Linköpings kommun

Utökat gymnasium på Birgittaskolan

Dela

För att möta behovet av fler utbildningsplatser inom gymnasieskolan förväntas bildningsnämnden vid sitt möte den 14 juni ta ett inriktningsbeslut om att utöka antalet utbildningsplatser inom gymnasieskolan på Birgittaskolan. Utbildningsförvaltningen får i uppdrag att utreda en omlokalisering av vuxenutbildningen. Därtill ska förutsättningarna att utöka skolfastigheten utredas.

Årskullarna för elever i gymnasieåldern kommer att växa den kommande tioårsperioden, vilket leder till att det behövs fler utbildningsplatser inom gymnasieskolan. Behovet av ytterligare platser på högskoleförberedande program är redan idag stort. Birgittaskolan är en blandskola med gymnasium och vuxenutbildning. Idag har gymnasieskolan cirka 380 elever och vuxenutbildningen cirka 2000 elever. En omlokalisering av vuxenutbildningen skulle kunna ge utrymme för ytterligare 600 gymnasieelever, till att skolan i framtiden skulle kunna omfatta cirka 1000 gymnasieelever.

– Det finns en bred majoritet i nämnden för att utöka och stärka Birgittaskolan som gymnasium genom att skapa fler platser för både högskole- och yrkesförberedande program. På så sätt kan vi relativt snabbt skapa nya gymnasieplatser som behövs utifrån att antalet elever växer och för att kunna omlokalisera utbildningar från Anders Ljungstedts gymnasium. För att gymnasiet ska kunna växa ska en plan tas fram för att flytta vuxenutbildningen på Birgittaskolan. En sådan förändring ger chans att också tänka nytt i hur vuxenutbildningen ska utvecklas och organiseras, exmpelvis att SFI i högre utstäckning ska kunna kombineras med yrkesinriktad utbildning, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L).

– Jag är glad över att vi lyckats kommit fram till denna överenskommelse. Att Birgittaskolan åter får växa ut som en gymnasieskola är ett naturligt steg för att möta en kraftig elevuppgång i gymnasieskolan. Det ger oss också möjligheten att ta ett samlat grepp för att utveckla framtidens vuxenutbildning. Det känns bra att kunna avsluta mandatperioden med detta beslut där alla partier i nämnden är överens, säger bildningsnämndens vice ordförande Jerry Broman (M).

En utökning av gymnasieskolan på Birgittaskolan förutsätter att större delar av vuxenutbildningen flyttas. Därför får utbildningsförvaltningen i uppdrag att till december 2018 ta fram en plan för en omlokalisering av SFI, grundläggande vuxenutbildning och de delar av av den gymnasiala vuxenutbildningen som inte har direkt koppling till de gymnasieprogram som Birgittaskolan erbjuder.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum