Unionen

Unionens klubbar: 6 av 10 företag kommer drabbas av de höga elpriserna

Dela
Knappt hälften av Unionens klubbar uppger att företaget de arbetar på har påverkats negativt av de höga elpriserna, och andelen väntas växa ytterligare det kommande halvåret. Det visar en ny undersökning från Unionen. – Nu måste politikerna vara snabba och få stöd på plats så att jobb inte försvinner i onödan, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen

Vintern kommer innebära stora utmaningar för svenska företag och hushåll. Samtidigt som priserna på mat och insatsvaror har ökat kraftigt och räntorna går upp står vi inför en vinter där elpriserna väntas bli extremt höga. Unionen har undersökt hur företag där förbundet har klubbar påverkats av och arbetar med att hantera de höga elpriserna.

Nästan hälften av klubbarna anger att företaget redan påverkats negativt av det höga elpriset under det senaste året. De negativa effekterna av elpriserna väntas också öka ytterligare det kommande halvåret. Nästan 6 av 10 klubbar förutser en negativ påverkan och var fjärde klubb anger att denna påverkan kommer att vara stor eller mycket stor. Effekterna är extra stora för industrin. Var tredje industriklubb, 33 procent, förutser stora eller mycket stora negativa effekter.

–  Elpriserna slår extra hårt mot delar av svensk industri, som ofta är energiintensiv och påverkar särskilt dem som finns i elprisområde 3 och 4. Det är livskraftiga företag som nu får en chock som de skyndsamt måste få hjälp att hantera, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Läget för företagen leder bland annat till höjda försäljningspriser. Av de företag som hittills påverkats negativt har en tredjedel redan höjt försäljningspriserna för att kompensera sig för av de höga elpriserna. Var fjärde av de påverkade klubbarna anger att ytterligare höjningar av försäljningspriserna väntas.

–  Att företagen försökt höja försäljningspriserna för att klara elkostnaderna är inte konstigt. Men det kommer bli allt svårare framöver, när kunderna pressas ekonomiskt. Vissa företag har marginaler att ta av, men inte alla. Det riskerar leda till att jobb försvinner, säger Katarina Lundahl.

En avgörande pusselbit för att få lägre priser i vinter är att få ner elkonsumtionen. Energimyndigheten har i dagarna sjösatt en kampanj för att konsumenterna ska minska energianvändningen. Det är bra, men kommer inte räcka. Det behövs också ekonomiska stöd.

–  Det är oroväckande att Sverige är så senfärdiga att få stöd på plats jämfört med andra länder. Företag och hushåll behöver besked senast i början på november och utbetalningar innan årsskiftet. Stöden måste utformas smart så att alla har incitament att spara el, men också vara enkla för att kunna komma på plats snabbt. Det talar för till exempel sänkta energiskatter och partiella pristak på el vid höga priser. Det skulle både sänka inflationstakten och rädda företag och jobb, säger Katarina Lundahl.


Om undersökningen 

Resultaten är hämtade ur Unionens Branschbarometer, som riktas till förbundets förtroendevalda inom näringslivet. Förtroendevalda från 376 klubbar på företag med sammanlagt 403 000 anställda i Sverige har deltagit. Undersökningen genomfördes 26 september till 3 oktober. 

Vill du ta del av undersökningen i sin helhet? Kontakta Unionens presstjänst så mejlar vi den till dig.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och kompetens saknas15.4.2024 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterar flera nödvändiga satsningar på vård, skola och rättsväsendet, men satsningar för att komma till rätta med kompetensgapet på arbetsmarknaden saknas. Unionen hade velat se satsningar på CSN och Försäkringskassan för att hantera omställningsstudiestödet - och pengar till högskolor och universitet för att utveckla kursutbudet för yrkesverksamma.

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye