Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Vänsterpartiet Västra Götalands budget 2023

Dela

Vänsterpartiet i Västra Götalands budget för 2023 innehåller satsningar på hälso- och sjukvården, kollektivtrafik och större krafttag för klimatet. – Vi vågar gå före. Vårt alternativ till nedskärningar och vårdköer är att satsa 1,4 miljarder till de verksamheter som behöver det mest, säger regionråd i opposition Carina Örgård (v).

En vård att lita på

Vårdköerna ökade under pandemin och personal har sagt upp sig i mängder. Upphandlad vård har ökat under det blågröna styret i regionen. – Vården ska inte vara en marknad! För att arbeta bort köerna krävs att personalen trivs och orkar stanna i våra verksamheter, säger regionråd Carina Örgård (v).
Vänsterpartiet budgeterar för en nära och tillgänglig vård, där alla invånare kan känna sig trygga att det finns vård när man behöver det. Privata sjukförsäkringar ska inte kunna ge fördel i vårdköer. – Nedprioriterade områden som psykiatri och beroendevård får i vår budget de resurser som krävs, istället för att verksamheterna stängs. Vi är stolta att satsa 1,4 miljarder på hälso- och sjukvård, säger regionråd Carina Örgård (v).

Klimatarbetet

Vänsterpartiet vill som enda parti i Västra Götaland sänka biljettpriset i kollektivtrafiken med 5 procent.
–Kollektivtrafiken är en del av klimatarbetet. Därför satsar vi också på utökad trafik, fler tåg och bussar och en utvecklad kollektivtrafik utanför städerna, säger Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd och styrelseledamot i Västtrafik AB.

Vänsterpartiets budget satsar också 100 miljoner på förstärkt klimatarbete i regionen.
–Det finns bara ett jordklot. Vi vill ta till starka åtgärder för att hålla nere utsläppen, men kräver också rättvisa konsekvenser ur ett klass-, feministiskt och geografiskt perspektiv, säger ersättande regionråd Jan Alexandersson (v).

Höjda löner

– Västra Götalandsregionen ska vara en bra arbetsgivare. Därför satsar vi en halv miljard på höjda löner de kommande åren, och sätter stopp för nedskärningar, säger Carina Örgård (v), regionråd. – Vi har idag svårt att rekrytera och behålla den personal som behövs för att klara uppdraget, både kort- och långsiktigt. Det kräver en bättre arbetsmiljö och höjda löner, säger hon.

Vänsterpartiet Västra Götaland har också med arbetstidsmodeller och ett stopp för nedskärningar och krav på effektiviseringar i budgeten. 

–Vi är redo för ett rött styre i Västra Götalandsregionen efter valet, säger Carina Örgård (v), regionråd i opposition.

Läs budgeten i sin helhet. 

Nyckelord

Kontakter

Carina Örgård, oppositionsråd (V), tel 073-6892006

Niklas Theodorsson, politisk sekreterare (V), tel 070-2556217

Bilder

Carina Örgård, regionråd och gruppledare, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Carina Örgård, regionråd och gruppledare, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Ladda ned bild
Jan Alexandersson, ersättare i Regionstyrelsen, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Jan Alexandersson, ersättare i Regionstyrelsen, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Ladda ned bild
Louise Jeppsson, ersättare i Regionstyrelsen, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Louise Jeppsson, ersättare i Regionstyrelsen, Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Magasinsgatan
504 35 Borås

https://vastragotaland.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet Västra Götaland är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologiskt grund. Vi bedriver en konstruktiv oppositionspolitik i Västra Götalandsregionen, och vill se ett samhälle som präglas av medmänsklighet, solidaritet och rättvisa. Sveriges välfärd ska vara till för alla, oavsett vem du är eller var du bor.

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Satsa på förlossningsvården29.4.2022 10:05:07 CEST | Pressmeddelande

Förlossningsvården är kraftigt eftersatt i Västra Götaland och personalen flyr regionen som arbetsgivare. På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte den 27 april lade Vänsterpartiet därför ett förslag på åtgärder som efterfrågas av personalen. Detta för att bygga upp en bra arbetsmiljö från grunden. – En långsiktigt bra personalpolitik hade kunnat förhindra den här krisen för länge sedan, säger Carina Örgård (v), oppositionsråd i Västra Götaland.

Förbättra förlossningsvården29.3.2022 14:59:44 CEST | Pressmeddelande

Västra Götalandsregionen är mitt i en kris, där barnmorskor flyr våra verksamheter och förlossningsvården är kraftigt eftersatt. Vänsterpartiet har idag lagt ett förslag på en rad åtgärder som efterfrågas av personalen, för att förbättra deras arbetsmiljö. – Utan hållbara arbetsvillkor kan vi aldrig locka tillräckligt med barnmorskor till förlossningsvården och utan fler barnmorskor kan vi aldrig skapa en hög vårdkvalitet, säger Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd i Västra Götaland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum