Luleå stift, Svenska kyrkan

Väldoftande kurs på Munkviken

Dela
I veckan ägde en av de mest väldoftande kurserna rum på Munkvikens lägergård. Församlingsmedarbetare som på olika sätt arbetar med mat samlades för två dagar med namnkunnige bagaren Sébastien Boudet.
Ett av de färdiga bröden. Foto: Eva Johansson/Munkvikens lägergård
Ett av de färdiga bröden. Foto: Eva Johansson/Munkvikens lägergård

Sébastien Boudet har bilen full med spannmål när han kör längs Norrlandskusten mot Luleå stift. Vi fick en pratstund med honom i bilen, när han just passerat Höga kusten.

– Kursen är bara två dagar men man hinner prova och göra om. Det handlar väldigt sällan om vad jag kan göra, utan vad jag kan ta dem till. Det spelar ingen roll om vi bakar de fulaste bröden någonsin, alla har varit med och allt de lärt sig är inbakat i de ”fula bröden”.

Surdegen förvandlar spannmål till mat
Sébastien Boudet kom till Sverige från Frankrike i början av 2000-talet och har drivit bagerierna Petite France och Sébastien på Söder, båda i Stockholm. Surdegen löper som en röd, eller brun, tråd genom allt han gör. Varför det fascinerar honom säger sig självt.

– Kan det vara så att vi bakat med surdeg i 14 000 år? Det är nyckeln som öppnar spannmålet och gör det näringsrikt och gott. Det är det mest naturliga, det enklaste och mest spännande sättet att förvandla spannmål till mat, förklarar han engagerat.

Det är ingen slump att Sébastien Boudets nuvarande verksamhet går under namnet Brödpassion. I ett ”brödmanifest” vill han förändra bageribranschen och bland annat återskapa en rik brödkultur, genom att exempelvis använda naturliga råvaror framför sådana som hotar både människors hälsa och naturens balans, mångfald och kretslopp.

Roligt att möta ny yrkeskategori på gården
Hur gick det då för de tolv deltagarna på brödkursen på Munkvikens lägergård? Eva Johansson, verksamhetsansvarig, berättar att alla bröd kanske inte blev snygga, men goda!

– Det har varit roligt att få lära känna några församlingsanställda i en annan yrkeskategori, vi har många pedagoger och präster som gäster på gården. Det har varit två roliga dagar med matnyttig kunskap. Vi gör gärna om det igen, säger Eva Johansson.

Läs hela intervjun och se fler bilder på Luleå stifts webbplats >

Nyckelord

Bilder

Ett av de färdiga bröden. Foto: Eva Johansson/Munkvikens lägergård
Ett av de färdiga bröden. Foto: Eva Johansson/Munkvikens lägergård
Ladda ned bild

Länkar

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 55 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Debattartikel: Tid för handling när det kyrkliga kulturarvet hotas8.3.2024 08:20:00 CET | Nyheter

Statens stöd till vården och underhållet av svenska kyrkobyggnader har under en lång rad år urholkats. Vi står nu inför risken för ett allvarligt förfall. Svenska kyrkan har tagit fram ett konkret förslag på hur staten kan ta sitt fulla ansvar. Vi uppmanar våra riksdagsledamöter att agera för att rädda det världsunika kulturarv som tillhör oss alla, skriver Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye