Länstrafiken Örebro

Trendbrott – kollektivtrafikresandet ökar mer än bilresandet i Örebro län

Dela

Tätare turer och kortare restider. Det är några av anledningarna till att Länstrafikens marknadsandel har ökat från föregående år. Möjligheten att resa kollektivt i länet har förbättrats, särskilt på landsbygden, menar resenärerna. Det visar den årliga undersökningen Kollektivtrafikbarometern som presenteras i dag.

32 procent av de tillfrågade som svarat att de reser med Länstrafiken menar att möjligheten att resa kollektivt har förbättrats. Detta beror delvis på tätare turer och kortare restider. Länstrafikens marknadsandel har ökat från 13 procent 2017 till 16 procent 2018. Det är anmärkningsvärt eftersom marknadsandelen har varit 12-13 procent de senaste 6 åren. 

– Siffrorna visar att vi är på rätt väg med de förändringar i kollektivtrafiken som vi gjort. Vi ser också en attitydförändring mot ett mer hållbart resande bland länsinvånarna vilket är jättekul, säger Nina Höijer (S) ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Information om var bussen är ­– direkt i appen

Det resenärerna är minst nöjda med enligt undersökningen är informationen vid förseningar och stopp. Länstrafiken har därför initierat en satsning på information i realtid, vilket beräknas införas under 2020.

– Det innebär att du i Länstrafikens digitala kanaler i framtiden kommer att se exakt var bussen befinner sig, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Länstrafikens resenärer nöjdare än genomsnittet i Sverige 

Nöjd Kundindex (NKI), som handlar om hur nöjda resenärerna är, har 2018 ökat till 65 procent jämfört med 59 procent 2017. Det nationella snittet för 2018 ligger på 59 procent vilket innebär att resultatet för Länstrafiken Örebro är högre än nationellt snitt.

– Vi är väldigt glada över att våra satsningar uppskattas av länsinvånarna, säger Fredrik Eliasson.

Om Kollektivtrafikbarometern

Varje år sammanställs en rapport av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik – Kollektivtrafikbarometern. Kollektivtrafikbarometern är en kvalitets- och attitydundersökning för kollektivtrafikbranschen. 

Kontakter

Bilder

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Nu börjar fler nya bussar att trafikera Örebro län30.9.2019 10:00:00 CESTPressmeddelande

Idag börjar de nya blå och vita bussarna att rulla i Örebros stadstrafik och i stora delar i Örebro län. Då byts samtliga av Örebros stadsbussar ut, samt ytterligare regionbussar. Totalt är det 120 nya bussar som rullar ut i trafiken. Luftkonditionering, USB-uttag för laddning av mobiler och fler platser är några av nyheterna som Länstrafikens resenärer kan vänta sig när dem kliver ombord.

Busstrafik till södra Ladugårdsängen25.6.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

I mitten av december börjar Länstrafiken trafikera i området södra Ladugårdsängen. Området har expanderat de senaste åren och växer till att bli ett av Örebro kommuns mest tätbefolkade bostadsområden. Det är en satsning som görs med sikte att nå fler och nya resenärer i kollektivtrafiken. - Vi ser att vi kommer nå fler och nya resenärer när vi har möjligheten att erbjuda bussförbindelser till och från södra Ladugårdsängen och bostadsområdet längs Karlsdalsallén, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken. Södra Ladugårdsängen får busstrafik genom ny körväg för linje 6 Linje 6 får med start den 15 december 2019 en ny körväg mellan Lavendelvägen och Sveaparken. Den nya körvägen innebär att linje 6 kommer att trafikera hållplatserna: Tybble Vårdcentral Lavendelvägen Karlsdalsallén (ny hållplats) Termikgatan (ny hållplats) Fatbursgatan Loftbodsgatan Tullängsskolan Södra allén Sveaparken, följt av ordinarie hållplatser i riktning mot Slottet och vidare mot Hjärsta Mer avgån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum