Lantbrukarnas Riksförbund

TV-profilen Lisa Lemke en av sju svenska finalister i Embla Food Awards

Dela

Tv-profilen Lisa Lemke är en av sju svenska finalisterna när nordens finaste matpriser, Embla Food Awards, delas ut i Oslo i mars. "Jag är otroligt hedrad och stolt att ha blivit utvald att representera Sverige till det här fantastiska priset", säger Lisa Lemke.

Lisa Lemke är nominerad till Embla Food Awards i klassen Årets matkommunikatör.
Lisa Lemke är nominerad till Embla Food Awards i klassen Årets matkommunikatör.

Embla Food Awards delas ut vartannat år för att hylla den nordiska matkulturen.

2022 delas priset ut i Oslo, den 11 mars och de svenska finalisterna kommer från Södermanland, Västerbotten, Dalarna, Halland, Uppland och Skåne.

En av dem är TV- och mediaprofilen Lisa Lemke från Skrea Gård i Falkenberg som bland annat har synts i SVT-programmet Tupp & Timjan – och häromåret i LRFs julkalender.

Lisas hjärtefråga är att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk. Hon vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för svenska bönder och att konsumenterna ska få en bredare förståelse för var maten de äter faktiskt kommer ifrån.

- Det här är ett område som inte bara ligger mig varmt om hjärtat, utan är drivkraften i allt jag gör, säger Lisa Lemke.

Bland de övriga nominerade finalisterna hittar vi bland annat Bjärefågel, initiativtagaren för Farmer Time och isciderproducenten från Västerbotten.

Här är samtliga sju svenska finalister:

Årets Mat för många
Sara Seing, kostchef, Södertälje kommun
Sara Seing har med sitt ledarskap lyckats använda skolmåltiderna för att utveckla lokala initiativ för mer hållbart producerad mat. Hon har i drygt 20 år framgångsrikt använt skolmåltiden för att stödja en hållbar lokal livsmedelsproduktion.

Årets Mat för barn och unga
Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare, Hushållningssällskapet
Karin Carlsson har genom att introducera Farmer Time i Sverige skapat möjlighet för barn och ungdomar att möta bonden och odlaren och få en djupare förståelse för hur maten blir till. Genom ett digitalt system kopplas skolklasser och lantbrukare ihop för att ge barnen möjlighet att se vad som händer på en gård och få svar på sina frågor.

Årets livsmedelsentreprenör
Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Röbäcksdalen Västerbotten
Andreas har bevisat att det går att göra ett dessertvin i världsklass och odla svenska äpplen på nordliga breddgrader. Han har skapat en högkvalitativ iscider som drivs av de svenska äpplenas unika ”terroir” i Röbäcksdalen utanför Umeå.

Årets matdestination
Stora Skedvi, Dalarna
I Stora Skedvi har Anders Åkerberg byggt upp en välbesökt verksamhet med saluhall, restaurang, mejeri och bageri. Allt med den lokala matproduktionen i centrum.

Årets matkommunikatör
Lisa Lemke, kock, Falkenberg
TV-program, kokböcker, tidningar och sociala medier. Lisa Lemke använder alla sina kanaler för att kommunicera sin hjärtefråga om att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk.

Årets mathantverkare
Sophia Lovén, Temp:ish, Roslagen
Idén om Temp:ish startade i Sophias studentlägenhet. Temp:ish är en soja – glutenfri, växtbaserad proteinkälla, som består av fermenterad lupinböna, ekologiskt odlad i Skåne. Idag drivs hantverksproduktionen på den egna gården i Roslagen.

Årets matproducent
Bjärefågel, Torekov, Skåne.
Per–Olof Ingemarsson driver familjeföretaget Bjärefågel på Bjärehalvön i Skåne. Han har visat att det går att kombinera höga krav på kvalité, miljö och god djuromsorg och driva en hållbar fågeluppfödning på Bjärehalvön.

Den svenska juryn består av Lena Åsheim, LRF, Fredrik Eriksson, kock och Lena Johansson, lantbruksjournalist.

Läs mer om Embla Food Awards här

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Lisa Lemke är nominerad till Embla Food Awards i klassen Årets matkommunikatör.
Lisa Lemke är nominerad till Embla Food Awards i klassen Årets matkommunikatör.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Fyra VD-profiler invalda i styrelserna för LRFs dotterbolag11.7.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fyra av LRFs fem dotterbolag förstärker sina styrelser med profilerade externa ledamöter. Bland dessa finns den VD-meriterade kvartetten Carl Gyllfors, Eva Lendic Edlund, Kimberley Wintmo och Pernilla Gravenfors, samt Daniella Svanström som har en chefsposition på Apoteket Hjärtat. "Jag är glad över det stora intresset för att arbeta i styrelserna i våra dotterbolag och att vi därför kan förstärka och ytterligare bredda kunskaperna i våra dotterbolags styrelser", säger LRFs VD och koncernchef Anna Karin Hatt.

I morgon blir det hårdare tag mot djurrättsaktivism: Det ger framtidshopp30.6.2022 13:10:34 CEST | Pressmeddelande

Fredagen en 1 juli träder en mängd nya lagar i kraft, däribland skärpta straff för brott kopplade till djurrättsaktivism. En förändring LRF har arbetat för under många år. ”Den nya lagen ger oss framtidshopp och ett visst lugn så att vi kan fortsätta att producera hållbar mat och därmed trygga livsmedelsförsörjningen i Sverige”, säger LRFs vice förbundsordförande Åsa Odell.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum