Installatörsföretagen

Vägen till ett lyckat arbete i kök och bad: Branschen sammanfattar vad som krävs!

Dela
Varje år sker vattenskador i Sverige för ca 10 miljarder kronor vilket motsvarar ca 27 miljoner* per dag. En stor del av dessa går att undvika om bad och kök byggs och renoveras enligt de regelverk som finns. Därför har försäkringsbolagen och branschorganisationerna för första gången gått samman och gett ut en tydlig och lättfattlig broschyr som enkelt förklarar vad man ska tänka på och begära av sin hantverkare för att alla regler ska uppfyllas.

- Det är svårt att veta vilka regler som gäller och vilka krav som man kan ställa vid ny- och ombyggnation. Med ”Vägen till ett lyckat arbete” hoppas vi kunna förenkla för både villaägare, fastighetsägare och hantverkare, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum som samordnat broschyren.

Det är första gången någonsin som branschen ger ut en gemensam broschyr. Bakom initiativet står Instllatörsföretagen, Byggkeramikrådet, GVK/Svensk Våtrumskontroll, Målarbranschens våtrumskontroll, Säker Vatten, Svensk Försäkring, Dina Försäkringar, Folksam, Gar-Bo, IF, Länsförsäkringar, Moderna försäkringar och Trygg Hansa.

- Broschyren sammanfattar enkelt de regler som finns kring nybyggnation och renovering av kök och badrum. Den är ett bra komplement till Installatörsföretagens ”Teknikhandbok VVS 2019”, för att uppnå ett lyckat resultat för både kund och entreprenör, säger Hans Söderström, Projektledare Bransch på Installatörsföretagen.

Fackmässigt utförande, branschregler och avvikelser

Både konsumenttjänstlagen och försäkringsbolagens villkor har krav på ett fackmässigt utförande. Det är särskilt viktigt när det gäller rördragning, tätskikt, värmegolv och andra anordningar med höga krav på utförande. Men frågan är när ett utförande är fackmässigt?

- En annan viktig del är att känna till skillnaden mellan avvikelser och felaktiga utföranden, som båda kan innebära att vattenskador inträffar, säger Thomas Helmerson.

Om branschreglerna följs lämnar hantverkaren ett intyg med dokumentation över hur arbetet är utfört. Det är bara branschanslutna hantverkare som har rätt att utfärda organisationernas intyg.


Förutom en rad handfasta råd innehåller broschyren en länksamling där mer information finns.
Broschyren ”Vägen till ett lyckat arbete” är gratis och finns att ladda ner digitalt hos alla aktörer som står bakom den.

- Vi hoppas att den ska få stor spridning och underlätta för alla som funderar på att bygga nytt eller renovera kök och badrum, avslutar Thomas Helmerson.

*Uppskattningen av skadekostnaden omfattar förutom försäkringsbolagens ersättningar även fastighetsägarnas kostnader så som självrisker och åldersavdrag. I summan ingår även kostnader för vattenskador inom stat, kommun och andra fastighetsägare som själva står för skadekostnaderna.

För mer information, kontakta:

Hans Söderström, hans.soderstrom@installatorsforetagen.se, 0709 62 75 09  

Thomas Helmerson, thomas.helmerson@sakervatten.se, 0709-62 75 27

Här hittar du broschyren digitalt www.vattenskadecentrum.se

Kontakter

Dokument

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.in.se/

Rent vatten, ljus, frisk luft, värme och kyla. Det är viktiga byggstenar i vårt moderna samhälle och förutsättningar som många tar för givet. Vi står nu inför en klimatomställning där smarta installationer har en nyckelroll att spela för att du och jag ska kunna fortsätta leva våra liv som idag – även i framtiden.

Hos oss samlas installationsbranschens företag som steg för steg gör världen mer klimatsmart genom elektrifiering, energieffektivisering och hållbara installationer. Det är våra 3 700 medlemsföretag med sina 56 000 medarbetare som gör det möjligt för Sverige att nå klimatmålen. 

Vi är Installatörsföretagen och vårt uppdrag är brett. Vi stöttar våra medlemsföretag i deras vardag, samtidigt som vi företräder branschen i debatten och arbetar för att trygga framtidens arbetskraft. När installatörerna ska starta, driva eller utveckla sina företag, då står vi vid deras sida och hjälper dem att bli bättre arbetsgivare och mer framgångsrika som företagare.

Tillsammans skapar vi förutsättningarna för ett modernt, klimatsmart och hållbart Sverige. Det är vi som gör det möjligt.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Utvidgat lönegolv försenar elnätsutbyggnaden17.4.2024 10:55:06 CEST | Pressmeddelande

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att det krävs investeringar i elnäten på omkring 170 miljarder kronor. Samtidigt riskerar ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare att leda till att tio procent av de elektriker som bygger och underhåller Sveriges elnät får lämna Sverige. Detta blir ett dråpslag för elnätsutbyggnaden och förslaget borde därför kastas i papperskorgen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Byggkris spiller över på installationsbranschen – men ljusning finns8.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den totala installationsvolymen minskade med 10 procent under 2023 och kommer att fortsätta minska något under 2024, det visar Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport Marknadsläget. Det halverade bostadsbyggandet får effekter på installationsbranschen och många företag skiftar nu fokus från nybyggnation till andra verksamhetsområden. Samtidigt visar rapporten att de norrländska industrisatsningarna innebär en mer positiv utveckling för branschen i norr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye