Riksteatern

Unga vuxna i fokus vid Riksteaterns kongress 2023

Dela
Riksteaterns unga nätverk ska bli en permanent del av Riksteatern och en garanti för scenkonst på de allra minsta scenerna ska finnas. Det beslutade hundratals scenkonstentusiaster från Norrbotten till Skåne som i helgen tog ställning om svensk scenkonsts framtid. I fokus för kongressen stod social, ekonomisk, ekologisk och kreativ hållbarhet när närmare 100 motioner avhandlades.
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Foto: Camilla Rehnstrand
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Foto: Camilla Rehnstrand

En hyllning till alla kulturtanter framförd av artisten Emil Jensen och en hälsning från kulturminister Parisa Liljestrand inledde Riksteaterns kongress 2023. Kongressens beslut och diskussioner satte fokus på unga vuxnas inflytande inom scenkonsten och en garanti för föreställningar på Sveriges allra minsta scener. Ledorden för de kommande fyra åren ska vara “Ett hållbart Riksteatern – en folkrörelse med engagemang och arrangörskap i fokus.” 
 
Engagemanget från de unga inom Riksteatern har varit stort under de här dagarna och vi är glada att kongressen har beslutat att vi ska prioritera att få med unga som arrangörer. Nu ska vi också tillsammans se till att alla har möjlighet att visa scenkonst hos sig, oavsett scenstorlek eller ekonomiska resurser, säger Karin Thomasson ordförande i Riksteaterns nationella styrelse. 
 
Riksteatern firar under 2023 också 90 år som Sveriges enda turnerande nationalscen. Bland de närmare 40 000 medlemmarna finns en enorm bredd, kompetens och erfarenhet. För en av kongressdeltagandet var årets kongress den 14e i ordningen medan Riksteaterns vd, Susanna Dahlberg, fick uppleva sin första. 
 
– Det är starkt och vackert att hundratals människor från hela landet under tre dagar samlas, diskuterar och beslutar för att utveckla civilsamhället, scenkonstens och kulturens plats i samhället och självaste demokratin! Kongressens beslut ger mig det underlag jag behöver för att driva Riksteaterns utveckling mot framtidens folkrörelse och 100-årsfirandet, säger Susanna Dahlberg, vd för Riksteatern.   

Kongressen utser även delar av den nya styrelsen till Riksteatern nationellt som har sitt säte i Hallunda, södra Stockholm. Styrelseordförande samt ytterligare en ledamot utses av regeringen. 

Kontakter

Bilder

RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Foto: Camilla Rehnstrand
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Foto: Camilla Rehnstrand
Ladda ned bild
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Längst till vänster i bild, Karin Thomasson ordf Riksteaterns nationella styrelse. Foto: Camilla Rehnstrand
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Längst till vänster i bild, Karin Thomasson ordf Riksteaterns nationella styrelse. Foto: Camilla Rehnstrand
Ladda ned bild
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Foto: Camilla Rehnstrand
RIKSTEATERN KONGRESS 2023. Foto: Camilla Rehnstrand
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye