

Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och sjukvård. Från mer resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leverantörskedjor och smartare byggnader och nät, till renare och bekvämare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik medsyfte attskapa verkligt värde för kunder och användare. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen ger Siemens sina kunder möjlighet att transformera sina verksamheter och marknader och hjälper dem att förändra vardagen för miljarder människor. Siemens äger en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en globalt ledande medicinteknisk leverantör som formar framtidens hälso- och sjukvård. Dessutom har Siemens en minoritetsandel i Siemens Energy, en global ledare inom överföring och generering av elkraft.  

Under räkenskapsåret 2022, som avslutades den 30 september 2022, genererade Siemenskoncernenintäkter på 72 miljarder euro och ett nettoresultat på 4,4 miljarder euro. Per den 30 september 2022 hade företaget cirka 311 000 anställda över hela världen. Mer information finns på www.siemens.com. Under samma tidsperiod genererade Siemens i Sverige en omsättning på 6,2 miljarder kronor och hade cirka 1 500 anställda. Mer information finns på www.siemens.se 

 

Följ Siemens AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens AB

Siemens och Tyréns ingår partnerskap för hållbar samhällsutveckling25.4.2024 07:32:00 CEST | Pressmeddelande

Siemens och Tyréns har ingått ett partnerskap med syfte att främja hållbar samhällsutveckling. Genom partnerskapet blir Tyréns en del av ekosystemet Siemens Xcelerator - en öppen, digital affärsplattform som sammanför kunder, branschpartners och utvecklare för att tillsammans upptäcka, utbyta och skapa innovativa, hållbara lösningar. Tyréns är den första och hittills enda samhällsbyggnadsaktören på Siemens Xcelerator i Norden.

Framgångsrikt pilotprojekt på Väla Centrum bidrar till stabilisering av elnätet och intäkter för fastighetsägaren6.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sedan maj 2023 har Väla Centrum utanför Helsingborg hjälpt till att balansera det svenska elnätet genom att erbjuda sin förbrukningsflexibilitet på en av Svenska kraftnäts marknader för handel med stödtjänster, FCR-N (Frequency Containment Reserve – Normal). Väla blev den första svenska kommersiella fastigheten att bli godkänd för att göra detta. Förutom att svara mot det ökande behovet av flexibilitet i elnätet finns ekonomiska incitament för fastighetsägaren Skandia Fastigheter, som får intäkter från handeln.

Siemens och Elvia samarbetar för att öka nätkapaciteten i delar av Norge till 2030 med SaaS-lösning10.11.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Det norska elnätsbolaget Elvia väljer att använda Siemens SaaS-lösning LV Insights® X, för att automatisera processer och hantera komplexiteten i det norska lågspänningsnätet. LV Insights® X, som är en del av Siemens Xcelerator-portfölj, har varit i drift hos Elvia i kombination med Spectrum PowerTM 7 ADMS sedan oktober 2023. Partnerskapet möjliggör en framtidssäkrad hantering av det norska distributionsnätet, och innebär ett steg närmare ett autonomt nät.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye