Specialpedagogiska skolmyndigheten

Uppdrag om utbildning i punktskrift för barn och elever

Dela

Från den 28 april har Specialpedagogiska skolmyndigheten uppdraget att tillhandahålla utbildning i punktskrift för barn och elever med svår synnedsättning eller blindhet.

- Punktskrift har stor betydelse för att nå ett självständigt liv för barn och unga med synnedsättning eller blindhet som inte kan läsa med förstorande system, säger Elisabet Sepúlveda på SPSM.

Det finns idag i Sverige ett hundratal barn och elever med synnedsättning eller blindhet som använder punktskrift för att läsa och skriva. Kunskapen om punktskrift och hur man undervisar i punktskrift är inte känd i samhället eftersom målgruppen är liten. Kommuner och skolor har heller inte möjlighet att bygga upp kunskap och kompetens på området eftersom eleverna är spridda över hela landet.

- Kompetens om punktskrift och undervisning finns samlat på SPSM:s Resurscenter syn och är det viktigaste området i vårt stöd fortsätter Elisabet Sepúlveda.

Elevens skola är fortsatt ansvarig för elevens utbildning i punktskrift. SPSM utbildar sedan tidigare lärarna för att de i sin tur ska kunna lära ut punktskrift. Uppdraget som SPSM nu fått kompletterar och underlättar skolornas undervisning och elevernas lärande.

- Uppdraget vi har fått innebär inte bara ett stöd för eleverna i punktskrift utan också om att ge barnen och eleverna en gemenskap och ett kontaktnät bland andra med synnedsättning och blindhet, avslutar Elisabet Sepúlveda.

Läs mer om punktskrift på SPSM:s webbplats.

Kontaktperson: Elisabet Sepúlveda, enhetschef Resurscenter syn, Specialpedagogiska skolmyndigheten
Telefon: 010-473 51 30
E-post: elisabet.sepulveda@spsm.se

Nyckelord

Bilder

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nya forskarskrifter ökar skolors kunskap om adhd7.9.2021 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan en funktionsnedsättning som adhd påverka en elevs förutsättningar att lära? Vad kan skolan göra för att ge eleven bra stöd, och hur upplever eleverna själva att adhd påverkar dem och deras skolgång? I tre nya skrifter från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, sammanfattar och presenterar forskare olika forskningsresultat för att öka kunskap om adhd och strategier skolor kan ha nytta av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum