Våld mot människor med funktionsnedsättning drabbar dubbelt
- Kunskapen kring att leva ett liv med rörelsenedsättning är ingen särfråga. Våra liv är som alla andras, på gott och på ont.

Jämställdhetsmyndigheten slog i veckan larm om ”särskilt stora brister” i stödet till våldsutsatta personer med funktionsnedsättningar.
- Det här är något som vi i DHR har velat uppmärksamma kommuner och myndigheter på under lång tid, säger DHR:s ordförande Åsa Strahlemo. Men väldigt lite verkar hända. Därför är det bra att bristerna nu uppmärksammas.
- Men framför allt är det jätteviktigt att ALLA kommuner tar till sig av kritiken. Det är ett uppenbart systemfel att de som jobbar med, och har ansvar för, personer med funktionsnedsättning inte har kunskap om problemet. Och att de som har kunskap inte har resurserna eller positionen att stödja.
- Kunskapen kring att leva ett liv med rörelsenedsättning är ingen särfråga. Våra liv är som alla andras, på gott och på ont, säger Åsa Strahlemo.
Våld i nära relationer mot kvinnor med funktionsnedsättning kan se likadant ut som annat våld mot kvinnor i nära relationer. Men det kan också skilja sig åt. Det kan vara att ställa undan hjälpmedel, undanhålla mediciner, spärra utgången, möblera om eller liknande.
Förövaren är inte alltid en partner. Det kan vara till exempel personlig assistent, färdtjänstchaufför eller personal inom vården.
Att leva i en relation med våld från en person man också är praktiskt beroende av, förvärrar otryggheten. Dessutom krävs ibland annan hjälp och rent praktiskt ett annat sätt att möta en kvinna med funktionsnedsättning. Det är därför oerhört viktigt att det finns kompetens och öppenhet inom kommuner, socialtjänst, rättsväsende och så vidare.
DHR vill särskilt uppmärksamma problemet eftersom brott i nära relationer ökar under högtider och perioder av längre ledighet.
För mer info kontakta Åsa Strahlemo, förbundsordförande: 070-508 80 29
Nyckelord
Kontakter
Lena MalmbergPressekreterareDHR
Tel:08-685 80 38lena.malmberg@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Länkar
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
”Det behövs en ny utredning!”11.5.2022 15:48:22 CEST | Pressmeddelande
Utredningen mot diskriminering är helt otillräcklig. Det menar DHR, i sitt remissvar.
Podden: DHR rotar i frågan om dödshjälp28.4.2022 11:41:44 CEST | Pressmeddelande
Den komplexa frågan om dödshjälp och den kontroversiella polisanmälan behandlas i DHR:s senaste podd.
Vi behöver assistans för att kunna leva som alla andra1.4.2022 08:18:53 CEST | Pressmeddelande
Personlig assistans var aldrig tänkt som vård utan för att vi ska kunna leva och delta i samhället på samma villkor som alla andra.
Hur tar du dig med rullstol ner i ett skyddsrum?8.3.2022 10:58:40 CET | Pressmeddelande
Internationella kvinnodagen: I krig och konflikter glöms ofta kvinnor och människor med funktionsnedsättning bort allra först.
DHR sågar regeringens transportplan1.3.2022 10:17:12 CET | Pressmeddelande
DHR kommer med skarp kritik runt tillgänglighet mot Näringsdepartementets förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–2033 I2021/02884. Igår sände vi in ett remissvar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum