Vapen blir konst under livsviktig kväll på Fotografiska

Dela
Beväpnad konst. Världens första kritor gjorda av vapen och av fredsmetallen Humanium Metal, blir konst på Fotografiska på fredag.
Beväpnad konst. Världens första kritor gjorda av vapen och av fredsmetallen Humanium Metal, blir konst på Fotografiska på fredag.

Vad gör vi åt vapenvåldet och problemen som ligger bakom det? Och hur kan konst spela en roll i förändringsarbete?

På fredag blir det Beväpnad konst på Fotografiska. Ett event där världens första kritor gjorda av förstörda vapen kommer att användas. Och ett event där de som drabbas hårdast av vapenvåldet kommer till tals.

I samarbete med IM Individuell Människohjälp belyser kvällen det vapenvåld i Sverige som kostar alltför många människoliv. Roten till problemet är utanförskap, rasism och fattigdom – och inkludering är en del av lösningen.

  • Skotske konstnären Frank To, som gjort kritorna av nedsmälta vapen, är på plats. Han har använt materialet Humanium Metal, en fredsmetall som biståndsorganisationen IM producerar av nedsmälta och beslagtagna illegala vapen.
  • Artisten Mona Masrour kommer att uppträda.
  • Den förortsfeministiska aktivisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee gör en performance där hon skriver dikter med kritorna. Hon säger: "Vi som bor i socioekonomiskt utsatta områden har skrikit oss hesa om den nationella kris Sverige befinner sig i. Segregationen föder fattigdom, som i sin tur skapar våld och brott. Vi i orten vill ha likvärdiga livsvillkor. Istället svartmålas och avhumaniseras vi."
  • Konstnären Faysa Mohamud, som själv har erfarenhet av väpnat våld, kommer också att delta under kvällen liksom konstnärerna Yusuf Hussein och Martin Ojeka.
  • Medverkar gör också företrädare för kampanjen Kollektiv sorg, och rektorn Helya Riazat på Järvaskolan, som jobbar framgångsrikt med elever från utsatta områden.
  • En film kommer att visas under kvällen. Nattalie Ström Bunpuckdee är filmens creative director och regissör tillsammans Ailin Mirlashari, som även är filmens director of photography.

Samtalet under eventet kommer att handla om dödligt vapenvåld, utanförskap och trauma.

Flera politiker, representanter för musikbranschen och personer med specialkunskap i ämnena är inbjudna till eventet.

Mer info:

Event: Beväpnad konst. #nationell kris

Var: Fotografiska i Stockholm. I Studion på plan 2. Ingång via huvudentrén/butiken.

Tid: Fredag den 19 november klockan 18–22.

Kritorna: Humanium Metal-kritorna, världens första kritor gjorda av nedsmälta vapen, kommer att finnas att köpa denna kväll.

Kreatörer bakom eventet: Humanium Metal by IM, Fotografiska och Nattalie Ström Bunpuckdee.

Om Humanium Metal by IM:  https://humanium-metal.com/https://www.imsweden.org/vad-v...

Kontaktpersoner:

Yusuf Tolosa: 0735-45 94 92 Mejl: yusuf.tolosa@imsweden.org

Simon Marke Gran: 0735-84 13 38. Mejl: simon.markegran@imsweden.org

Ola Richardsson: 0708-21 77 88 Mejl: ola.richardsson@imsweden.org

Foto på Nattalie Ström Bunpuckdee i det relaterade materialet: Elif Obeyd.

Kontakter

Bilder

Beväpnad konst. Världens första kritor gjorda av vapen och av fredsmetallen Humanium Metal, blir konst på Fotografiska på fredag.
Beväpnad konst. Världens första kritor gjorda av vapen och av fredsmetallen Humanium Metal, blir konst på Fotografiska på fredag.
Ladda ned bild

Om

IM
IM
Trollebergsvägen 5
222 29 Lund

https://www.imsweden.org/

IM är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld. Vi kämpar för en värld där människor av egen kraft kan ta sig ur fattigdom och utanförskap. I vårt arbete utgår vi ifrån de mänskliga rättigheterna, en hållbar värld och tar avstånd från all form av diskriminering.

Följ IM

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IM

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum