Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet Skåne: Positivt med press på regeringen - vi kan inte acceptera marknadshyror!

Dela

Under morgonens presskonferens presenterade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar partiets krav: Gör inga ändringar av hyreslagstiftningen eller börja förhandla med hyresgästernas representanter. Om regeringen inte ger ett positivt besked inom 48 timmar saknar Vänsterpartiet förtroende för statsminister Stefan Löfven. Bra tycker Vänsterpartiet i Skåne som ställer sig bakom kravet: Stoppa marknadshyrorna nu!

 

- Det är väldigt positivt att vi är tydliga gentemot regeringen, vi kan inte acceptera marknadshyror! Det är väldigt tydligt att det inte kommer ta stopp vid nyproduktion utan påverka hela bostadsmarknaden i negativ riktning. Hyrorna kommer att bli dyrare, och det i ett läge när det redan är svårt att få en bostad på många platser. I Skåne står vi fast bakom kravet på att stoppa marknadshyrorna, det är ett absolut krav, säger Umihana Rašović Kasumović, distriktsordförande Vänsterpartiet i Skåne.

Emma-Lina Johansson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö, håller med.

- Vi har fullt förtroende för partiledningen och är stolta för att vi som parti står upp för Sveriges tre miljoner hyresgäster. 7 av 10 svenskar vill inte ha marknadshyror, det är inte en rimlig reform på något sätt! För Malmös del skulle det innebära ännu större problem med segregation än vad vi redan ser. Vi vill ha ett Malmö där människor har råd att bo, det ska inte vara omöjligt att betala hyran i en hyresrätt, menar hon.

Jenny Björklund Hansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg ser ett brett engagemang i frågan.

- Vi träffade hyresgästföreningen i Helsingborg för några veckor sedan – de är väldigt oroliga för marknadshyror. Det är oerhört viktigt att vi tillsammans ser till att värna om hyresrätten och rimliga hyror. Regeringen måste inse allvaret i hur starkt marknadshyrorna kommer påverka människor, de riskerar folks möjlighet till att betala hyran för sin bostad!

Helena Falk, gruppledare för Vänsterpartiet i Lund ser med oro på situationen för hyresgästerna.

- Marknadshyror gynnar enbart fastighetsägarna, inte de boende! Marknadshyror handlar heller inte om att bygga fler bostäder utan om att öka vinsterna. I Lund har högerstyret och Miljöpartiet valt att plocka ut flera miljoner i vinst om året ur LKF – det visar tydligt vilka intressen man redan har. Med marknadshyror riskerar man en hyreschock som skulle slå hårt mot miljontals hyresgäster, det kan vi aldrig acceptera, avslutar hon.

Regeringen behöver ge sitt svar före torsdagen den 17 juni kl. 10.00.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson, V Malmö. Bild: Elakkanin
Emma-Lina Johansson, V Malmö. Bild: Elakkanin
Ladda ned bild
Helena Falk, V Lund
Helena Falk, V Lund
Ladda ned bild
Jenny Björklund Hansson, V Helsingborg
Jenny Björklund Hansson, V Helsingborg
Ladda ned bild
Umihana Rašović Kasumović, V Skåne
Umihana Rašović Kasumović, V Skåne
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Regionstyrelsen: V tar initiativ till plan för återhämtning och bättre arbetsmiljö3.6.2021 15:26:11 CEST | Pressmeddelande

På dagens möte med regionstyrelsen i Region Skåne tog Vänsterpartiet initiativ till en regional strategi för återhämtning och stärkt arbetsmiljö för regionens medarbetare nu och framöver. Problemen är inte nya, menar Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet, och vi behöver lösa dem omgående samtidigt som vi ser till att förändringarna blir långsiktigt hållbara och bestående:

Vänsterpartiet Skåne krokar arm med sex andra regioner för avvecklingen av Bromma Flygplats2.6.2021 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under morgondagens möte med regionstyrelsen i Region Skåne läggs ett förslag på att ställa sig emot stängningen av Bromma flygplats. Samtidigt står hela samhället inför ett globalt klimathot. Att ställa om mot klimatsmarta resealternativ är ett ansvar som måste tas, och det skyndsamt. Avvecklingen av Bromma flygplats är ett steg i rätt riktning, menar samlade Vänsterpartister.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum