A Non Smoking Generation

Ungdomar tror att nya tobaksprodukter är mindre farliga

Dela

A Non Smoking Generation släpper ny rapport om ungas attityder till tobak. Rapporten baseras på en ny Novusundersökning och visar att ungdomar i hög grad påverkas av tobaksindustrins reklam. Var femte ungdom uppgav att de har testat det nya vita snuset och lika många svarade att de ofta ser tobaksreklam. Fler än 6 av 10 tror att unga testar nya produkter för att de ”verkar mindre farliga än traditionella tobaksprodukter” och 4 av 10 anger ”tilltalande smaksättningar” som en anledning.

För femte året i rad har A Non Smoking Generation låtit Novus undersöka ungas och allmänhetens attityder till tobak. Resultaten har sammanställts i rapporten Tobak i ny förpackning, som avslöjar att tobakslagstiftningen misslyckas med att skydda minderåriga från tobak. Tobaksreklam är förbjudet i Sverige men trots det uppger 21 procent av ungdomarna att de ofta ser reklam för tobaks- och nikotinprodukter och andelen som uppger att de testat vitt snus ökade från sju till 19 procent i årets mätning. Genom att kalla nya nikotinprodukter ”tobaksfria” har tobaksindustrin kunnat kringgå svensk lagstiftning och marknadsför fritt sina produkter direkt till barn och unga.

-       Nikotin framställs av tobak och kan därmed inte vara tobaksfritt. Samtliga nikotinprodukter som inte klassas som läkemedel bör regleras som tobak. Först när tobakslagen omfattar alla befintliga och framtida tobaksprodukter kan ungdomar skyddas från ett skadligt nikotinberoende, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation.

65 procent av ungdomarna anser att unga testar nya nikotinprodukter för att man tror att de är mindre farliga. 37 procent tror också att smaktillsatser lockar unga att vilja testa. Utbudet av det vita snuset har på kort tid exploderat och finns i mängder av tilltalande smaker och designade förpackningar, lättillgängligt i närmaste kiosk, i sociala medier och olika nätbutiker. 

-       Förutom att reklam och tilltalande smaker får ungdomar att testa, så är priset och tillgången direkt avgörande. Genom att kalla produkterna ”tobaksfria” rundar man även tobaksskatten och effekten av det är att dessa produkter kan köpas till samma pris som en glass, säger Helen Stjerna.

Samtidigt finns en stark opinion bland både unga och vuxna som vill begränsa tobaksindustrins möjligheter att marknadsföra deras produkter. Bara 11 procent tycker att det är okej, för exempelvis influencers och PR-byråer, att samarbeta med tobaksföretag. 80 procent är positiva till att införa ett exponeringsförbud mot tobak i butik. I exempelvis Norge har åtgärden bidragit till att minska tobaksdebuterna.

-       Det är dags att politikerna lyssnar på opinionen och skyddar barn och unga från alla former av tobak. Det innebär nolltolerans mot tobaksreklam och lockande smaktillsatser samt att alla nikotinprodukter som inte är läkemedel beskattas som tobak, säger Helen Stjerna.

Rapporten Tobak i ny förpackning finns bifogad och hela Novusundersökningen finns tillgänglig på begäran.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Ny kampanjfilm avslöjar ”Barnarbete i ny förpackning”23.10.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Inför FN-dagen 2020 lanserar A Non Smoking Generation en ny version av kampanjfilmen "Du Bestämmer Själv". Filmen avslöjar att vitt snus och e-cigaretter, som blir alltmer populära bland unga, framställs av tobak som odlas av barnarbetare och orsakar enorma miljöproblem. Under hösten visas filmen i organisationens föreläsningsturné ”Barnarbete i ny förpackning” för att tusentals ungdomar runtom i Sverige ska få kunskap om hur tobak motverkar FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Allt fler vill se fler tobaksfria miljöer1.7.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

En ny Novusundersökning, gjord på uppdrag av A Non Smoking Generation, visar att över 80 procent av allmänheten anser att lekplatser, uteserveringar, badplatser och perronger bör vara rökfria. Opinionen för rökfria miljöer har ökat signifikant sedan det utökade rökförbudet trädde i kraft 1 juli förra året. Nästan 80 procent av både vuxna och unga anser också att det borde införas ett förbud mot tobak under skoltiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum