Vänskap i centrum när Svenska institutet i Paris firar 50 år
I år är det 50 år sedan Svenska institutet i Paris invigdes. I centrum för jubileumsåret 2021 står vänskapen mellan Sverige och Frankrike, men också begreppet vänskap i bred bemärkelse, som korsar generationer och konstnärliga uttryck. Välkommen till ett år i vänskapens tecken!

Den 20 januari 1971 slog institutet, eller Centre Culturel Suédois som det hette då, upp dörrarna till det nyrenoverade huset i Maraisdistriktet i centrala Paris. Publiken bjöds på utställningar om svensk textilkonst, stadsplanering i Stockholm och naturskydd. Sveriges enda kulturhus utomlands har alltsedan dess varit ett skyltfönster för svensk kultur och centrum för relationsbyggande mellan länderna inom forskning, näringsliv och kultur. Varje år besöks SI Paris av närmare 100 000 personer, vilket gör det till ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden.
– I 50 år har Svenska institutet Paris visat upp Sverige och svensk kultur för miljontals besökare från hela världen. Det har skapat viktiga långsiktiga relationer mellan Sverige och Frankrike, i en av världens mest kulturintresserade städer. Denna svenska satellit i Europas hjärta har stor betydelse för en positiv Sverigebild och bidrar också till goda handelsmöjligheter, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.
Jubileumsåret kommer att präglas av ordet vänskap (amitié) och är uppdelat i tre faser. Den första fasen är till största delen digital och består av historiska tillbakablickar och reflektioner kring begreppen vänskap och existens. Sommar och tidig höst ägnas åt vänskapsmanifestationer och mot slutet av året riktas blicken mot framtiden, med fokus på barn och unga.
– Ett jubileum är ett bra tillfälle att fundera på varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Det gångna året har fått många av oss att fundera på hur mycket vänner och en levande kultur betyder. Vänskap var därför ett självklart val när vi bestämde tema för jubileet. Sverige och Frankrikes kulturella band är starka och har varat i många sekler. Jubileumsåret tar fasta på vår gemensamma historia och skildrar vänskap ur en mängd perspektiv, säger Ewa Kumlin, chef för SI Paris.
Under året visas bland annat:
- Utställningen ”Les îles” av Karl Dunér, med franska kopplingar i möten mellan konst, lyrik och teater. Karl Dunérs vackra och poetiska installationer med animerade dockor och små scenografier gjorda i enkla material döljer en sofistikerad teknik som styr rörelser eller tal. Visas från mars till april.
- ”Les Amis”, ett verk där ett tiotal konstnärsvänner gestaltar sin kärlek till Paris och varandra, däribland Jonas Bohlin, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Martin Wickström, och Lars Norén. Visas från maj till mitten av juni.
- En utställning med arbetsnamnet ”Playgrounds” av författaren Sara Stridsberg och parisbaserade illustratören Beatrice Alemagna i samverkan med Wanås Konst. Utställningen bygger på deras gemensamma barnboksprojekt om en lekplats och den frihet den erbjuder för barnens fantasi och lekar. Boken "Vi går till parken" ges ut i höst av bokförlaget Mirando. Visas från mitten av oktober till början av januari.
Däremellan bjuder SI Paris på ett stort antal design-, konst-, foto-, konsthantverks-, film- och musikprogram. Under hela året kommer intervjuer och presentationer av olika konstverk regelbundet att publiceras i våra olika kommunikationskanaler.
Vänskapsåret avslutas med utgivningen av jubileumsboken ”Amitié”, en rikt illustrerad berättelse om huset, människorna och händelserna som format institutets femtioåriga historia. Redaktionen består av journalisten Bo Madestrand, illustratören Stina Wirsén och grafiske formgivaren Pompe Hedengren.
Följ jubileumsåret på webben, facebook och instagram.
För mer information, kontakta pressansvarig Tulle Durling, tulle.durling@si.se, 08 410 186 72
Svenska institutet i Paris
Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus utomlands. Verksamheten omfattar konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, en permanent konstsamling samt ett kafé. Institutet erbjuder även också svenskkurser för vuxna samt organiserar event tillsammans med svenska företag inom kulturella och kreativa näringar. De sex gästbostäderna, som genomgick en betydande renovering 2019, är ett uppskattat tillfälligt hem för svenska forskare och kulturskapare som arbetar med projekt med anknytning till Frankrike. Byggnaden förvaltas av Statens fastighetsverk.
Läs mer på si.se
Nyckelord
Bilder



Om
Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se.
Följ Svenska institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet
Så uppfattas Sverige av EU-länderna, ny rapport från Svenska institutet 17.6.2022 13:56:22 CEST | Pressmeddelande
Inför Sveriges kommande ordförandeskap i EU första halvåret 2023 har Svenska institutet (SI) tagit fram en rapport som har undersökt bilden av Sverige i samtliga EU-länder. SI har även undersökt kännedomen om EU och dess institutioner i medlemsländerna.
PRESSINBJUDAN 17 maj: Dåtida, samtida och framtida – hur vidareutvecklas det svensk-finska kultursamarbetet11.5.2022 09:08:41 CEST | Pressinbjudan
Med anledning av det finska statsbesöket arrangerar Kulturhuset Stadsteatern, Finlandsinstitutet och Svenska institutet ett samtal om kultursamarbetet mellan Sverige och Finland den 17 maj.
Sara Arrhenius ny direktör för Svenska institutet i Paris7.4.2022 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
I januari 2023 tillträder Sara Arrhenius tjänsten som direktör för Svenska institutet i Paris, som är del av Svenska institutet och Sveriges enda kulturhus utomlands. Hon blir därmed även kulturråd vid svenska ambassaden i Paris.
Så uppfattades Sverige utomlands 2021 – årsrapport från Svenska institutet23.2.2022 09:54:17 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet presenterar idag 2021 års rapport om bilden av Sverige utomlands. Året präglades till stor del av coronapandemin och hanteringen av den. Dock har inte rapporteringen om den svenska pandemihanteringen varit lika omfattande som 2020. Rapporteringen speglade mer varierade ämnen, till exempel idrott, inrikesfrågor som kriminalitet och säkerhetsfrågor samt politiska händelser. Rapporten konstaterar att bilden av Sverige i utlandet är fortsatt stabil och i regel positiv.
Sveriges styrkor som kunskapsnation lyfts i Dubai13.12.2021 13:57:50 CET | Pressmeddelande
Under ”Knowledge & Learning Week” 12–18 december ansvarar Svenska institutet för programmet i den svenska paviljongen på Expo 2020 i Dubai. SI samlar då aktörer inom högre utbildning, forskning och innovation för att presentera en bred bild av Sveriges erbjudande som Kunskapsnation. Syftet är att öka kunskapen och väcka intresse hos internationella företag, talanger och studenter att verka i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum