1000 Möjligheter

Ungarelationer.se kommenterar regeringens åtgärdsprogram

Dela

Regeringen har i dag presenterat ett åtgärdsprogram för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Zandra Kanakaris från ungarelationer.se, en nationell stödlinje för unga som utsätts för – eller utövar – våld, kommenterar.

Ända sedan vi startade ungarelationer.se har vi pekat på att det behövs särskilda åtgärder för att motverka killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Vi är därför mycket positiva till att detta lyfts specifikt i åtgärdsprogrammets punkt nummer fem som justitieminister Morgan Johannson, inrikesminister Mikael Damberg och jämställdhetsminister Märta Stenevi idag presenterat.

Det är helt avgörande att arbeta kraftfullt mot killars våld mot tjejer för att arbetet mot mäns våld mot kvinnor ska bli verkningsfullt. Vi förutsätter att arbetet mot detta våld blir centralt i det nationella programmet för våldsförebyggande arbete som också aviserades.

Det är också välkommet att fler förslag ska komma i samband med budgetpropositionen. Vi behöver se detaljerade åtgärder på området killars våld mot tjejer. Tio åtgärdsförslag återfinns i vår rapport – bland annat särskilda uppdrag till rättsväsendet och skolan. Flera av de redan presenterade åtgärderna behöver såklart också resurssättas.  

Ungarelationer.se som är en nationell stödlinje för både unga utsatta och unga utövare står i dagsläget helt utan finansiering för år 2022. Vi hoppas därför att punkt nummer fem i kommande budget innebär den statliga grundfinansiering till ungarelationer.se som vi efterlyst. Stödet till barn och unga måste prioriteras på samma sätt som stödet till vuxna genom tex Kvinnofridslinjen och Välj att sluta-linjen.

Att man även lyfter upp vikten av att kriminalisera psykiskt våld är också mycket bra. Det psykiska våldet är en stor del av killars våld mot tjejer och förekommer dessutom ofta tillsammans med det fysiska och sexuella våldet. 

Porrens påverkan på ungas relationer och på det sexuella våldet är tydlig i vår verksamhet. Det är därför av stor vikt med porrkritiska samtal i det våldsförebyggande arbetet men också att begränsa spridningen av porr på nätet till barn och unga samt att lagföra det våld som begås mot barn och kvinnor i produktionen.

Åtgärdsprogrammet är i sin helhet mycket lovande. Nu är det implementering och uppföljning som blir avgörande i det kommande arbetet. Det handlar om kvinnors och tjejers liv och rätt att leva utan våld. Det får vi aldrig glömma. 

Zandra Kanakaris
Generalsekreterare

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
‭+46 70-143 42 47
zandra@1000mojligheter.se
‭+46 70-143 42 47 zandra@1000mojligheter.se
Ladda ned bild

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

Stiftelsen 1000 Möjligheter är en idéburen organisation som stöttar och stärker unga och arbetar förebyggande för ett jämställt samhälle fritt från våld. Stiftelsen driver två verksamheter: ungarelationer.se, som motverkar killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer, samt Ellencentret, som arbetar med unga utsatta för prostitution och människohandel.

 

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ett år senare – killars våld mot tjejer har förvärrats under pandemin30.3.2021 08:09:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått ett år sedan Kunskapscentret för unga relationer, KUR, bildades och släppte sin första rapport om killars våld mot tjejer. Rapporten bygger på fakta och erfarenheter från Ungarelationer.se, Sveriges nationella stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas relationer. Ett år senare är siffrorna fortfarande nedslående och behovet av stöd stort. Pandemin har gjort situationen än värre.

Webbplats ska lära ut att ''Svartsjuka är inte romantiskt''2.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

För femte året i rad genomförs nu kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. – Med kampanjen vill vi väcka eftertanke hos unga och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut och vad som kännetecknar en bra relation. Vi vill också bredda kunskapen hos vuxna när det gäller våld i ungas relationer, säger Linnéa Björk, Länsstyrelsen Västra Götaland. Kampanjen pågår under februari och mars.

Ny undersökning: Akut brist på stöd till utsatta för kommersiell sexuell exploatering23.11.2020 07:50:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning från Ellencentret, #Intedinhora och Child10 visar på stora brister i stödet för personer som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Istället för att få hjälp vittnar målgruppen om misstroende och skuldbeläggande från samhällets stödfunktioner. Mindre än varannan svarande uppger att de erbjudits professionell hjälp, och särskilt negativa är erfarenheterna bland stödsökande barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum