Installatörsföretagen

Vägen till ett lyckat arbete i kök och bad: Branschen sammanfattar vad som krävs!

Dela

Varje år sker vattenskador i Sverige för ca 10 miljarder kronor vilket motsvarar ca 27 miljoner* per dag. En stor del av dessa går att undvika om bad och kök byggs och renoveras enligt de regelverk som finns. Därför har försäkringsbolagen och branschorganisationerna för första gången gått samman och gett ut en tydlig och lättfattlig broschyr som enkelt förklarar vad man ska tänka på och begära av sin hantverkare för att alla regler ska uppfyllas.

- Det är svårt att veta vilka regler som gäller och vilka krav som man kan ställa vid ny- och ombyggnation. Med ”Vägen till ett lyckat arbete” hoppas vi kunna förenkla för både villaägare, fastighetsägare och hantverkare, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum som samordnat broschyren.

Det är första gången någonsin som branschen ger ut en gemensam broschyr. Bakom initiativet står Instllatörsföretagen, Byggkeramikrådet, GVK/Svensk Våtrumskontroll, Målarbranschens våtrumskontroll, Säker Vatten, Svensk Försäkring, Dina Försäkringar, Folksam, Gar-Bo, IF, Länsförsäkringar, Moderna försäkringar och Trygg Hansa.

- Broschyren sammanfattar enkelt de regler som finns kring nybyggnation och renovering av kök och badrum. Den är ett bra komplement till Installatörsföretagens ”Teknikhandbok VVS 2019”, för att uppnå ett lyckat resultat för både kund och entreprenör, säger Hans Söderström, Projektledare Bransch på Installatörsföretagen.

Fackmässigt utförande, branschregler och avvikelser

Både konsumenttjänstlagen och försäkringsbolagens villkor har krav på ett fackmässigt utförande. Det är särskilt viktigt när det gäller rördragning, tätskikt, värmegolv och andra anordningar med höga krav på utförande. Men frågan är när ett utförande är fackmässigt?

- En annan viktig del är att känna till skillnaden mellan avvikelser och felaktiga utföranden, som båda kan innebära att vattenskador inträffar, säger Thomas Helmerson.

Om branschreglerna följs lämnar hantverkaren ett intyg med dokumentation över hur arbetet är utfört. Det är bara branschanslutna hantverkare som har rätt att utfärda organisationernas intyg.


Förutom en rad handfasta råd innehåller broschyren en länksamling där mer information finns.
Broschyren ”Vägen till ett lyckat arbete” är gratis och finns att ladda ner digitalt hos alla aktörer som står bakom den.

- Vi hoppas att den ska få stor spridning och underlätta för alla som funderar på att bygga nytt eller renovera kök och badrum, avslutar Thomas Helmerson.

*Uppskattningen av skadekostnaden omfattar förutom försäkringsbolagens ersättningar även fastighetsägarnas kostnader så som självrisker och åldersavdrag. I summan ingår även kostnader för vattenskador inom stat, kommun och andra fastighetsägare som själva står för skadekostnaderna.

För mer information, kontakta:

Hans Söderström, hans.soderstrom@installatorsforetagen.se, 0709 62 75 09  

Thomas Helmerson, thomas.helmerson@sakervatten.se, 0709-62 75 27

Här hittar du broschyren digitalt www.vattenskadecentrum.se

Kontakter

Dokument

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.installatorsforetagen.se/

Våra 3600 medlemmar är entreprenörer, arbetsgivare och företagare verksamma inom branschen för tekniska installationer. Det är våra medlemmar som med sina 50 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi representerar även entreprenörerna inom elkraft som säkrar infrastrukturen för Sveriges elförsörjning.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Ny granskning: Felaktiga solcellsinstallationer vanliga1.6.2020 07:37:46 CESTPressmeddelande

I stort sett varje installerad solcellsanläggning uppvisade brister vid en kartläggning som forskningsinstitutet Rise genomfört. Det rapporterade SVT Plus nyligen. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen kan bekräfta problematiken med oseriösa aktörer och allmänfarliga installationer. Detta trots tydligt regelverk. Solcellsinstallationer får enbart utföras av elinstallationsföretag.

Mitt i coronakrisen – Installatörsföretagen och Elektrikerna tänder upp samhället igen!24.5.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet startade för några år sedan projektet Upplyst – en gemensam satsning för att öka jämställdheten i elbranschen. Nu, mitt i coronakrisen, utvecklar parterna projektet och lanserar en kampanj för att välkomna ung arbetskraft till branschen och visa på de arbetstillfällen som finns. Trots en pandemi skapar Installatörsföretagen och Elektrikerna hopp och tänder upp samhället igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum