Trafikverket

Unikt lyft när Åkarp får ny bro

Dela

Natten mellan lördag och söndag kommer den tillfälliga bron för Gränsvägen att lyftas på plats. Lyftet genomförs med en av de största mobila lyftkranarna som finns att tillgå i Sverige, med en lyftkapacitet på 800 ton.

Förberedelser inför helgens brolyft.
Förberedelser inför helgens brolyft.

Under vintern och våren har brofästen byggts på båda sidor om spåren vid Gränsvägen i Åkarp. På den östra sidan har stålbron monterats ihop som en gigantisk byggsats. Bron är en så kallad beredskapsbro av "militär" typ som Trafikverket använder vid broreparationer eller vid byggen då tillfälliga broar behövs. Bron är cirka 65 meter lång, 10 meter bred och väger cirka 160 ton.

Lyftet kommer att genomföras under natten mellan lördag och söndag, 21–22 april. Från 23.00 är det stopp i trafiken mellan Malmö och Lund för spårarbete och underhåll, och då kan lyftet genomföras på ett säkert sätt. Järnvägstrafiken öppnar igen 9.00 på söndagsmorgonen.

Utsiktsplats vid Gränsvägen

För de som vill följa lyftet på plats har vi gjort en utsiktsplats vid det östra brofästet. Utsiktsplatsen nås endast via gångbanan utmed Gränsvägen från korsningen vid Dalslundsvägen. Se karta.

Lund–Arlöv, fyra spår

För att öka kapaciteten och minska trafikstörningar bygger Trafikverket ut Södra stambanan mellan Malmö och Lund från två till fyra spår.

Delar av sträckan mellan Lund och Arlöv byggs under marknivå för att minska bullerstörningar, och fler och bättre passager byggs över spåren för att öka tillgängligheten.

Läs mer: www.trafikverket.se/lund-arlov/

Nyckelord

Kontakter

Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare Lund–Arlöv, fyra spår, Trafikverket. Tel 010-123 67 51.

Eva Oskarsson, kommunikationsansvarig, Trafikverket Region Syd. Tel 010-123 71 48.

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Förberedelser inför helgens brolyft.
Förberedelser inför helgens brolyft.
Ladda ned bild
Karta till utsiktsplatsen.
Karta till utsiktsplatsen.
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum